Να παρασχεθεί το δικαίωμα στους ΟΤΑ Α’ Βαθμού να ορίσουν τον μέγιστο αριθμό ακινήτων που μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης για την περιοχή εντός των ορίων τους προτείνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Τη σχετική απόφαση θα λαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο με βάση σχετική επιστημονική μελέτη.
Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
[email protected]
Πρόκειται για τη μία από τις πέντε προτάσεις του ΣΕΤΕ για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς των Airbnb. Ενα πλαίσιο που, όπως έχει επισημάνει πολλάκις ο σύνδεσμος, παραμένει… γκρίζο, επιτρέποντας την παράνομη διαχείριση μεμονωμένων διαμερισμάτων και ολόκληρων κτιρίων.
Στην επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος ζητά να προβλεφθεί ρητά πως σε περίπτωση που το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών εκμισθώνεται με βραχυχρόνιες μισθώσεις, τότε αυτό θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.
Προτείνει, επίσης, η απαλλαγή από ΦΠΑ του εισπραττόμενου μισθώματος να περιορίζεται μόνο στην περίπτωση που ο δικαιούχος του εισοδήματος είναι φυσικό πρόσωπο και έχει καταχωρίσει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι δύο ακίνητα στον ΑΦΜ του (εκ των οποίων το ένα θα πρέπει να έχει δηλωθεί ως ακίνητο στο οποίο ιδιοκατοικεί). Σε αντίθετη περίπτωση καθώς και σε κάθε περίπτωση που δικαιούχος του εισοδήματος είναι νομικό πρόσωπο, τότε στο εισπραττόμενο μίσθωμα θα πρέπει να επιβάλλεται ΦΠΑ.
Θεωρεί, ακόμα, αναγκαίο να προβλεφθεί η υποχρέωση κάθε ψηφιακής πλατφόρμας να παρακρατά φόρο 5% επί του συνολικού αντιτίμου της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τον οποίο θα αποδίδει στη συνέχεια στο Δημόσιο, αλλά και να επιβάλλεται υπέρ των δήμων φόρος 0,5% επί του αντιτίμου στις μισθώσεις που συνάπτονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών.