Με έναν τρόπο οι θερινές εκπτώσεις αναμένεται να πάρουν… «παράταση», καθώς καθοδόν είναι οι εποχικές προσφορές τουλάχιστον για ένα δεκαήμερο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλη Κορκίδη, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που θα επιλέξουν να επεκτείνουν τις εποχικές προσφορές. «Το λιανεμπόριο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μέχρι τέλος την εκπτωτική περίοδο, με τις εμπορικές επιχειρήσεις να έχουν θέσει ως προτεραιότητα τη ρευστοποίηση των αποθεμάτων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και πολλές αναμένεται να επεκτείνουν τις εποχικές προσφορές τουλάχιστον ένα δεκαήμερο μετά το πέρας των τακτικών θερινών εκπτώσεων, προς όφελος εμπόρων και καταναλωτών. Τουλάχιστον αποδεδειγμένα, οι φετινές θερινές εκπτώσεις κατάφεραν να συγκρατήσουν και να περιορίσουν κατά μισή μονάδα τον καλπάζοντα πληθωρισμό» σημειώνει με νόημα ο κ. Κορκίδης.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς αναφέρει ότι οι έμποροι στα αστικά κέντρα και τις περιφερειακές αγορές εμφανίζονται απογοητευμένοι, ενώ στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας και τις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές είναι περισσότερο ικανοποιημένοι, ιδιαιτέρως από την «τουριστική-εισαγόμενη» αγοραστική κίνηση.
Αναφορικά με την εγχώρια κατανάλωση, οι 8 στους 10 Έλληνες, παρά τις γενναίες εκπτώσεις, ήταν διστακτικοί και συγκεκριμένα στα είδη ένδυσης και υπόδησης, αφού ο όγκος πωλήσεων περιορίστηκε κατά -18% και κατά -13% ο τζίρος. Σημειωτέον, πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δημοφιλέστερος κλάδος των εκπτώσεων, αυτός της ένδυσης είχε το μικρότερο ποσοστό ετήσιας αύξησης τιμών μόλις στο 3,4%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του πληθωρισμού στο 11,6%. Σε αντίθεση με τους περισσότερους κλάδους της λιανικής, τα καλλυντικά και τα είδη σπιτιού συνέχισαν τη φετινή ανοδική τους πορεία και κατά την περίοδο των εκπτώσεων.
Οι 2 στους 10 ξοδεύουν φέτος περισσότερα χρήματα στις εκπτώσεις, οι 5 στους 10 ξοδεύουν τα ίδια χρήματα με πέρυσι και οι 3 στους 10 λιγότερα. Η ίδια έρευνα αναφέρει ότι περισσότεροι από 1 στους 4 καταναλωτές μειώνουν την κατανάλωση σε μια σειρά από κατηγορίες αγαθών, όπως τα είδη πολυτελείας, τα επώνυμα ρούχα, το ακριβό φαγητό, τα θεάματα, ακόμα και τις γνωστές μάρκες στα είδη τροφίμων, εξαιτίας της αύξησης των τιμών, τόσο σε φυσικά, όσο και σε online καταστήματα.