Σοκ προκαλεί το δεύτερο μέρος της μελέτης του Λοιμωξιολόγου και Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του Επίκουρου Καθηγητή Δημόσιας Υγείας Θεόδωρου Λύτρα, η οποία αποκάλυψε την μεγάλη θνητότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωνε από το βήμα της Βουλής ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ λαμβάνουν την ίδια φροντίδα με εκείνους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, επομένως θα ήταν πεταμένα λεφτά αν επένδυαν σε δημιουργίες νέων εντατικών. Αυτά δήλωνε τότε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, την ώρα που άνθρωποι άφηναν την τελευταία τους πνοή γιατί εν καιρώ πανδημίας, η κυβέρνηση σκόρπιζε εκατομμύρια στα media για καμπάνιες, αλλά δεν έκανε τίποτα για να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και φυσικά, μοναδική αιτία της τραγωδίας, σύμφωνα με την κυβέρνηση ήταν οι… ανεμβολίαστοι.
Στο δεύτερο μέρος της μελέτης, το οποίο αποτελεί νέο «χαστούκι» για την κυβέρνηση, όχι μόνο επιβεβαιώνεται η μεγάλη θνητότητα στη χώρα μας, αλλά διαπιστώνεται ότι όσοι ασθενείς δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, πέθαναν σχεδόν όλοι. Το ποσοστό των νεκρών έφτασε στο 97,7%, δηλαδή πέθαναν 1.084 άτομα έναντι 72,7% (9.382 ασθενών) οι οποίοι εισήχθησαν στις ΜΕΘ.
**Ενημερωμένη** μελέτη μας για θνητότητα 🇬🇷 διασωληνωμένων #COVID19 ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας, ως Απρίλιο 2022 (η αρχική, στο @JournalSjph – που συζητήθηκε πολύ – έφτανε ως Μάιο 2021).https://t.co/yAYCwtaubF
Αναδεικνύει τρία σημαντικά ευρήματα:— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) September 26, 2022
Σύμφωνα με το β΄ μέρος της μελέτης που αναλύει στοιχεία ως τον Απρίλιο του 2022 παρατηρείται επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Η επιδείνωση είναι ακόμη μεγαλύτερη στην επαρχία, καθώς αγγίζει το 64% σε σχέση με την Αθήνα. Δηλαδή, αν ένας ένας ασθενής που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην επαρχία η πιθανότητα να καταλήξει ήταν αρκετά μεγαλύτερη σε σχέση με την Αθήνα, ενώ πριν την 1η Σεπτεμβρίου η διαφορά αυτή ήταν στο 36%, όπως είχε αναλυθεί στο προηγούμενο στάδιο της έρευνας.
1⃣ Επιβεβαιώνει *πλήρως* τα ευρήματα της αρχικής μελέτης, σε υπερδιπλάσιο δείγμα διασωληνωμένων ασθενών (14.011 vs 6.282).
Παραμένει ολόιδια η κλιμάκωση της θνητότητας όσο περισσότεροι νοσηλεύονται κ η γεωγραφική ανισομέρεια, με πολύ στενότερα πλέον 95% Διαστήματα Εμπιστοσύνης. pic.twitter.com/8jkOQ4sHxo— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) September 26, 2022
2⃣ Εξετάστηκε η επίδραση του εμβολιασμού στη θνητότητα των ασθενών αυτών και βρέθηκε μηδενική (μη στατιστικά σημαντική).
Αυτό ΔΕΝ είναι περίεργο: το εμβόλιο είναι *τρομερά αποτελεσματικό* στο να προλαμβάνει τη βαριά νόσο #COVID19 και το θάνατο (https://t.co/6V2D0v0zTY),…
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) September 26, 2022
…αλλά εάν κάποιος έχει την ατυχία ΗΔΗ να νοσεί βαριά παρά τον εμβολιασμό, είναι η ποιότητα της περίθαλψης που καθορίζει τις πιθανότητες που έχει για να ζήσει.
Εκεί δε παίζει περαιτέρω ρόλο ο εμβολιασμός, όπως είναι λογικό και προφανές.
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) September 26, 2022
…1 Σεπ η διαφορά επαρχίας-Αθήνας ήταν 36% (όσο κ στην αρχική μελέτη).
Το εν λόγω χρονικό σημείο επελέγη διότι χωρίζει τους θανάτους σε 2 περίπου ίσα μέρη.
Οι ακριβείς αιτίες πίσω από αυτή την επιδείνωση της θνητότητας θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω μελέτης.🛑
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) September 26, 2022
Τα συμπεράσματα της μελέτης
«Αναλύθηκαν συνολικά 14.011 διασωληνωμένες περιπτώσεις COVID-19, εκ των οποίων 10.466 (74,7%) πέθαναν. Οι περισσότεροι ασθενείς πέρασαν μέρος ή το σύνολο της νοσηλείας τους σε ΜΕΘ (12.902 από 14.011 ασθενείς, με 239.201 από 250.978 ανθρωποημέρες συνολικά). Μεταξύ εκείνων που δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, σχεδόν όλοι πέθαναν (1084 ασθενείς, 97,7%) σε σύγκριση με το 72,7% (9382 ασθενείς) μεταξύ των εισαχθέντων (p<0,001)», σημειώνεται στην έρευνα.
«Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν ότι η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα των βαρέως πασχόντων ασθενών με COVID-19 επηρεάζεται αρνητικά από τον υψηλό φόρτο ασθενών και τις περιφερειακές ανισότητες και υποδηλώνουν περαιτέρω σημαντική επιδείνωση μετά την 1η Σεπτεμβρίου, ιδιαίτερα μακριά από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για επείγουσα ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας δίκαιη και υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όλους», αναφέρει η μελέτη.
«Η ανάλυσή μας επιβεβαιώνει ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με διπλάσια θνησιμότητα από τους ασθενείς εντός ΜΕΘ, αν και και πάλι αυτό πρέπει να ερμηνεύεται με προσοχή. Η επιλογή ασθενών (προτεραιότητα για εισαγωγή στη ΜΕΘ εκείνων με υψηλότερες πιθανότητες επιβίωσης) μπορεί να αποτελεί μεγάλο μέρος αυτής της συσχέτισης. Από την άλλη πλευρά, δεν βρήκαμε στατιστική συσχέτιση μεταξύ της θνησιμότητας και του αριθμού των δόσεων του εμβολίου COVID-19 που ελήφθησαν. αυτό υποδηλώνει ότι παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στην πρόληψη της σοβαρής νόσου και του θανάτου από COVID-19, εάν ένας ασθενής έχει ήδη διασωληνωθεί ως αποτέλεσμα σοβαρής νόσου COVID-19, είναι η ποιότητα της περίθαλψης και όχι ο εμβολιασμός που μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση και θάνατος».