Τίτλους κυριότητας στις δημόσιες εκτάσεις που έχουν καταπατηθεί από πολίτες, έναντι τιμήματος που θα οριστεί με νέα διάταξη, αλλά και αυστηρούς όρους, αναμένεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών.
Ήδη το νομοσχέδιο ετοιμάζεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση, με το οποίο θα επιχειρείται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ένα χρόνιο πρόβλημα. Στόχος είναι να ψηφιστεί από τη Βουλή έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει το δικαίωμα σε όσους είχαν καταπατήσει και στη συνέχεια χτίσει ακίνητα σε δημόσιες περιουσίες, να αποκτήσουν τίτλους κτήσης έναντι τιμήματος, ενώ αντίστοιχη κίνηση θα πραγματοποιηθεί και σε αγρότες που εκμεταλλεύονται επί δεκαετίες εκτάσεις του ελληνικού κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, δικαίωμα εξαγοράς των τίτλων κτήσης θα έχουν όσοι εκμεταλλεύονται μια καταπατημένη έκταση για τουλάχιστον 40 χρόνια. Ως έτος βάσης για την απόδοση καταπατημένων εκτάσεων θα είναι το 1980.
Πώς θα υπολογίζεται το τίμημα
Η αξία του τίτλου κυριότητας θα υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα αντικειμενική αξία του ακινήτου. Μάλιστα, θα συσταθεί και ειδική επιτροπή, στην οποία κάθε ιδιώτης που έχει στην κατοχή του καταπατημένο δημόσιο ακίνητο θα υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την τυχόν δικαστική προσφυγή. Ειδικά για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει ο κάτοχος να αποδεικνύει ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.
Οι εκπτώσεις και πληρωμή σε δόσεις
Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει και εκπτώσεις, οι οποίες θα υπολογίζονται με τα εξής δεδομένα:
· Το είδος του ακινήτου, αν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή επαγγελματικό χώρο
· Το χρονικό διάστημα της καταπάτησης
· Την οικονομική κατάσταση του καταπατητή (εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια)
Στο σχέδιο νόμου θα προβλέπει ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως π.χ. πολύτεκνοι και ανάπηροι, και υπό την προϋπόθεση ότι στην καταπατημένη έκταση έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία ή -υπό προϋποθέσεις- επαγγελματική εγκατάσταση. Επίσης, θα προβλέπει ότι ο καταπατητής θα μπορεί να καταβάλει το τίμημα σε δόσεις, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να αγγίζει ακόμα και τις 100, υπό προϋποθέσεις. Την ίδια στιγμή, θα προβλέπονται ακόμα και εκπτώσεις σε όσους έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το τίμημα εφάπαξ ή σε ελάχιστες δόσεις.
Ποιοι εξαιρούνται
Σημειώνεται ότι δεν είναι δυνατή η εξαγορά ακινήτου, εφόσον συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, αναγόμενοι αποκλειστικά σε ζητήματα:
– Εθνικής άμυνας ή
– Δημόσιας ασφάλειας ή
– Δημόσιας υγείας ή
– άλλης αιτιολογημένης κρατικής ανάγκης
Επιπλέον εξαιρούνται της εξαγοράς ακίνητα ή τμήματα αυτών τα οποία:
– Εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αποφάσεων που κηρύσσουν απαλλοτρίωση ή επιβάλλουν ρυμοτομία
– Εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας για την αντίστοιχη χρήση
– Βρίσκονται εντός ζώνης αιγιαλού, παλαιού αιγιαλού και παραλίας
– Εμπίπτουν σε χώρο που έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός