Καθορίστηκαν οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος στους καταρτιζόμενους των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με την ΚΥΑ που αφορά στους δικαιούχους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το ετήσιο στεγαστικό επίδομα 1.000 ευρώ πήρε ΦΕΚ και ορίζει τα εξής:
Άρθρο 1 Πεδίο Εφαρμογής
Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται για τους καταρτιζόμενους των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.), αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Έλληνες υπηκόους ή υπηκόους άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με χίλια (1.000) ευρώ.
Άρθρο 2 Δικαιούχος
Δικαιούχος του επιδόματος είναι το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο καταρτιζόμενος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167). Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο καταρτιζόμενος.
Κατ’ εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο καταρτιζόμενος εφόσον:
α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή
β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή
γ) είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών, ή
δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης
και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).
Άρθρο 3 Όροι και προϋποθέσεις
Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των τέκνων που τον βαρύνουν, από κάθε πηγή.
Ο καταρτιζόμενος πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του, στην οποία ο ίδιος ή οι γονείς του δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Ως πόλη φοίτησης θεωρείται ο δήμος της έδρας του Δημοσίου Ι.Ε.Κ. ή του τμήματος/παραρτήματος στο οποίο έχει εγγραφεί και φοιτά ο καταρτιζόμενος. Στην περίπτωση που ο καταρτιζόμενος πραγματοποιεί την Πρακτική Άσκηση, τότε ως πόλη φοίτησης θεωρείται η πόλη της έδρας του Δημοσίου Ι.Ε.Κ. όπου είναι εγγεγραμμένος, και όχι του Δημοσίου Ι.Ε.Κ. που τυχόν εποπτεύει την Πρακτική Άσκηση.
Αν ο καταρτιζόμενος κατά τη διάρκεια του έτους έχει φοιτήσει σε διαφορετικά Δημόσια Ι.Ε.Κ., τότε ως πόλη φοίτησης θεωρείται η πόλη του πιο πρόσφατου Δημοσίου Ι.Ε.Κ.
Η μίσθωση θα πρέπει να είναι σε ισχύ για τουλάχιστον έξι (6) μήνες εντός του Εκπαιδευτικού Έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα. Ως μίσθωση θεωρείται και η διαμονή σε πανσιόν ή ξενοδοχείο, εξάμηνης τουλάχιστον διάρκειας.
Οι γονείς του καταρτιζόμενου ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα διακόσια (200) τ.μ. αθροιστικά, με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή δημοτική ενότητα ή δημοτική κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων, σύμφωνα με τον ν. 3852/2010 (Α’ 87) Στο σύνολο των τετραγωνικών μέτρων (200 τ.μ.) δεν προσμετρώνται τα ημιτελή κτίσματα.
Οι καταρτιζόμενοι των Δημόσιων Ι.Ε.Κ. απαιτείται να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη φοίτηση στα δύο (2) εξάμηνα του εκπαιδευτικού έτους για το οποίο αιτούνται το επίδομα, εκτός από το πρώτο έτος για το οποίο απαιτείται μόνο Βεβαίωση Φοίτησης για το Α και Β εξάμηνο.
Για την περίοδο της Πρακτικής Άσκησης απαιτείται Βεβαίωση Ολοκλήρωσης/Περάτωσης Πρακτικής Άσκησης, σύμφωνα με την παρ. 3, του άρθρου 2, της υπό στοιχεία Κ5/97484/5-8-22021 (Β’ 3938) κοινής υπουργικής απόφασης.
Το επίδομα χορηγείται για το διάστημα φοίτησης, όπως ορίζεται στο άρθρο 25 του ν. 4763/2020 (Α’ 254) και βεβαιώνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. [άρθρο 14, της υπό στοιχεία Κ5/160259/8-12-2021 (Β’5837) απόφασης] και στο εδάφιο 3, άρθρο 2 της υπ’ αρ. K5/97484/2021 (Β’ 3938) κοινής υπουργικής απόφασης. Το επίδομα χορηγείται σε όλους τους καταρτιζόμενους μιας οικογένειας, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ως άνω προϋποθέσεις.
Δεν δικαιούνται να λάβουν το στεγαστικό επίδομα:
α) Όσοι καταρτιζόμενοι είναι κάτοχοι Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή είναι κάτοχοι πτυχίου ή τίτλου εκπαιδευτικού ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
β) Όσοι καταρτιζόμενοι έχουν υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη της Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισής τους, όπως ορίζεται στο άρθρο 25 του ν. 4763/2020 (Α’254) και βεβαιώνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. [άρθρο 14, της υπό στοιχεία Κ5/160259/8-12-2021 (Β’5837) απόφασης].
Άρθρο 4 Διαδικασία χορήγησης στεγαστικού επιδόματος
Οι αιτήσεις για την χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για κάθε Εκπαιδευτικό Έτος, υποβάλλονται εντός προθεσμίας, από 1 έως 30 Ιουνίου εκάστου έτους εκτός εάν άλλως ορισθεί με εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο καταρτιζόμενος για τον οποίο χορηγείται το επίδομα, να είναι εγγεγραμμένος στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κατάρτισης των Ι.Ε.Κ. (ΠΗΓΑΣΟΣ) και κάτοχος Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ. Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής που υλοποιεί και υποστηρίζει η ΕΔΥΤΕ Α.Ε. ως εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Αυτή είναι η διαδικασία
Ο σύμφωνα με το άρθρο 2 δικαιούχος, υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, σύμφωνα με το Παράρτημα Α, «Καταγραφή διαδικασίας υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης», χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς του -ιαπιστευτήρια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet). Ο αιτών συμπληρώνει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης τα ακόλουθα στοιχεία:
α) τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) του καταρτιζόμενου,
β) εάν δικαιούχος είναι ο γονέας, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του καταρτιζόμενου και του/της έτερου γονέα (σε περιπτώσεις διαζευγμένων, θανόντων ή άγαμων γονέων, το αντίστοιχο πεδίο παραμένει κενό) ή εάν δικαιούχος είναι ο καταρτιζόμενος μόνο το Α.Φ.Μ. του/της συζύγου του αν υφίσταται,
γ) τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου,
δ) τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ), το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, τη ΔΟΥ, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, email).
Τα δηλωθέντα στοιχεία των α, β, γ ελέγχονται ηλεκτρονικά από τα διαθέσιμα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με το Παράρτημα Β, «Τεχνικές Προδιαγραφές εγκεκριμένες από την ΑΑΔΕ». Σε περίπτωση που κάποια από τα δηλωθέντα στοιχεία δεν μπορούν να ελεγχθούν ηλεκτρονικά, ο αιτών υποχρεούται να προσκομίσει αποκλειστικά στη γραμματεία του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία και θα υποδεικνύονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή. Η Διοίκηση του Ι.Ε.Κ., ελέγχει τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά και βεβαιώνει την αποδοχή ή μη των δηλωθέντων στοιχείων στην αίτηση.
Αυτά είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Α. Για τον χαρακτηρισμό του καταρτιζόμενου ως δικαιούχου, ο έλεγχος των κριτηρίων διενεργείται, ανάλογα με την περίπτωση ως εξής:
α) Ο καταρτιζόμενος είναι ορφανός και από τους δύο γονείς: υποβάλλεται πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης στη γραμματεία του αρμόδιου Δημοσίου Ι.Ε.Κ.
β) Οι γονείς του καταρτιζόμενου είναι κάτοικοι εξωτερικού: υποβάλλεται βεβαίωση μόνιμης κατοικίας των γονέων του καταρτιζόμενου στη γραμματεία του αρμόδιου Ι.Ε.Κ.
γ) Ο καταρτιζόμενος είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών: Ο έλεγχος διασταύρωσης χρονολογίας γέννησης γίνεται από το Μητρώο Φυσικών Προσώπων της ΑΑΔΕ.
δ) Ο καταρτιζόμενος είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167): διασταυρώνεται μέσω διαλειτουργικότητας του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με το φορολογικό μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από όπου αντλούνται τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με την περ. ιδ’ της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4174/2013 (Α’ 170), όπως προστέθηκε με το άρθρο 60 του ν. 4415/2016 (Α’ 159).
Β. Για τη χορήγηση του επιδόματος, ο έλεγχος των κριτηρίων και η υποβολή των απαιτούμενων, κατά περίπτωση, δικαιολογητικών έχει ως εξής:
α) Οικογενειακό εισόδημα: ελέγχεται το οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους με αυτόματη διασύνδεση-διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με τα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από όπου αντλούνται τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με την περ. ιδ’ της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4174/2013 (Α’ 170), όπως προστέθηκε με το άρθρο 60 του ν. 4415/2016 (Α’ 159). Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο έλεγχος (μη εκκαθάριση της δήλωσης κ.λπ.) η αίτηση παραμένει σε εκκρεμότητα και επανεξετάζεται με την ίδια διαδικασία μετά την παρέλευση τριμήνου.
Σε περίπτωση που ο αιτών είναι ο καταρτιζόμενος και δεν υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης,προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση – θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής – στη γραμματεία του αρμόδιου Δημοσίου Ι.Ε.Κ.
Ειδικά στην περίπτωση καταρτιζόμενων που καθίστανται δικαιούχοι επειδή οι γονείς τους είναι κάτοικοι εξωτερικού και μόνο εξαιτίας του λόγου αυτού, ο αιτών καταρτιζόμενος υποχρεούται να προσκομίσει στη γραμματεία του αρμόδιου Δημοσίου Ι.Ε.Κ. όλα τα δικαιολογητικά που αφορούν στο εισόδημα και στην περιουσιακή του κατάσταση, τόσο του ιδίου όσο και των γονέων του ή του γονέα τον οποίο βαρύνει, αν οι γονείς του είναι διαζευγμένοι ή είναι άγαμος-η ή έχει αποβιώσει ο ένας γονέας, τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό. Τα εισοδήματα της αλλοδαπής αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα τα οποία δηλώνονται στην Ελλάδα και η κατοικία της αλλοδαπής λαμβάνεται υπόψη.
Διευκρινίζεται ότι τα δικαιολογητικά της αλλοδαπής θα πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα με ευθύνη του δικαιούχου. Η επαλήθευση των σχετικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος πραγματοποιείται από τη διοίκηση του αρμόδιου Δημοσίου Ι.Ε.Κ. μετά τον έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών η οποία, διά του νόμιμου εκπροσώπου του, θα εκδίδει σχετική υπεύθυνη δήλωση περί της πλήρωσης των κριτηρίων από τον εκάστοτε δικαιούχο.
β) Ο καταρτιζόμενος δεν είναι κάτοχος Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης ή τίτλου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και δεν λαμβάνει για την ίδια περίοδο κανενός είδους Στεγαστικό επίδομα: δηλώνεται υπεύθυνα από τον αιτούντα κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής του αίτησης.
γ) Μη υπέρβαση του προβλεπόμενου, από τον Κανονισμό Λειτουργίας, χρονικού ορίου εξαμήνων φοίτησης και επιτυχής ολοκλήρωση σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 3, ελέγχεται με αυτόματη διασύνδεση-διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με το Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κατάρτισης των Ι.Ε.Κ. (ΠΗΓΑΣΟΣ).
δ) Μισθωτήριο συμβόλαιο: ελέγχεται με αυτόματη διασύνδεση-διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με τα αρχεία της Ανeξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από όπου αντλούνται τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με την περ. ιδ’ της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4174/2013 (Α’ 170), όπως προστέθηκε με το άρθρο 60 του ν. 4415/2016 (Α’ 159).
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο σχετικός έλεγχος ηλεκτρονικά, προσκομίζεται το μισθωτήριο συμβόλαιο στη γραμματεία του αρμόδιου Δημοσίου Ι.Ε.Κ. για τη διενέργεια ελέγχου. Εφαρμόζονται και στην περίπτωση αυτή τα οριζόμενα στην παρ. α της περ. Β της παρούσας σχετικά με την επαλήθευση των σχετικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος από τη διοίκηση του αρμόδιου Δημοσίου Ι.Ε.Κ. μετά τον έλεγχο των σχετικών προσκομιζόμενων δικαιολογητικών.
Σε περίπτωση διαμονής σε πανσιόν ή ξενοδοχείο προσκομίζεται βεβαίωση παραμονής και απόδειξη παροχής υπηρεσιών εξάμηνης τουλάχιστον διάρκειας.
Η μίσθωση θα πρέπει να αφορά ακίνητο που βρίσκεται στον ίδιο Καλλικρατικό Δήμο με αυτόν της πόλης σπουδών του καταρτιζόμενου. Ειδικότερα για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβανομένων και περιοχών που απέχουν από το κέντρο της Θεσσαλονίκης λιγότερο από 20 χιλιόμετρα, θεωρείται ως μία πόλη.
Επίσης, θεωρείται ως μία πόλη η Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, καθώς και των πόλεων ή περιοχών που απέχουν από το κέντρο της Αθήνας περισσότερο από σαράντα (40) χιλιόμετρα.
Αν ως μισθωτής εμφανίζεται ο/η αδελφός/ή του καταρτιζόμενου ή ο γονέας τον οποίο δεν βαρύνει ο καταρτιζόμενος (σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων) και δεν επιτυγχάνεται η ηλεκτρονική επαλήθευση, το κριτήριο εγκρίνεται από τη γραμματεία του αρμόδιου Δημοσίου Ι.Ε.Κ. στην οποία υποβάλλεται πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και υπεύθυνη δήλωση του μισθωτή ότι συναινεί στη χορήγηση του επιδόματος.
Εφαρμόζονται και στην περίπτωση αυτή τα οριζόμενα στην παρ. α της περ. Β της παρούσας σχετικά με την επαλήθευση των σχετικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος από τη διοίκηση του αρμόδιου Δημοσίου Ι.Ε.Κ. μετά τον έλεγχο των σχετικών προσκομιζόμενων δικαιολογητικών.
Σε περίπτωση συγκατοίκησης καταρτιζόμενων για να χορηγηθεί το επίδομα, θα πρέπει ο καταρτιζόμενος ή ο δικαιούχος γονέας να εμφανίζεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο. Σε περίπτωση που ο καταρτιζόμενος έχει μετεγραφεί στη διάρκεια του έτους, τότε στη συνολική εξάμηνη διάρκεια της μίσθωσης, συνυπολογίζεται και η τυχόν μίσθωση κατοικίας στην πόλη του προηγούμενου Δημόσιου Ι.Ε.Κ. εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις, με την προσκόμιση του σχετικού μισθωτηρίου στη γραμματεία του αρμόδιου Δημόσιου Ι.Ε.Κ.
ε) Μη πλήρης κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας του καταρτιζόμενου ή των γονέων του στην πόλη σπουδών του: ελέγχεται με αυτόματη διασύνδεση-διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με τα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από όπου αντλούνται τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με την περ. ιδ’ της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4174/2013 (Α’ 170), όπως προστέθηκε με το άρθρο 60 του ν. 4415/2016 (Α’ 159), όπως αυτά διαμορφώθηκαν την 1η Ιανουαρίου του έτους υποβολής της αίτησης.
Ειδικότερα για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβανομένων και περιοχών που απέχουν από το κέντρο της Θεσσαλονίκης λιγότερο από 20 χιλιόμετρα, θεωρείται ως μία πόλη. Επίσης, θεωρείται ως μία πόλη η Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, καθώς και των πόλεων ή περιοχών που απέχουν από το κέντρο της Αθήνας περισσότερο από σαράντα (40) χιλιόμετρα.
στ) Οι γονείς του καταρτιζόμενου ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα διακόσια (200) τ.μ. αθροιστικά, με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή δημοτική ενότητα ή δημοτική κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων, σύμφωνα με τον ν. 3852/2010 (Α’ 87)): ελέγχεται με αυτόματη διασύνδεση- διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με τα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από όπου αντλούνται τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με την περ. ιδ’ της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4174/2013 (Α’ 170), όπως προστέθηκε με το άρθρο 60 του ν. 4415/2016 (Α’ 159).
Στο σύνολο των τετραγωνικών μέτρων (200 τ.μ.) δεν προσμετρώνται κτίσματα που έχουν δηλωθεί στη δήλωση Ε9 ως ημιτελή, βοηθητικοί χώροι ή αποθήκες.
Σε περίπτωση που από τον ηλεκτρονικό έλεγχο προκύψει ότι δεν πληρείται το περιουσιακό κριτήριο και ο αιτών έχει δηλώσει ότι διαθέτει κατοικία που βρίσκεται σε Δήμο ή δημοτική ενότητα με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων, υποβάλλεται έντυπη βεβαίωση από το Δήμο που αφορά στον πληθυσμό, καθώς και δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (Ε9) τρέχοντος έτους των συμπεριλαμβανομένων ΑΦΜ της αίτησης, (δηλαδή του δικαιούχου και των γονέων του όταν πρόκειται για δικαιούχο γονέα καταρτιζόμενου ή του δικαιούχου καταρτιζόμενου και της συζύγου του όταν πρόκειται για δικαιούχο καταρτιζόμενο), στη γραμματεία του αρμόδιου Δημοσίου Ι.Ε.Κ. για τη διενέργεια ελέγχου.
Εφαρμόζονται και στην περίπτωση αυτή τα οριζόμενα στην παρ. α της περ. Β της παρούσας σχετικά με την επαλήθευση των σχετικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος από τη διοίκηση του αρμόδιου Δημοσίου Ι.Ε.Κ. μετά τον έλεγχο των σχετικών προσκομιζόμενων δικαιολογητικών. Αναλυτικά στοιχεία περιουσιακής κατάστασης (τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το εξωτερικό) υποβάλλονται επίσης στην περίπτωση που οι γονείς του καταρτιζόμενου είναι κάτοικοι εξωτερικού. Εφαρμόζονται και στην περίπτωση αυτή τα οριζόμενα στην παρ. α της περ. Β της παρούσας σχετικά με την επαλήθευση των σχετικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος από τη διοίκηση του αρμόδιου Δημοσίου Ι.Ε.Κ. μετά τον έλεγχο των σχετικών προσκομιζόμενων δικαιολογητικών.
ζ) Μόνιμη κατοικία του καταρτιζόμενου ή των γονέων του: ελέγχεται με αυτόματη διασύνδεση-διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με τα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από όπου αντλούνται τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με την περ. ιδ’ της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4174/2013 (Α’ 170), όπως προστέθηκε με το άρθρο 60 του ν. 4415/2016 (Α’ 159). Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο σχετικός έλεγχος ηλεκτρονικά, προσκομίζεται έντυπη βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από τον αντίστοιχο Δήμο, το τελευταίο εκκαθαριστικό ή άλλο κατάλληλο δικαιολογητικό, στο οποίο να αποτυπώνεται σαφώς η μόνιμη κατοικία του δικαιούχου, στη γραμματεία του αρμόδιου Δημοσίου Ι.Ε.Κ. Εφαρμόζονται και στην περίπτωση αυτή τα οριζόμενα στην παρ. α της περ. Β της παρούσας σχετικά με την επαλήθευση των σχετικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος από τη διοίκηση του αρμόδιου Δημοσίου Ι.Ε.Κ. μετά τον έλεγχο των σχετικών προσκομιζόμενων δικαιολογητικών.
Ο αιτών υποχρεούται να προσκομίσει οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό ή στοιχείο ζητηθεί από τη γραμματεία του αρμόδιου Δημοσίου Ι.Ε.Κ. Ο αιτών υποχρεούται κατά την υποβολή της αίτησής του, και σε περίπτωση που υπάρχουν λάθη, ή μη αληθή στοιχεία καταχωρημένα στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κατάρτισης των Ι.Ε.Κ. (ΠΗΓΑΣΟΣ) ή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, να προβεί σε ενέργειες για την διόρθωσή τους πριν την επεξεργασία τους από τα εν λόγω συστήματα.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης Στεγαστικού Επιδόματος έχουν μόνο οι δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος. Η πρόσβαση γίνεται μέσω του συστήματος TAXIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, όπου ο δικαιούχος δηλώνει τα στοιχεία εισόδου (username και password) που διαθέτει στο TAXIS. Με την καταχώρηση των στοιχείων εισόδου του, ο δικαιούχος εξουσιοδοτεί την εφαρμογή του Στεγαστικού Επιδόματος να προσπελάσει στοιχεία που τηρούνται για αυτόν στο Μητρώο της ΑΑΔΕ (Όνομα και επώνυμο, ΤΚ, πόλη και νομός της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας του, έτος γέννησης, καθώς και εάν το φυσικό πρόσωπο είναι υπήκοος χώρας της ΕΕ).