Την επαναγορά ιδίων μετοχών συνεχίζει απτόητη η ΔΕΗ του Γιώργου Στάσση. Τη στιγμή που εκατομμύρια καταναλωτές «τσουρουφλίζονται» κάθε φορά που παίρνουν στα χέρια τους έναν λογαριασμό ρεύματος, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού δαπανά χρήματα του ελληνικού λαού για να αγοράσει δικές της μετοχές. Οταν μάλιστα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο γύρω από τα μπόνους των στελεχών της.
Το προηγούμενο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών άνω των 14.000.000-15.000.000 ευρώ, που είχε εγκρίνει η περσινή γενική συνέλευση, προοριζόταν για μπόνους σε στελέχη. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί δημόσια ότι αυτό το πρόγραμμα θα ακυρωθεί, μέχρι τώρα όμως δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Αναμένοντας πάντως την υλοποίηση της συγκεκριμένης δέσμευσης για ακύρωση του προγράμματος, η διοίκηση Στάσση προχώρα ακάθεκτη στην υλοποίηση του νέου προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, με κόστος που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 220.000.000 ευρώ.
Οπως ανακοίνωσε η επιχείρηση, το χρονικό διάστημα από 26 έως 28 Σεπτεμβρίου προχώρησε στην αγορά συνολικά 196.762 ιδίων μετοχών μέσω συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αγορά που εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς μέχρι και 36.344.000 μετοχών εκδόσεώς της. Για τις 80.200 μετοχές η μέση σταθμισμένη τιμή ανά μετοχή ήταν 5,2234 ευρώ, για τις 58.650 διαμορφώθηκε σε 5,3288 ευρώ και για τις 57.912 ήταν 5,2476 ευρώ. Είχε προηγηθεί την περασμένη Παρασκευή η αγορά 122.250 ιδίων μετοχών, με μέση σταθμισμένη τιμή κτήσης 5,0970 ευρώ ανά μετοχή. Πλέον η ΔΕΗ κατέχει συνολικά 2.175.012 μετοχές εκδόσεώς της, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,5694% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της.
Πρακτικά, επαναγορά ιδίων μετοχών σημαίνει ότι μια εταιρία επαναγοράζει το δικό της απόθεμα, μειώνοντας τον συνολικό αριθμό των μετοχών σε κυκλοφορία. Ουσιαστικά, οι επαναγορές «ξαναμοιράζουν» την πίτα των κερδών σε λιγότερα κομμάτια, δίνοντας περισσότερα στους εναπομείναντες επενδυτές. Είναι ένας τρόπος που μια εταιρία χρησιμοποιεί το ρευστό της για να δημιουργηθεί υπεραξία για τους μετόχους χωρίς ρίσκο. Οι μέτοχοι της ΔΕΗ χαμογελούν, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους Ελληνες καταναλωτές, οι οποίοι παραμένουν στο περιθώριο των προτεραιοτήτων της ΔΕΗ.
Ομως σε αυτό το περιβάλλον πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης η ΔΕΗ οφείλει να επενδύσει το επιπλέον μετρητό σε τρόπους μείωσης της επιβάρυνσης για τον πολίτη από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης που αναμένεται να επιδεινωθεί περισσότερο τον χειμώνα.