Σε διπλωματικό φιάσκο τριών διαστάσεων κατέληξε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες και προχθές στην Αλβανία, αφού ο πρωθυπουργός ούτε την περιοδεία του στην ελληνική εθνική μειονότητα σε Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη μπόρεσε να πραγματοποιήσει, αλλά ούτε και ουσιαστική δέσμευση από τον Εντι Ράμα για τη διευθέτηση του θέματος της ΑΟΖ μπόρεσε να εξασφαλίσει.
Ως προς της επίσκεψή του στην ελληνική μειονότητα τον εξέθεσε ο ίδιος ο… καιρός, αφού χθες η Χειμάρρα «ξύπνησε» με ήλιο, που σημαίνει ότι η δικαιολογία του πρωθυπουργού ότι δεν πραγματοποίησε την περιοδεία λόγω των ακατάλληλων καιρικών συνθηκών, που δεν θα επέτρεπαν την πτήση ελικοπτέρου στην περιοχή με τον ελληνικό μειονοτικό πληθυσμό στην Αλβανία, διαψεύστηκε με καθαρό τρόπο.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα επιβεβαίωσε -εμμέσως, πλην σαφώς- ότι ο ίδιος δεν επέτρεψε αυτή την περιοδεία. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δήλωσε χαρακτηριστικά ενώπιον του κ. Μητσοτάκη στις κοινές τους δηλώσεις ότι «ελπίζω να βρείτε χρόνο να επισκεφτούμε μαζί την ελληνική εθνική μειονότητα», που σημαίνει ότι η περιοδεία δεν επετράπη να γίνει επειδή δεν είχε συμφωνηθεί να είναι κι αυτός μαζί με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αλβανοί προέβαλαν ως δικαιολογία αρχικά ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια του πρωθυπουργού, αν πήγαινε οδικώς, ενώ δεν είδαν με θετικό μάτι το ενδεχόμενο να πετάξει ελληνικό ελικόπτερο στον αλβανικό εναέριο χώρο.
Επίσης, σε δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες στον αλβανικό Τύπο γινόταν εκτενής αναφορά στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να συστήσει την Ενωση Ελληνικών Δήμων και αυτό είχε προκαλέσει αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της Αλβανίας.
Ο Ράμα δεν ανακάλεσε την κατηγορία ότι η Ελλάδα «εξαπάτησε την Ε.Ε.»
Η άλλη διάσταση του φιάσκου ήταν το γεγονός ότι ο Εντι Ράμα την ημέρα που συνάντησε τον Ελληνα πρωθυπουργό κατηγόρησε την Ελλάδα σε συνέντευξή του ότι εξαπάτησε την Ε.Ε. για να ενταχθεί σε αυτή. Ο πρωθυπουργός στις δημόσιες δηλώσεις του δεν αντέδρασε, ενώ η «συγγνώμη» που φέρεται ότι ζήτησε ο Εντι Ράμα αργότερα, λέγοντας ότι η αναφορά του «δεν αφορούσε τη σημερινή Ελλάδα», δεν σημαίνει τίποτα, γιατί δεν ανακάλεσε την κατηγορία, ότι η χώρα μας «εξαπάτησε την Ε.Ε.» για να ενταχθεί σε αυτήν. «Λυπάμαι για κάτι που άκουσα, ότι εγώ είπα κάποια περίεργα πράγματα για την Ελλάδα για το πώς πέτυχε κάποια πράγματα – θα πάμε πίσω στην εποχή της Τροίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ράμα.
Τρίτη διάσταση του φιάσκου ήταν το γεγονός ότι ο Εντι Ράμα δεν δεσμεύτηκε για την υπογραφή συνυποσχετικού για προσφυγή στη Χάγη με θέμα την οριοθέτηση ΑΟΖ. Ενα θέμα σημαντικό για τη χώρα μας, το οποίο η κυβέρνηση το είχε θέσει πολύ ψηλά και για το οποίο ο Ελληνας πρωθυπουργός, τουλάχιστον δημόσια, το έθεσε μετ’ επιτάσεως ευθύς μόλις πάτησε το πόδι του στα Τίρανα.
Ομως, ο Αλβανος πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά, τουλάχιστον δημόσια, ούτε καν αν το συζήτησαν στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους. Ούτε στην επίσημη ανακοίνωση του γραφείου του υπήρξε αναφορά. Εξάλλου, ο Εντι Ράμα, που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, σε σημείο να συμπεριφέρεται ως «δορυφόρος» της Τουρκίας στην περιοχή, σπανίως αναφέρεται σε αυτό το θέμα από την ημέρα της εκλογής του.