Αναφορά στην πορεία της πανδημίας και στους φόβους για ένα νέο κύμα το φθινόπωρο, μετά το πέρας της τουριστικής σεζόν, έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins, Παναγιώτης Γαλιατσάτος, νωρίτερα σε τηλεοπτική εκπομπή.
Ο καθηγητής έκανε λόγο αρχικά για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες. «Για το κύμα της Ο5, αυτό που έχουμε μάθει στις ΗΠΑ, αλλά και στην Αγγλία ή τη Νότια Αφρική είναι ότι έχουμε πολλά κρούσματα αλλά λίγες νοσηλείες στα νοσοκομεία, και αυτό είναι σπουδαίο. Τον ”πόλεμο” τον νικάμε ακόμα. Δύο εβδομάδες τώρα στις ΜΕΘ δεν έχω δει ούτε έναν ασθενή με covid» τόνισε και συμπλήρωσε:
«Δεύτερον, περιμένουμε το φθινόπωρο η Pfizer και η Moderna να μας δώσουν τα καινούρια εμβόλια, που δεν θα έχουν μόνο τον τύπο Α μέσα, αλλά και το Όμικρον. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο μπορεί να σταματήσουμε σοβαρή νόσο αλλά και τη μόλυνση από covid».
«Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να επιλέξει τι σημαίνει γι’ αυτούς η πανδημία»
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, ο κ. Γαλιατσάτος επεσήμανε πως «μόνο το Α θα έχει μόνο μέσα την Όμικρον αλλά και τις μεταλλάξεις της».
«Όταν δούμε αυτό ίσως αλλάξουμε τον covid να είναι σαν την γρίπη. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να επιλέξει τι σημαίνει γι’ αυτούς η πανδημία. Εάν δεν θες να πεθάνεις από covid, τότε βοηθούν τα εμβόλια, ωστόσο δε σε σταματάνε από το να κολλήσεις. Εάν δεν θες να κολλήσεις, στη σκέψη ότι μπορεί να πάθεις κάτι κακό, οι μάσκες είναι η λύση» εξήγησε.
Τέλος αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγής Γαλιατσάτος, δήλωσε: «Εγώ ζητάω δύο πράγματα για τα σχολεία. Το πρώτο είναι να μιλάνε με τους γονείς, γιατί τον covid θα τον κολλήσεις έξω από το σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι, ό, τι κολλήσεις θα το κολλήσεις έξω από το σχολείο. Δεύτερον αυτό που ζητάμε είναι ότι εάν τα κρούσματα είναι υψηλά να αλλάξουμε το σκεπτικό και να βάλουμε μάσκες, αλλά εάν είναι χαμηλά να μην βάλουμε, να υπάρχει μία ευελιξία».