Φιάσκο με την πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ!

Τέθηκε σε λειτουργία χωρίς προσδιορισμό του ποσού ανά ασφαλιστική κατηγορία που καλούνται να καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Must Read

Σε λειτουργία τέθηκε στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2023.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί το ποσό το οποίο θα κληθούν να καταβάλουν, καθώς δεν έχει «κλειδώσει» το ακριβές ποσοστό της αύξησης. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνεται μεταξύ 9,5% και 10%, δηλαδή η κατώτατη εισφορά θα αυξηθεί από 210 ευρώ που είναι σήμερα σε 230 ευρώ. Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης – δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιανουαρίου του 2023. Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλουν αίτηση – δήλωση επιλογής – μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2023, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

Οι εισφορές των μη μισθωτών αυξάνονται καθώς ενεργοποιήθηκε η διάταξη του νόμου Βρούτση (ν. 4670 του Φεβρουαρίου του 2020), που προβλέπει ότι μεταβάλλονται αναλόγως του ποσοστού του πληθωρισμού, που φέτος εκτοξεύθηκε σε δυσθεώρητα επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης εμφανίστηκε αμετάπειστος παρά τις έντονες αντιδράσεις τόσο από τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και από τις επιστημονικές ενώσεις, με το επιχείρημα ότι δεν γίνεται οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν μικρότερες εισφορές από όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Παρ’ όλα αυτά, τις τελευταίες ημέρες διακινούνται σενάρια -που δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν- ότι η κυβέρνηση εξετάζει ως αντιστάθμισμα να καταργήσει ή να παγώσει τις επιπλέον εισφορές, ύψους 10 ευρώ τον μήνα, που καταβάλλουν οι μη μισθωτοί για την ανεργία. Ένας από τους λόγους είναι το γεγονός πως έχει συσσωρευτεί ένα μεγάλο ποσό το οποίο παραμένει επί της ουσίας εν αχρηστία, καθώς είναι τόσο αυστηρές οι προϋποθέσεις που ελάχιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν δικαίωμα να το λάβουν εφόσον διακόψουν τις δραστηριότητές τους.

Σε κάθε περίπτωση, από τότε που οι μη μισθωτοί απέκτησαν τη δυνατότητα επιλογής, στη συντριπτική τους πλειοψηφία διαλέγουν να καταβάλλουν τις χαμηλότερες εισφορές, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατία». Για το 2022 συνολικά 1.298.620 ήταν αυτοί που πλήρωσαν εισφορές βάσει επιλογής και το 80% εξ αυτών, δηλαδή 1.040.339, διάλεξε να καταβάλλουν τη μικρότερη δυνατή, δηλαδή 220 ευρώ μηνιαίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους και 125 ευρώ μηνιαίως για τους αγρότες, ενώ θα πρέπει να προστεθεί ότι η ειδική ασφαλιστική κατηγορία, με εισφορές μόλις 136 ευρώ τον μήνα, αφορά αποκλειστικά τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισης. Ο ΕΦΚΑ, πάντως, με κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει ότι η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές.

Τι κατέβαλλαν οι μη μισθωτοί το 2022

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This