Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της χώρας, καθώς οι ιώσεις κάνουν «πάρτι» στον παιδικό πληθυσμό. Τα παιδιατρικά νοσοκομεία βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση, με τα ράντσα να εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο στα νοσοκομεία, τα παιδιατρικά σιρόπια και τα αντιβιοτικά κάνουν φτερά από τα φαρμακεία, ενώ οι γονείς βρίσκονται σε απόγνωση καλούμενοι να διαχειριστούν στην πράξη μόνοι τους τη θεραπεία των παιδιών τους.
Η κατάσταση είναι τόσο οριακή, που χθες για πρώτη φορά στην Ιστορία αναπτύχθηκαν ράντσα και στην Παιδιατρική Κλινική του Αττικόν που εφημέρευε. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Αττικόν Σπύρο Αποστολόπουλο, υπάρχει ασφυκτική πίεση διότι καθημερινά γίνονται εισαγωγές για νοσηλεία από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Είτε για μονοήμερη νοσηλεία είτε για πολυήμερη νοσηλεία λόγω προγραμματισμένου χειρουργείου ή κάποιας πάθησης ή παρακολούθησης περιστατικών. Αντίστοιχη κατάσταση όμως εντοπίζεται και στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», όπου στην τελευταία του εφημερία προσήλθαν 509 παιδιά, εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν 34 εισαγωγές non Covid.
Στην παραδοχή της οριακής αυτής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί προχώρησε χθες και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως «όλη η Αθήνα και όλη η Ελλάδα βράζουν από τις ιογενείς λοιμώξεις». Το πιο ανησυχητικό ωστόσο στοιχείο έχει να κάνει με την αναφορά της κυρίας Παπαευαγγέλου στον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, που έχει προκαλέσει στο Ηνωμένο Βασίλειο τον θάνατο τουλάχιστον 15 παιδιών. «Στην Ελλάδα δεν έχουμε τη μεγάλη επιτήρηση που κάνουν οι Αγγλοι σχετικά με τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. Εχουμε, όμως, κι εμείς κάποια παιδιά που έχουν εμφανίσει οστρακιά, αλλά δεν έχουμε δει όμως -ευτυχώς ακόμα- κανένα κρούσμα διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής λοίμωξης. Και μιλάμε μεταξύ μας οι παιδίατροι στα μεγάλα νοσοκομεία. Εχουμε δει, πάντως, κάποιες οστρακιές τις τελευταίες εβδομάδες» σημείωσε η ίδια, μιλώντας στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η τριπλή επιδημία [Covid-19, γρίπη, RSV λοίμωξη]: Υπερβολή ή πραγματικότητα;», που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).
Αυτοπροστασία
Βασικοί άξονες στο σχέδιο αντιμετώπισης της γρίπης Α΄ από το υπουργείο Υγείας είναι, πρώτον, ο εμβολιασμός και, δεύτερον, η εμπέδωση κουλτούρας αυτοπροστασίας από τον ίδιο τον πληθυσμό για τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο Υγείας έθεσε εκτός συνταγογράφησης το εμβόλιο, με αποτέλεσμα όποιος θέλει να μπορεί να εμβολιάζεται από ιατρούς του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα, ανεξαρτήτως ειδικότητας, καθώς και από φαρμακοποιούς.
Παρά την προσπάθεια διευκόλυνσης που γίνεται από το υπουργείο για τη διενέργεια των εμβολιασμών, τα αποτελέσματα παραμένουν ιδιαίτερα αποθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 2.500.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 24% του πληθυσμού. Η τριδημία γρίπης, κορονοϊού και συγκυτιακού ιού (RSV) φαίνεται πως έχει έρθει για να μείνει, καθώς οι προβλέψεις των ειδικών αλλά και των διεθνών οργανισμών υγείας είναι πως οι ιώσεις τον φετινό χειμώνα θα μετατραπούν σε τσουνάμι λόγω της διετούς περίπου απομόνωσης, που παρεμπόδισε την εμφάνιση των συνηθισμένων ετήσιων ιώσεων, ιδιαίτερα των χειμερινών μηνών.