Εν μέσω της γενικευμένης αντίδρασης τόσο των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας όσο όμως και των γιατρών του ιδιωτικού τομέα, το Υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο να καταθέσει αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή το νομοσχέδιο Γκάγκα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Βασική πηγή αντιδράσεων αλλά και αντιπαραθέσεων είναι το άρθρο 10 του νομοσχεδίου, το οποίο φέρνει δομικές αλλαγές στο καθεστώς απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, καταργώντας επί της ουσίας το καθεστώς μόνιμης, σταθερούς και πλήρης απασχόλησης, και προβλέποντας τη δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών και στον ιδιωτικό τομέα.
Την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει ήδη -και με πολύ έντονο τρόπο- τόσο η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), στην οποία προεδρεύει η «γαλάζια» Ματίνα Παγώνη, όσο και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, η οποία καταγγέλλει πως με τη συγκεκριμένη παρέμβαση ευνοείται η εμπορευματοποίηση της Υγείας και των άλλων ευαίσθητων και κρίσιμων κοινωνικών αγαθών, ενώ ανοίγει ο δρόμος προς την ιδιωτικοποίηση της Υγείας.
Εντονες όμως είναι οι αντιδράσεις και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), αλλά και τους επιμέρους συλλόγους των οποίων οι πρόεδροι πρόσκεινται στη Ν.Δ. Αντιδράσεις, όμως, υπήρξαν και από ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, τους οποίους καθησύχασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, δηλώνοντας πως δεν κινδυνεύουν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) είναι 26.000, ενώ στα νοσοκομεία της Αθήνας υπηρετούν μόλις 1.860 γιατροί.
Ο Πλεύρης διαφωνεί με ρυθμίσεις του νομοσχεδίου
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως διασταυρωμένες πληροφορίες υπογραμμίζουν πως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης φέρεται ότι διαφωνεί με πολλές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ενώ και πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές έχουν εκφράσει τις αντιδράσεις τους στις εσωτερικές διαδικασίες του κόμματος. Υπενθυμίζεται πως για αυτόν τον λόγο τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου είχε συνεδριάσει ο Τομέας Υγείας της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να ζητήσει διευκρινίσεις και λεπτομέρειες.
Υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται με ενδιαφέρον η κατάθεση του νομοσχεδίου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η επίμαχη διάταξη παραμένει ή έχει αποσυρθεί.
Υπενθυμίζεται πως στο νομοσχέδιο Γκάγκα προβλέπεται πως οι ιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, οι οποίοι υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία, θα έχουν τη δυνατότητα να ασκούν περιορισμένα ιδιωτικό έργο ή να παρέχουν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, για λόγους ίσης μεταχείρισης επιτρέπεται σε πανεπιστημιακούς ιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας να παρέχουν ιδιωτικές υπηρεσίες, κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του ΑΕΙ.
- Δείτε επίσης: «Κεραυνοί» των γιατρών κατά του νομοσχεδίου Γκάγκα: «Οδηγεί στην πλήρη διάλυση και απαξίωση του ΕΣΥ»