Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της λειτουργίας του Μουσείου Εθνικής Αντιστάσεως του Ναπολέοντα Ζέρβα με τίτλο Πολεμικό Μουσείο-Οικία Ναπολέοντος Ζέρβα στο Μεταξουργείο, που στεγάζεται στην οικία της συζύγου του Στρατηγού, Αικατερίνης Ζέρβα, η οποία είχε παραχωρηθεί ως δωρεά από την οικογένεια στο Πολεμικό Μουσείο το 2008.
Πλέον ως παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου, υπό την προεδρία του κ. Αναστασίου Λιάσκου, το Μουσείο ανακαινίσθηκε πλήρως, ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος μιας προσπάθειας που έπρεπε να πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια.
Στα εγκαίνια της οικίας του στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα στο Μεταξουργείο, παρευρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνης Οικονόμου, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και ο επιτελάρχης ΔΑΥ, υποπτέραρχος Κωνσταντίνος Κλενιάτης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΑ.
Παρόντες ήταν επίσης ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, οι κόρες του ήρωα στρατηγού, Ευανθία και Βασιλική Ζέρβα, ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου, Αναστάσιος Λιάσκος, καθώς και πλήθος κόσμου.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε ότι «προσθέτει άλλο ένα σπουδαίο στοιχείο στην πολιτιστική κληρονομιά και πρόκειται να τεθεί στη διάθεση του κοινού, των ερευνητών και κυρίως του ελληνικού λαού. Όταν το εθνικό συμφέρον το επιτάσσει, τότε διαχωριστικές γραμμές πρέπει να παραμερίζονται κι όταν βγάζουμε μπροστά συλλογικά τον καλό μας εαυτό, τότε επιτυγχάνουμε τις μεγάλες νίκες μας».
«Ας είναι η αναστηλωμένη οικία του Ναπολέοντα Ζέρβα και όλο αυτό το υλικό που αξιοποιείται και αναδεικνύεται σήμερα από το Πολεμικό Μουσείο, ένα ακόμα στοιχείο μνήμης και συμβολισμού. Μνήμης, πρώτον, γιατί ο Ναπολέων Ζέρβας υπήρξε όντως, σημαντικός παράγοντας της Εθνικής Αντίστασης με δράση και επιτυχίες στον πόλεμο κατά των κατακτητών. Αλλά και συμβολισμού, αφενός γιατί σήμερα αποδίδεται μία μερίδα ιστορικής παρακαταθήκης στον πρωταγωνιστή, μία οφειλόμενη, θα έλεγα, από πολύ καιρό μερίδα, και αφετέρου γιατί το ιστορικό αφήγημα που ξεδιπλώνεται μέσα από αυτό το σπίτι μπορεί και πρέπει να γεφυρώνει διαχωριστικές γραμμές, πάθη και φανατισμούς που η Ελλάδα πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά στο παρελθόν» ανέφερε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.