Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, το ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει νέα ρύθμιση για 120 δόσεις προς Εφορία και Ταμεία, προκειμένου να δοθεί μία νέα ανάσα στους οφειλέτες, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και υψηλών πληθωριστικών πιέσεων. Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση είχε δώσει δεύτερη ευκαιρία σε όσους είχαν χάσει τις ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων, για να εντάξουν τα χρέη της πανδημίας. Τότε, μάλιστα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε πως είναι η τελευταία φορά που ενεργοποιείται μια ρύθμιση οφειλών με πολλές δόσεις, καθώς, όπως υποστήριζε, δεν βοηθά την κουλτούρα πληρωμών των φορολογουμένων.
Έκτοτε επαγγελματικοί φορείς της χώρας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητούν συνεχώς από το οικονομικό επιτελείο να φέρει μια νέα ρύθμιση, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση, η οποία ήρθε να προστεθεί στα χρέη της πανδημίας, αλλά και σε εκείνα των Μνημονίων, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Τη σκέψη του οικονομικού επιτελείου επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Οτιδήποτε διευκολύνει τον κόσμο να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και να επιστρέψει στην παραγωγική λειτουργία της οικονομίας, προφανώς και είναι χρήσιμο. Από την άλλη, κανείς πρέπει να ζυγίζει αυτά τα μέτρα και σε ό,τι αφορά τις αντοχές της οικονομίας και σε ό,τι αφορά το ευρύτερο μήνυμα που εκπέμπει ανάμεσα σε εκείνους που προσπαθούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις παρά τις δυσκολίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το νέο έτος. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία διαμορφώθηκαν τον Σεπτέμβριο στα 961.000.000 ευρώ, ενώ πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα είχαν φτάσει τα 353.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 9μηνο του 2022 το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 6,282 δισ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι έφτανε τα 4,159 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας επίσης μεγάλη αύξηση 51%.