Ανατριχίλα και συνάμα οργή προκαλούν οι αποκαλύψεις που έρχονται καθημερινά στο φως σχετικά με τα όσα φρικιαστικά βίωσε η 12χρονη από τον Κολωνό στα χέρια των βιαστών και των προαγωγών της.
Ο Καθηγητής Ψυχιατρικής, Θάνος Ασκητής έκανε λόγο για την υπόθεση που έχει συγκλονίσει την χώρα, για τη σημασία της ψυχικής υγείας στην συμπεριφορά και στην καθημερινότητα των ανθρώπων, καθώς και για την σεξουαλική αγωγή η οποία κρίνεται απαραίτο να καθιερωθεί ως μάθημα στο σχολείο.
Ο κ. Ασκητής μίλησε για την κοινωνική διάσταση του φαινομένου και για την ανάγκη να προστατευθεί η ζωή του παιδιού. «Πρέπει να προστατευθεί η ζωή του παιδιού, που δεν θα είναι σε λίγο παιδί και πρέπει να συμβάλουμε για να ”ξαναγυρίσει στη ζωή” και να ξαναδεί το φως της ημέρας και να ζήσει μία ζωή που ”αύριο” θα νιώθει καλά. Να κλείσει αυτή η φάση που πέρασε, η ζωή συνεχίζεται, η ανθρώπινες επιστήμες έχουν το δικαίωμα να στηρίξουν τον οποιονδήποτε άνθρωπο πέσει σε ένα λάθος, παραπλανηθεί και άλλα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το κουδούνισμα που έχει σηκώσει ψηλά την ελληνική εικόνα, δείχνει ότι όλοι μας χρειαζόμαστε βοήθεια. Είμαστε σε μία φάση που η κοινωνία πρέπει να μάθει τον εαυτό της», είπε αρχικά για την υπόθεση και συνέχισε:
«Έχω σκοπό να προχωρήσω ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, είμαστε μπροστά σε ένα γεγονός αλλαγών. Πρέπει να πάμε σε όλα τα σπίτια. Μέσα από τους δήμους με ένα πρόγραμμα στήριξης του σπιτιού. Ο δήμος μπορεί να έχει στελέχη, που θα εκπαιδευτούν, και να είναι γνωστοποιημένα στα σπίτια ποια είναι αυτά τα στελέχη, και θα επισκέπτονται τα σπίτια και να στηρίζουν τις οικογένειες και θα ζητήσουμε για παράδειγμα να πιούμε έναν καφέ. Το «όχι» που θα μας πει ένα σπίτι, είναι ένα μήνυμα ότι κάτι εκεί μέσα δεν πάει καλά. Έτσι σιγά σιγά θα μαζευτούν πληροφορίες για πολλά σπίτια».
Σε ό,τι αφορά στο μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, ο κ. Ασκητής τόνισε πως, η εφηβεία τρέχει πάρα πολύ σήμερα, μεγαλώνει ταχύτατα, και βιολογικά και ψυχικά. «Όταν μπαίνει το παιδί στο διαδίκτυο και βλέπει τα πάντα σε ηλικία 8 και 10 ετών, βλέπει πορνοταινίες, διάφορες ιστοσελίδες ενηλίκων και ουσιαστικά προσδιορίζει τον εαυτό του στα 10 έτη. Μήπως είναι αργά όταν φτάνει στα 12- 13 έτη; Πρέπει να προχωρήσει το θέμα του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής. Στην Ελλάδα μαθαίνουμε με σεμινάρια και δεν φτάνει αυτό. Πρέπει να γίνει μάθημα, να μπει ο ψυχολόγος στο σπίτι» κατέληξε.