Από τη μία το γεγονός ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχτεί τον «δανεισμό» των Γλυπτών του Παρθενώνα και από τη άλλη η βρετανική νομοθεσία που απαγορεύει ρητά την αφαίρεση εκθεμάτων από το Βρετανικό Μουσείο, καθιστά την όλη φημολογία περί «μυστικών συναντήσεων» ανάμεσα στις δύο πλευρές για την εξεύρεση λύσης, μία ακόμη απόπειρα της κυβέρνησης να κάνει προεκλογικό show.
Ωστόσο, όπως αποκάλυψε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Ισαάκ Καριπίδης, ανταποκριτής του καναλιού στη Βρετανία, υπάρχει, ως φαίνεται, τρόπος να καταστεί πρακτικά εφικτή η έκθεση των -κλεμμένων- αρχαιοτήτων στην Ελλάδα. «Μιλώντας χθες το βράδυ με ανώτερο κρατικό αξιωματούχο της Βρετανίας, που ασχολείται με το θέμα, μού είπε το εξής πολύ σημαντικό: ”Με δεδομένο πως ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λύση του δανεισμού, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει ο νόμος του 1963, που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, είναι το Βρετανικό Μουσείο να ανοίξει ένα είδος παραρτήματος στην Ελλάδα’‘».
Θα ανήκουν εκεί, αλλά θα βρίσκονται εδώ
Ο Βρετανός αξιωματούχος τόνισε, παράλληλα, πως «έτσι, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα εξακολουθούν να ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, όπως ο νόμος επιβάλλει, αλλά την ίδια στιγμή θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά». Υπενθυμίζεται ότι χθες Σάββατο, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αποκάλυψε ότι έχει συναντηθεί με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ώστε να συζητήσουν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε στον «Guardian» ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. «Πρόκειται για προκαταρκτικές συνομιλίες και, ναι, έχω συναντηθεί με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, για να συζητήσουμε το θέμα», πρόσθεσε.