Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων παρατηρήθηκαν ολόκληρο το καλοκαίρι στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Ελλάδας, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμη το πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Οι τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλότερες συγκριτικά με τις τιμές σε χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης, γεγονός που αποτελεί δέλεαρ για εξαγωγές, την ώρα που πανελλαδικά καταγράφονται ελλείψεις. Με αυτόν τον τρόπο ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις, ακόμη κι αν λαμβάνουν συγκεκριμένη αγωγή για χρόνια, σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να περιμένουν ή να την αλλάξουν και να πάρουν άλλα φάρμακα, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες στην υγεία τους.
«Είναι μια αδικία αυτό που συμβαίνει. Κάποιοι εκμεταλλεύονται τις διαφορές των τιμών και πλουτίζουν από αυτές. Ετσι οι κάτοικοι κάποιων κεντροευρωπαϊκών και βόρειων ευρωπαϊκών χωρών έχουν αυξημένη διαθεσιμότητα σε φάρμακα, τα οποία εμείς “κυνηγάμε με το τουφέκι” και τα προμηθευόμαστε με το σταγονόμετρο» δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης.
Όπως σημειώνει, φάρμακα σύγχρονων θεραπειών για τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, τη χοληστερίνη, τον θυρεοειδή, το αναπνευστικό, αλλά και αντιπηκτικά φάρμακα εξάγονται στην Ευρώπη, όπου η τιμή τους μπορεί να είναι διπλάσια, τριπλάσια ή και τετραπλάσια. Το πρόβλημα των ελλείψεων ταλανίζει ασθενείς και ειδικούς όλο τον χρόνο, όμως το καλοκαίρι, οπότε οι εταιρίες κλείνουν λόγω αδειών, γίνεται εκρηκτικό. Από αυτή την εβδομάδα αναμένεται μια μικρή βελτίωση, όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΘ, δεν θα αποτελέσει τη λύση.