Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον επιχειρηματία Ηλία Ορφανίδη και την εταιρία του North Aegean Slops Α.Ε., καθώς το υπόμνημα του ειδικού επιθεωρητή Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνδυασμό με τη δικογραφία που σχημάτισε η Ελληνική Αστυνομία, αποκαλύπτει επικίνδυνη περιβαλλοντική μόλυνση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από παράνομη μεταφορά και επεξεργασία παράνομων αποβλήτων.
Η υπόθεση έχει περάσει πλέον στα χέρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, που διαθέτει συγκλονιστικά στοιχεία για την πρακτική και λειτουργία της επιχείρησης που συμβάλλει στη ρύπανση μέρους του Θερμαϊκού Κόλπου. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται στην έκθεση του ειδικού επιθεωρητή παραβιάσεις περιβαλλοντικών όρων, διαρροές πετρελαιοειδών προς την ατμόσφαιρα και το δίκτυο ομβρίων, παράνομη αποθήκευση επικίνδυνων αποβλήτων, αμφισβητούμενες εγγραφές αναφορικά με την ποσότητα αποβλήτων και την τελική τους διάθεση, αλλά και παρουσία πολλών και διαφορετικών πετρελαϊκών προϊόντων, τα οποία είναι εξαιρετικά εύφλεκτα υλικά.
Συγκεκριμένα, γι’ αυτές τις δραστηριότητές της η εταιρία διαθέτει δύο πλωτά μέσα, ένα με το όνομα «ΤΑΣΟΣ ΙΙ» και ένα με το όνομα «ΑΣΙΝΗΟΣ ΛΙΘΟΣ», αλλά και μια χερσαία εγκατάσταση στον λιμένα Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει στο υπόμνημα που παρέδωσε στις αρχές Ιουνίου στην Ελληνική Αστυνομία ο επιθεωρητής Περιβάλλοντος, ο οποίος διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στις παραπάνω εγκαταστάσεις τον Νοέμβριο του 2021. Το εύρος των παραβάσεων δείχνουν δύο από τις επισημάνσεις του επιθεωρητή, στις οποίες αναφέρονται τα εξής: Σύμφωνα με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), είχε εγκριθεί πως από τα δύο πλωτά μέσα και τη χερσαία εγκατάσταση στον λιμένα Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να παράγονται περίπου 50 κιλά λάσπης πυθμένα. Ωστόσο, μόνο στον πυθμένα του «ΑΣΗΝΙΟΣ ΛΙΘΟΣ» βρέθηκαν 29.250 κιλά λάσπης.
Ο χερσαίος χώρος, που είχε αδειοδοτηθεί ως χώρος υποστηρικτικών υποδομών (γραφεία, φυλάκιο ελέγχου, αντλητικό συγκρότημα, χώρος ανεμογεννήτριας, αφροποιητικό σύστημα και πυροσβεστικό συγκρότημα), «χρησιμοποιείται επί μακρόν ως χώρος αποθήκευσης περιεκτικών/δεξαμενών υγρών πετρελαιοειδών αποβλήτων που συλλέγονται από διάφορες πηγές (πλοία και χερσαίες εγκαταστάσεις), στερεών αποβλήτων ρυπασμένων με πετρελαιοειδή και πολλών άλλων, εξίσου ρυπασμένων αποβλήτων. Κι όλα αυτά ενώ ο χώρος γειτνιάζει με τη θάλασσα και την τάφρο του Δεντροποτάμου.
Στο τέλος του υπομνήματος ο επιθεωρητής ζητεί να εξεταστούν μεταξύ άλλων: η αδειοδότηση και το καθεστώς λειτουργίας της πλωτής αλλά και της χερσαίας εγκατάστασης, η δυνατότητα παραλαβής και αποθήκευσης αποβλήτων από άλλες πηγές στη χερσαία εγκατάσταση, «καθώς, πέραν των άλλων, το γεγονός δημιουργεί προνομιακές συνθήκες αγοράς για τον εκάστοτε φορέα λειτουργίας της χερσαίας εγκατάστασης σε βάρος του ελεύθερου ανταγωνισμού», το έλλειμμα στο ισοζύγιο παραγωγής που καταγράφηκε. Στη δικογραφία, μάλιστα, που έστειλε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης επισημαίνεται πως απόβλητο που βρέθηκε στη χερσαία εγκατάσταση «φέρει χαρακτηριστικά που δεν συνάδουν με αυτά των πετρελαιοειδών καταλοίπων πλοίων και προσεγγίζει τα χαρακτηριστικά αποβλήτων δεξαμενών βενζίνης ή αποβλήτων πετρελαϊκών διαλυτών».
Επιπρόσθετα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως για τις τελευταίες αδειοδοτήσεις που εκδόθηκαν από την Περιφέρεια δεν έχει ζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Κι αυτό ενώ η σύμβαση της North Aegean Slops Α.Ε. με το λιμάνι Θεσσαλονίκης, η οποία μάλιστα, σύμφωνα με τον επιθεωρητή, πρέπει να ανακληθεί, λήγει τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης ευελπιστούν πως η παρέμβαση της Δικαιοσύνης θα αποτελέσει την απαρχή για να μπει ένα τέλος στην κερδοσκοπία ασυνείδητων επιχειρηματιών που, αντί να λειτουργήσουν προς όφελος της πόλης, συμβάλλουν στη χαβουζοποίηση του Θερμαϊκού Κόλπου.
Διαβάστε ακόμα:
Επικίνδυνη μόλυνση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Περίεργη η εμμονή της Βούλας Πατουλίδου για τη χαβουζοποίηση της Θεσσαλονίκης