Σε μια χώρα που περιτριγυρίζεται από θάλασσα όπως η Ελλάδα, τα περιστατικά πνιγμού κάθε χρόνο είναι πάρα πολλά.
Με αφορμή την πρόσφατη τραγική απώλεια του 15χρονου Τάσου ο οποίος πνίγηκε σε παραλία της Χαλκιδικής ενώ έκανε μπάνιο με τους φίλους του, αν δει κανείς τα στατιστικά διαπιστώνει ότι κάθε χρόνο χάνεται αριθμός ανθρώπων που ισοδυναμούν με τον πληθυσμό ενός μικρού νησιού…
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι τις 24 Αυγούστου η τραγική στατιστική έγραφε ότι είχαν πνιγεί 76 άνθρωποι, ενώ άλλοι 192 είχαν χάσει τη ζωή τους στις παραλίες από «αδιευκρίνιστη αιτία».
Όπως διαπιστώνει κανείς από τα νούμερα που δίνει ο ΕΟΔΥ, τα τελευταία πέντε χρόνια καταγράφονται ετησίως κατά μέσο όρο πάνω από 340 θάνατοι στη θάλασσα και πολλοί εξ αυτών είναι νέοι άνθρωποι!
Προσοχή στη θάλασσα – Όλοι κινδυνεύουν
Ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν κινδυνεύουν να πνιγούν μόνο όσοι δεν ξέρουν κολύμπι:
«Άτομα τα οποία στο παρελθόν έχουν κράμπες, ή ζαλάδες, αυτό είναι κάτι απλό στη στεριά. Στη θάλασσα δεν είναι καθόλου απλό και μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό. Και από πνιγμό δεν κινδυνεύουν μόνο όσοι δεν ξέρουν κολύμπι… Όσον αφορά τους νεότερους που πίνουν και βουτούν, θα έλεγα να το προσέξουν πάρα πολύ. Έχουμε δει πάρα πολλούς πνιγμούς εξαιτίας αυτού του γεγονότος».
Μια ιστορία με αίσιο τέλος
Ένας από τους ναυαγοσώστες που βρίσκονται στις παραλίες (στο Φάληρο συγκεκριμένα), ο Ευθύμης Νικολόπουλος, περιέγραψε στο Star ένα περιστατικό, το οποίο για ελάχιστα δευτερόλεπτα θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί σε τραγωδία:
«Με φώναξε μια κυρία ότι δεν αισθάνεται καλά, έτρεξα εγώ με το σωσίβιό μου εκεί πέρα, αντιλαμβάνομαι ότι δεν αναπνέει. Αμέσως ξεκινάω ΚΑΡΠΑ. Όσο κάνω τις μαλάξεις, η γυναίκα επανήλθε πάρα πολύ γρήγορα, της χορηγήσαμε οξυγόνο, τη γυρίσαμε στη θέση που χρειάζεται για να αναπνέει καλύτερα».
Δυστυχώς όμως, δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί όσο η συγκεκριμένη κυρία…
Ελλείψεις ναυαγοσωστών
Η Ελλάδα, η χώρα του ήλιου και της θάλασσας, βρίσκεται στο αδιανόητο σημείο να μην έχει ναυαγοσώστες σε πολλές από τις παραλίες της.
Σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, από τις 580 θέσεις για ναυαγοσώστες πανελλαδικά, μόλις οι 380 έχουν καλυφθεί πλήρως.
«Υπάρχει πολύ μεγάλη γραφειοκρατία, περιττές διαδικασίες και έτσι αποθαρρύνονται οι ναυαγοσώστες να βγάλουν άδεια για να δουλέψουν», αναφέρει επικεφαλής ναυαγοσωστών, ως έναν από τους λόγους των ελλείψεων.
Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο πάντως, 974 ναυαγοσώστες έχουν πάρει σχετική πιστοποίηση από το 2021 μέχρι σήμερα.
Διαβάστε ακόμα: