«Πονοκέφαλο» έχουν αρχίσει να προκαλούν στο υπουργείο Υγείας οι αρρυθμίες και τα προβλήματα που παρατηρούνται στην εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του χώρου της Πρωτοβάθμιας Υγείας ήταν στη θεωρία μια άκρως ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, που θα κάλυπτε υπαρκτά κενά στον υγειονομικό χάρτη της χώρας, όμως στην πράξη αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις, που κινδυνεύουν να τινάξουν το όλο σχέδιο στον αέρα.
Ο Θάνος Πλεύρης μπορεί δημόσια να υποστηρίζει πως τα κενά θα καλυφθούν και τα προβλήματα θα ξεπεραστούν, όμως στις συσκέψεις του υπουργείου Υγείας έχουν αρχίσει ήδη να καταστρώνουν πιθανά plan b’.
«Προσεγγίζουμε τα 3.500.000 πολίτες εγγεγραμμένους στον προσωπικό γιατρό, ενώ είναι 3.300 οι γιατροί. Υπάρχει συμμετοχή ιδιωτών γιατρών, έχει φτάσει τα 30%. Συνολικά, 4.000 ιδιώτες γιατροί μπορούν να μπουν στο σύστημα, έχουν ήδη μπει 1.200 γιατροί» ισχυρίστηκε ο υπουργός όταν ρωτήθηκε στη χθεσινή του συνέντευξη για την εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού και πρόσθεσε: «Την εβδομάδα που μας έρχεται πάμε στη δεύτερη φάση και ανοίγουμε τις ειδικότητες. Παθολογικές ειδικότητες, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι έχουν δυνατότητα να μπουν κι αυτοί στον προσωπικό γιατρό».
Ομως, οι δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας φαίνεται πως δεν πείθουν τους ιδιώτες γιατρούς στα μεγάλα αστικά κέντρα, οι οποίοι εμφανίζονται απρόθυμοι να ενταχθούν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού. Η χαμηλή συμμετοχή τους σε συνδυασμό με την αυξημένη συμμετοχή πολιτών δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο προκαλεί εκνευρισμό στον κόσμο. Αλλωστε, τα ευτράπελα συνεχίζονται, καθώς πολίτες οι οποίοι εγγράφονται στον θεσμό καλούνται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να έρθουν σε επαφή με τον γιατρό τους.
Αντίστοιχα προβλήματα, όμως, εντοπίζονται και σε πολλές περιοχές της επαρχίας. Ενδεικτικό είναι ότι στο Λασίθι έχουν εγγραφεί μόλις δύο ιδιώτες γιατροί, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή είναι πολύ χαμηλή.