Μέσα στην εβδομάδα λήγει η διορία του υπουργείου Οικονομικών στις τράπεζες για να παρουσιάσουν το σχέδιο που έχουν καταρτίσει για τα στεγαστικά δάνεια των ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά και για το μείζον θέμα που έθεσε το οικονομικό επιτελείο για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα-κοροϊδία, το οποίο έχει στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών, αφού στην πράξη δεν θα καλύψει τις τεράστιες αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ δεν θα καταφέρει να ανακόψει τον κίνδυνο δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι τράπεζες θα εισηγηθούν την επιδότηση μόνο όσων χαρακτηρίζονται ευάλωτοι και ταυτόχρονα έχουν ενήμερο και όχι «κόκκινο» δάνειο, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο την περίμετρο των δικαιούχων. Όλα αυτά την ώρα που οι τράπεζες καταγραφούν κέρδη πάνω από 3,5 δισ. ευρώ μόνο για φέτος, ενώ το πρόγραμμα που εισηγούνται δεν ξεπερνά τα 40.000.000 ευρώ. Η πρόταση των τραπεζών για τα ενήμερα δάνεια είναι να δημιουργήσουν ένα κοινό ταμείο, μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτείται το 50% της επιπλέον δόσης που έχει προκληθεί από την αύξηση των επιτοκίων. Δεν έχει καταστεί σαφές εάν θα προτείνεται το υπόλοιπο 50% να χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή εκεί να εξαντλείται η στήριξη των δανειοληπτών.
Ως επιτόκιο αναφοράς θα ορίζεται αυτό που ίσχυε τον Ιούλιο του 2022 και η χρονική διάρκεια στήριξης των ενήμερων δανειοληπτών θα είναι 12μηνη, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου. Τα κριτήρια για την επιδότηση θα είναι ανάλογα με εκείνα που ίσχυσαν στο «ΓΕΦΥΡΑ 1» και υπολογίζεται ότι δικαιούχοι θα είναι περίπου 30.000 δανειολήπτες, με συνολικά δάνεια που αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί θα μπουν πολύ ισχυροί «κόφτες», περιορίζοντας σημαντικά τον αριθμό των ευάλωτων δανειοληπτών που θα λάβουν την επιδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήρια θα είναι τα εξής: το οικογενειακό εισόδημα ορίζεται στις 21.000 ευρώ και η αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ. Για το θέμα της μείωσης των προμηθειών των τραπεζών αναμένεται να γίνει παρουσίαση του σχεδιασμού που θα εστιάζεται στο σύστημα IRIS, το οποίο «τρέχουν» τα πιστωτικά ιδρύματα μέσα από το web banking.