Ανακοινώθηκε κι επίσημα το νέο διοικητικό συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου», η θητεία του οποίου θα έχει διάρκεια ενός έτους.
Νέα πρόεδρος του ΔΣ είναι η Αλεξάνδρα Μαρτίνου (Πρόεδρος της οργάνωσης «Μαζί για το Παιδί»), ενώ θα συμμετέχουν ακόμα οι:
Ιωάννης Τέντες (τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου), Ιωάννης Παπαδάτος (παιδίατρος και πρώην διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων), Γιώργος Πρωτόπαππας (γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS), Έρρικα Οικονόμου (ψυχολόγος), Ανδρέας Ζομπανάκης (οικονομολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά») και Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης (δικηγόρος, διευθυντής του Γραφείου της Δόμνας Μιχαηλίδου).
Η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:
Με μοναδικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των πιο ευάλωτων παιδιών που έχουν βρεθεί εκτός της οικογένειάς τους και ζουν στην «Κιβωτό του Κόσμου» και μετά από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβέρνηση αντικαθιστά σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου».
Για την αλλαγή αυτή, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, θέτει σε εφαρμογή τη διάταξη που η ίδια εισηγήθηκε και ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2022 (άρθρο 67 Ν. 4921/2022). Με τη διάταξη αυτή επιτρέπεται η προσωρινή αλλαγή της διοίκησης σε ιδιωτικούς προνοιακούς φορείς σε περίπτωση σημαντικής υποβάθμισης της εύρυθμης λειτουργίας τους. «Εφαρμόζουμε μια διάταξη για έκτακτη αλλαγή στη διοίκηση κοινωνικών δομών που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες έχοντας απέναντι πολλούς. Μια διάταξη που πολεμήθηκε, αλλά χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος εμείναμε σε αυτήν. Τώρα είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε. Είναι μια διάταξη που χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δυστυχώς είμαστε ενώπιον αυτών και πρέπει να δράσουμε για την προστασία των παιδιών», δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
«Οι καταγγελίες που έχουν γίνει για κακοποιητικές συμπεριφορές είναι πολύ σοβαρές και έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, πρέπει να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της δομής και η εμπιστοσύνη όλων μας προς αυτή. Γιατί η δομή είναι τα παιδιά της, είναι οι εργαζόμενοί της, είμαστε όλοι εμείς (εθελοντές, δωρητές, χορηγοί), που έχουμε στηρίξει και πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα παιδιά. Για τον λόγο αυτό για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο επιλέχθηκαν άτομα υψηλού κύρους, με τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία στην παιδική προστασία», πρόσθεσε.
Το νέο ΔΣ αποτελείται από τους κάτωθι:
- Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, Πρόεδρος της Ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου,
- Ιωάννης Σπυρίδων Τέντες, πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,
- Ιωάννης Παπαδάτος, Παιδίατρος, τ. Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»,
- Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS,
- Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, Γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου»,
- Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά»,
- Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Υπουργικού γραφείου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Νέο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο στην «Κιβωτό του Κόσμου» με Πρόεδρο την κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου
Περισσότερα⬇️https://t.co/ymHDW33EtG
— Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης (@labourgovgr) November 22, 2022
«Η αλλαγή της διοίκησης είναι προσωρινή και έχει διάρκεια ένα έτος. Το νέο ΔΣ καλείται να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του φορέα αλλά και να διενεργήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. «Τα νέα μέλη του ΔΣ αναλαμβάνουν ένα δύσκολο και φορτισμένο αυτή τη στιγμή έργο. Τους ευχαριστούμε για αυτό. Η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ως Πρόεδρος, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη έχουν αποδείξει στην διάρκεια της πορείας τους ότι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να ανταπεξέλθουν. Ως Υπουργείο και ως κοινωνία θα πρέπει να τους στηρίξουμε για τα παιδιά της Κιβωτού, για όλους μας», δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Το… περίφημο διοικητικό συμβούλιο που «ξηλώθηκε»
Η σύζυγος του πατέρα Αντώνιου, δύο αλλοδαποί πρώην τρόφιμοι, ένας προπονητής μπάσκετ και μία κοινωνική λειτουργός αποτελούσαν το διοικητικό συμβούλιο της Μ.Κ.Ο.. Κάποιοι κάνουν λόγο για ένα «οικογενειακό»-ελεγχόμενο διοικητικό συμβούλιο με την σύζυγο του πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου, Σταματία Γεωργαντή, να έχει «προεδρική» εποπτεία και εκπροσώπηση.
Ένας 35χρονος πρώην τρόφιμος από το Ιράκ, το 2017 απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια καθώς είχε ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα την 30/06/2006. Αυτός ο πρώην τρόφιμος έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου, όπως και ένας ακόμη με την ίδια διαδικασία.
Ακόμη ένα μέλος του Δ.Σ. είναι προπονητής μπάσκετ, όπως επίσης και μία κοινωνική λειτουργός, η οποία εκτός των άλλων φαίνεται να οργάνωσε το 2019 τη δομή της Μ.Κ.Ο., στην Καλαμάτα, σε χώρο που είχε παραχωρηθεί από δωρεά επιχειρηματία.
Γενικός διευθυντής της Μ.Κ.Ο., είναι αλλοδαπός πρώην τρόφιμος της και υπεύθυνος επικοινωνίας, επίσης πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού».
Δείτε επίσης:
- Ανοίγουν στόματα και για την «Κιβωτό» της Καλαμάτας: Χειριστικός και προσβλητικός ο π.Αντώνιος – Νοσηρό το κλίμα
- «Απέλυσα τρία άτομα για κακοποίηση και τα προσέλαβαν αλλού»! Καταγγελία από τον Πρόεδρο του «Χαμόγελου του Παιδιού»