Μόνο η λέξη «ντροπή» ταιριάζει απόλυτα στις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στη Θεσσαλονίκη, αλλά έχουν και βάση, ότι υπάρχει περίπτωση να ακυρώνονται από εδώ και πέρα οι αγρυπνίες στις εκκλησίες της πόλης, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης!
Δηλαδή από την Εκκλησία θα αρχίσουν τα μέτρα για να σωθεί η Ελλάδα από την αύξηση τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου, και αυτό θα γίνει με την απαγόρευση ή την αναβολή των αγρυπνιών στις εκκλησίες, ή μήπως υπάρχει κάποιος άλλος λόγος, που τον κρύβουν στους χριστιανούς;
Φώτα και σώματα θέρμανσης, λοιπόν, θα σβήνουν και στις εκκλησίες το επόμενο διάστημα, με απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης, πατέρας Ιάκωβος, θα σταλεί άμεσα εγκύκλιος στις ενορίες με οδηγίες για μείωση του ενεργειακού κόστους.
«Θα περιοριστούν οι πολυέλαιοι που θα ανάβουν, ενώ θα μειώσουμε και τη θέρμανση», αναφέρει ο πατέρας Ιάκωβος.
Η σημαντικότερη απόφαση που λαμβάνει, όμως, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης είναι αυτή που αναφέραμε παραπάνω, να σταματήσουν τις αγρυπνίες, διότι υπολόγισαν ότι έχουν το μεγαλύτερο κόστος. «Θα σταματήσουμε τις αγρυπνίες στις ενορίες μας, διότι τις βραδινές ώρες καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια και κοστίζει πάρα πολύ», λέει χαρακτηριστικά ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης.
«Για να καταλάβετε, μόνο στην ενορία μου, του Αγίου Θεράποντα, χρειαζόμαστε 12.000 ευρώ τον μήνα για τα λειτουργικά έξοδα», δίνει ως παράδειγμα ο πατέρας Ιάκωβος, προφανώς αγνοώντας ότι το «νυχτερινό ρεύμα» είναι πάντοτε φθηνότερο από το ημερήσιο και υπάρχουν ειδικά προγράμματα σε όλες τις εταιρίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύντομα και σε όλη την Ελλάδα;
Η απόφαση αυτή, που ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, αλλά ετοιμάζεται να γίνει γνωστή σε όλες τις εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, πιθανότατα θα ακολουθηθεί και από άλλες ενορίες, σε όλη την Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους πιστούς όλης της χώρας, οι οποίοι σαφώς και θέλουν να συμμετέχουν στις αγρυπνίες.
Το ερωτηματικό είναι ένα και σαφές: Γιατί, πάντοτε, θα πρέπει να ξεκινούν τα μέτρα από τις εκκλησίες; Θυμίζουμε και την απόφαση για τους ελάχιστους πιστούς εντός των ναών στη διάρκεια της πανδημίας και τα επεισόδια με ιερείς μέσα και έξω από τις εκκλησίες, τη στιγμή που στα λεωφορεία έμπαιναν οι επιβάτες ο ένας πάνω στον άλλον.