Η κοινή γνώμη εξοργίζεται. Τα social media κατακεραυνώνουν. Τα συλλογικά όργανα των δημοσιογράφων απαιτούν άμεση παρέμβαση. Ομως, το επιλεκτικά ευαίσθητο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης παραμένει θεατής στη βάναυση κακοποίηση από μερίδα ΜΜΕ ενός 12χρονου παιδιού που έπεσε θύμα μαζικών βιασμών. Δεν κάνει απολύτως τίποτα, αν και όλοι ζητούν να παρέμβει.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Όταν τον Μάιο του 2022 κλήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, γι’ άλλον λόγο, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθανάσιος Κουτρομάνος είχε τονίσει ότι ουσιαστικά οι παρεμβάσεις του ΕΣΡ για θέματα ποιότητας περιορίζονται σε ζητήματα που αφορούν την προστασία των ανηλίκων.
Σήμερα, ο κ. Κουτρομάνος και τα άλλα μέλη του ΕΣΡ έρχονται αντιμέτωποι με όσα είχε πει τότε ο ίδιος ο πρόεδρος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. «Για το παιδί υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις και αναφέρομαι με συγκεκριμένες αποφάσεις για τιμωρίες που βάλαμε για τους ανηλίκους. Σχεδόν δεν υπάρχει Ολομέλεια στην οποία να μην υπάρχει υπόθεση για πρόγραμμα που θίγει τους ανηλίκους. Δεν το έχουμε αφήσει στο απυρόβλητο», είχε τονίσει στη Βουλή πριν από μόλις λίγους μήνες.
Αλήθεια, ποια είναι η συνέπεια λόγων και πράξεων για το ΕΣΡ του κ. Κουτρομάνου; Δεν βλέπει τι γίνεται την τελευταία εβδομάδα σε κανάλια και σάιτ με το ανήλικο κορίτσι;
Δίχως δόση υπερβολής, το ΕΣΡ είναι ανύπαρκτο στο όργιο που διαδραματίζεται εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα. Κάμερες στήνονται έξω από το σπίτι του παιδιού, μέχρι και φωτογραφίες της 12χρονης είδαν το φως της δημοσιότητας.
Ανούσια ανακοίνωση
Στις 10 Οκτωβρίου, το ΕΣΡ έβγαλε απλά μια ανούσια ανακοίνωση μερικών αράδων, σύμφωνα με την οποία «Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο δημοσιοποίηση περιστατικών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας του ανήλικου θύματος πράξης που υπάγεται στα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής». Την ανακοίνωση, που απευθυνόταν σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών, υπέγραφε η αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ευτέρπη Κουτζαμάνη – Δρίλια. Κατέληγε: «Παρακαλείσθε να ασκήσετε τη δέουσα εποπτεία».
Το ΕΣΡ, όμως, δεν είναι ούτε για να… παρακαλεί ούτε για να «καθαρίζει» σε ένα τόσο σοβαρό θέμα με μια ανακοίνωση στο πόδι που, όπως αποδείχθηκε, ελάχιστοι έλαβαν στα σοβαρά. Είναι για να συνεδριάζει έγκαιρα, να παρεμβαίνει άμεσα και να επιβάλλει κυρώσεις.
Στην ημερήσια διάταξη του ΕΣΡ για την 11η Οκτωβρίου, όταν ήδη το κοριτσάκι διαπομπευόταν, υπήρχαν άλλα θέματα για να απασχολήσουν το συμβούλιο. Οπως να δώσουν εξηγήσεις για άσχετα ζητήματα ένα κανάλι των… Τρικάλων κι άλλο ένα της… Καρύστου. Νωρίτερα είχε κληθεί να απολογηθεί ο οπαδός του Ολυμπιακού Τάκης Τσουκαλάς!
Από τις δημοσιογραφικές ενώσεις, αν και συνήθως δυσκίνητες, γίνονται εκκλήσεις σε σχεδόν καθημερινή βάση προς τις αρμόδιες Αρχές, όπως για τα Προσωπικά Δεδομένα ή το ΕΣΡ, για παρεμβάσεις ώστε να αποτραπεί με κάθε τρόπο η ταυτοποίηση της 12χρονης, κάνοντας λόγο για διασυρμό του παιδιού και για χωρίς όρια και φραγμούς δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας. Πρακτικά, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα από κανέναν.
Πρόστιμα και σε εφημερίδες
Να υπενθυμίσουμε ότι, τον περασμένο Μάρτιο, το ΕΣΡ δεν είχε κανένα πρόβλημα για την τροπολογία νύχτας που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση. Με αυτό το νομοθετικό τερατούργημα, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απέκτησε την ισχύ ώστε να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα και σε εφημερίδες. Το συμβούλιο δεν είδε κάποιο πρόβλημα αντισυνταγματικότητας στην πρωτοφανή κυβερνητική απόφαση. Αντιθέτως, αποδέχθηκε την αρμοδιότητα, έστω κι αν, ουσιαστικά και θεσμικά, είναι εκτός καθηκόντων του.
Οταν, τον Αύγουστο του 2014, ο Αθανάσιος Κουτρομάνος επελέγη για πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είχε δηλώσει: «Φοβούμαι ότι δεν έχω πολλά πράγματα να πω. Θα προσπαθήσω να μιλήσω εμπράκτως, με πρώτες προτεραιότητες τη μείωση των αναβολών και τη δίκαιη κατανομή του δικαστικού έργου».
Ανεξάρτητα από το αν τα κατάφερε ή όχι, ως δικαστικός είχε πολλές περγαμηνές. Η θητεία του στο δικαστικό σώμα ήταν μακρά, από το 1974, με πολλές προαγωγές.
Το ΕΣΡ, όμως, έχει άλλου είδους απαιτήσεις. Δεν είναι ένα αμιγώς δικαστικό όργανο. Και ειδικά για την τωρινή συγκυρία, με την περίπτωση της 12χρονης, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει σοκ κι ανατριχίλα στο πανελλήνιο, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έχει μηδενικό ρόλο. Ο κ. Κουτρομάνος τι θα έκανε ως αρεοπαγίτης; Θα ανεχόταν αυτό που γίνεται στη δημόσια σφαίρα, με ένα παιδί που είναι θύμα μαζικών βιασμών;
Στο πρόσφατο παρελθόν, ο κ. Κουτρομάνος και το συμβούλιό του κατηγορήθηκαν από την αντιπολίτευση για απροθυμία παρέμβασης στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ώστε να εφαρμοστεί η νομιμότητα και να εξασφαλιστεί η πολυφωνία όλων των κομμάτων. Το ίδιο για τη συνολική υποβάθμιση της ποιότητας της ελληνικής τηλεόρασης, αλλά και για εξοντωτικά πρόστιμα.
Ομως, η υπόθεση του 12χρονου παιδιού υπερβαίνει όλα όσα έχουμε δει ως τώρα. Αν μη τι άλλο, θα περίμενε κανείς ευαισθησία, κινητοποίηση και διαδοχικές συνεδριάσεις του συμβουλίου, που άλλες φορές χαλάει τον κόσμο για το τίποτα, επιβάλλοντας πρόστιμα κατά δικαίων και αδίκων. Με μια «ξερή» ανακοίνωσή του το άφαντο ΕΣΡ δεν έχει εκπληρώσει κανέναν από τους θεσμικούς ρόλους για τους οποίους ιδρύθηκε…
Αθανάσιος Κουτρομάνος, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης
Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1948 και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2014 επελέγη για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, όπου και παρέμεινε μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Ηταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου που καταδίκασε σε ισόβια τον Καλαμπόκα για τη δολοφονία Τεμπονέρα. Από τον Νοέμβριο του 2016 είναι πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.