Μόνο διαβολική δεν μπορεί να θεωρηθεί η… σύμπτωση ότι «ξεθάφτηκε» το ηχητικό του αποβιώσαντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου με καθυστέρηση έξι ετών, ενώ την ίδια ώρα οι κληρονόμοι του διεκδικούν την αποδέσμευση της περιουσίας του που κατέσχεσε το Ελληνικό Δημόσιο.
Ο εκκαθαριστής του Mr MIG προσέφυγε μέσα στο καλοκαίρι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθούν τρεις εφετειακές αποφάσεις με τις οποίες υποχρεώνονται οι κληρονόμοι του επιχειρηματία (η σύζυγος και τα δύο του παιδιά) να καταβάλουν το ποσό των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Στην προσφυγή επικαλείται αντισυνταγματικότητα των πράξεων καταλογισμού, γιατί δεν προηγήθηκε ακρόαση των κληρονόμων πριν την έκδοση τους και δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες προθεσμίες.
Με τις ίδιες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών είχαν διαγραφεί οι περισσότερες από τις αξιώσεις του Δημοσίου ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ που είχε καταλογίσει το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, κατάσχοντας μεταξύ άλλων τις βίλες του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη και στην Πάρνηθα η οποία περιλαμβάνει κτήμα 1.200 στρεμμάτων και μία λίμνη.
Η οικονομική διεκδίκηση του Δημοσίου σε βάρος του τραπεζίτη είχε ξεκινήσει το 2016, όταν ο τότε Οικονομικός Εισαγγελέας είχε δώσει εντολή για διενέργεια ελέγχου στον επιχειρηματία από το ΚΕΦΟΜΕΠ.
Τι ακολούθησε;
Η μήνυση του Ανδρέα Βγενόπουλου σε βάρος της τότε προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου για δήθεν δωροδοκία, απόπειρα εκβίασης και παράβαση καθήκοντος, «θολώνοντας τα νερά» από τη σε βάρος του έρευνα που ήταν τότε σε εξέλιξη.
Τότε η μήνυση οδηγήθηκε στο αρχείο, ελλείψει στοιχείων, ενώ δεν είχε τολμήσει ο επιχειρηματίας και δικηγόρος να προσκομίσει το ηχητικό με επιχειρηματία– «φίλη» της Β. Θάνου που δήθεν μεσολάβησε για λογαριασμό της.
Το ηχητικό διέρρευσε στο iefimerida, έξι χρόνια μετά, τον περασμένο Φεβρουάριο κατά διαβολική σύμπτωση ενώ οι κληρονόμοι του Βγενόπουλου, ετοίμαζαν την… αντεπίθεση σε βάρος του Δημοσίου, διεκδικώντας με την προσφυγή στο ΣτΕ τα 4,5 εκατ. Ευρώ που τους έχουν καταλογιστεί.
Μετά τη δημοσιοποίηση του ηχητικού, η μήνυση βγήκε από το αρχείο και ερευνάται από την Οικονομική Εισαγγελία, ενώ την ίδια ώρα «εξανεμίστηκαν» τα 300 εκατ. ευρώ που είχαν καταλογιστεί από το Δημόσιο, επί ημερών Βασιλικής Θάνου, σε βάρος του Βγενόπουλου.
Β. Θάνου: Οι διεφθαρμένοι παρουσιάζονται ως θύματα εκβιασμού
Από την πλευρά της η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου επανήλθε πριν από λίγες ημέρες με γραπτή της δήλωση, ζητώντας να λάμψει η αλήθεια.
«Επαναλαμβάνω ότι ουδεμία ανάμειξη η γνώση είχα για όσα ακούγονται στη συνομιλία μεταξύ του Βγενόπουλου και της Δ.Μ. ως δήθεν αγγελιοφόρου μου.
Αυτό, άλλωστε, θα αποδειχθεί και πάλι αφού ο οικονομικός εισαγγελέας αποφάσισε την ανάσυρση της υπόθεσης, βασιζόμενος αποκλειστικά σε μια προφανώς προσχεδιασμένη από τον Βγενόπουλο συνομιλία, που ο ίδιος την κατέγραφε χωρίς όμως ο ίδιος να την επικαλεστεί, κατά την έρευνα της μήνυσης του. Διότι εγνώριζε ότι δεν αποδεικνύει κάτι, δεδομένου ότι ακούγονται ακριβώς τα ίδια περιστατικά τα οποία καταγγέλλει και στη μήνυση του», αναφέρει η Βασιλική Θάνου.
«Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, που αγωνίσθηκε κατά της διαφθοράς παρουσιάζεται ως ελεγχόμενη, από κάποιους, που υιοθετούν πρόθυμα κατασκευασμένα στοιχεία, που εμφανίζονται, μάλιστα με τρόπο ύποπτο και μετά από 6 χρόνια, ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα και οι διεφθαρμένοι παρουσιάζονται ως θύματα εκβιασμού», καταλήγει η κυρία Θάνου, ρίχνοντας το… μπαλάκι στον οικονομικό εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη, στον οποίο υπέβαλε αίτηση προκειμένου να επιταχυνθεί η διενεργούμενη ποινική προκαταρκτική εξέταση που διεξάγεται μετά την ανάσυρση της μηνυτήριας αναφοράς του Βγενόπουλου.
Όπως επισημαίνει στην αίτηση της η πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η επιτάχυνση της διαδικασίας είναι αναγκαία για να μην υπάρξει οποιοδήποτε αδιευκρίνιστο στοιχείο και γιατί οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να ερμηνευτεί ως «ομηρία» του προσώπου της.