Αντιμέτωποι με μια νέα απειλή, το doxing, είμαστε όσοι μοιραζόμαστε προσωπικά δεδομένα δημόσια στο διαδίκτυο, κυρίως μέσω των social media, αλλά και στοιχεία μας που νομίζουμε πως είναι ιδιωτικά, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημοσιοποιηθούν.
Το doxing προέρχεται από τη συντομογραφία «docs», δηλαδή τα έγγραφα και αρχεία με προσωπικές πληροφορίες του θύματος που διαρρέουν στο ίντερνετ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας γιατρού στην Αυστρία που αυτοκτόνησε τον περασμένο Ιούλιο, λόγω του συνεχούς διαδικτυακού εκφοβισμού της από άτομα που πίστευαν ότι η πανδημία ήταν ψέμα! Η ηλεκτρονική δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων της και οι απειλές ακόμη και από άτομα εκτός Αυστρίας οδήγησαν τη γιατρό να δώσει τέλος στη ζωή της!
Σε άλλη περίπτωση, θύμα doxing έπεσε μια γυναίκα της οποίας το τηλέφωνο δημοσιεύθηκε σε ψεύτικη αγγελία για σεξ, ως εκδίκηση για μια γνώμη που είχε διατυπώσει σε τοπική εφημερίδα… Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι ανάμεσα σε ανηλίκους που παίζουν βιντεοπαιχνίδια, καθώς μια διαδικτυακή αντιπαλότητα μπορεί να τους οδηγήσει σε συναισθηματική πίεση και φόβο.
Σύμφωνα με την εταιρία κυβερνοασφάλειας ESET, οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να προστατέψουν τα προσωπικά τους δεδομένα που είναι ευάλωτα προς δημοσιοποίηση με τους ακόλουθους τρόπους:
■ «Καθαρίστε» την ψηφιακή παρουσία σας.
■ Μη μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο.
■ Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων ή πολλαπλών παραγόντων (2FA, MFA) σε όλους τους λογαριασμούς σας.
■ Χρησιμοποιήστε έναν δυνατό και μοναδικό κωδικό.
■ Βεβαιωθείτε ότι οι τηλεδιασκέψεις και οι κλήσεις σας είναι ιδιωτικές και κρυπτογραφημένες.
■ Μην ανοίγετε διαδικτυακούς συνδέσμους (links) πριν βεβαιωθείτε ότι έχουν σταλεί από κάποιον που γνωρίζετε.
■ Αν πέσετε θύμα doxing, πρέπει να αναφέρετε και να μπλοκάρετε τον θύτη μέσω των διαθέσιμων εργαλείων της πλατφόρμας στην οποία λαμβάνει χώρα η παρενόχληση, να ενημερώσετε την οικογένεια, τους φίλους σας και να απευθυνθείτε στις αστυνομικές Αρχές.