Το νόμισμα έχει δύο όψεις, λέει ο λαός και όχι άδικα, αφού το 2022 αρκετά πρόσωπα απασχόλησαν την επικαιρότητα, είτε θετικά είτε αρνητικά, συγκεντρώνοντας τις αντίστοιχες αντιδράσεις από την κοινή γνώμη.
- Από την Ιωάννα Τσέφλιου
Μια γυναίκα που αποτελεί χωρίς αμφιβολία παράδειγμα για τη δύναμη της ψυχής της και τη θέλησή της είναι η Αλεξάνδρα Χοροζίδου, μητέρα εννέα παιδιών, που αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η 41χρονη γυναίκα απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται για να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους, ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές. «Νιώθω τη χάρη του Θεού να με βοηθάει και να με στηρίζει, γιατί είναι πολλές οι δυσκολίες και οι αντιξοότητες που προκύπτουν καθημερινά. Με πίστη και με ελπίδα συνεχίζουμε» είχε τονίσει στην «Espresso» η Αλεξάνδρα Χοροζίδου.
Ο Ελληνας καλαθοσφαιριστής Νίκος Παππάς βρέθηκε στην επικαιρότητα πριν από λίγο καιρό για την απόφασή του να δωρίσει τις φετινές του αποδοχές στις γυναίκες που φροντίζουν ώστε το κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ να παραμένει πάντα καθαρό. «Μην το αναλύσουμε και γίνουμε γραφικοί. Συνειδητοποίησα πόσες φορές άφηνα τον καφέ στα αποδυτήρια, πόσες φορές άφησα την πετσέτα, αυτή η κίνηση είναι ένα “ευχαριστώ”, μια “συγγνώμη” που με άντεχαν τόσα χρόνια αυτές οι γυναίκες. Ας πούμε ότι είναι μια “συγγνώμη” για τα τόσα χρόνια που τις αγνοούσα» ήταν τα λόγια του Ελληνα μπασκετμπολίστα.
Γεννημένη για να ξεπερνά τις δυσκολίες, η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου είναι η νικήτρια γυναικών στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας για το 2022, αλλά προηγουμένως είχε κερδίσει ακόμη μία μάχη, εκείνη με τον καρκίνο! Η 26χρονη αθλήτρια, που έτρεξε στον μαραθώνιο με τα χρώματα του Αθλητικού Πνευματικού Κέντρου Νεάπολης, έκοψε πρώτη το νήμα του τερματισμού στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, με χρόνο 2:45.46, που την τοποθέτησε στις 20 καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών στις αθλήτριες του Μαραθωνίου.
«Το 2019, περίπου τέσσερις μήνες μετά τη γέννηση του γιου μου, διαγνώστηκα με μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς, το οποίο είχε προχωρήσει και στους λεμφαδένες της δεξιάς πλευράς του λαιμού. Ηταν μια δύσκολη περίοδος για εμένα. Αντλησα δύναμη, φυσικά, από το παιδί μου και από το οικογενειακό μου περιβάλλον. Κυρίως από τις αδελφές αλλά και τον σύντροφό μου» είχε δηλώσει στην «Espresso» η νικήτρια του Αυθεντικού Μαραθωνίου.
Ο θάνατος του Αλέξανδρου Νικολαΐδη ύστερα από άνιση μάχη με τον καρκίνο στις 14 Οκτωβρίου 2022, τρεις ημέρες πριν από τα 43α γενέθλιά του, συγκλόνισε όλη την Ελλάδα.
Η σύζυγος του Ελληνα ολυμπιονίκη του τάε κβον ντο Δώρα Τσαμπάζη και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του έκαναν πράξη την επιθυμία του και κίνησαν τις διαδικασίες ώστε να τεθούν σε δημοπρασία τα δύο αργυρά ολυμπιακά μετάλλια και οι τρεις ολυμπιακές δάδες του, με σκοπό τα χρήματα που θα συλλεχθούν να δοθούν για καλό σκοπό και να πάνε σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και οικογένειες που το έχουν πραγματική ανάγκη.
Ενωμένοι σαν μια γροθιά, αστέρες του καλλιτεχνικού κόσμου και αιρετοί του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης συμμετείχαν τον Απρίλιο στον φιλανθρωπικό αγώνα ποδοσφαίρου ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Στάδιο «Γιώργος Κοσικίδης», με σκοπό την οικονομική στήριξη της Ολγας Δημητρακοπούλου, της γυναίκας που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση μετά τον άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη από τον 45χρονο σύντροφό της. Ανάμεσα στους επωνύμους που στελέχωσαν την ομάδα ήταν ο Πάνος Κιάμος, ο Κώστας Φραγκολιάς, ο Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Γιώργος Γεροντιδάκης, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας αλλά και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές. Το «παρών» έδωσαν και άλλοι επώνυμοι, με σκοπό να στηρίξουν ενεργά το εγχείρημα, όπως ο Λευτέρης Πανταζής.
«Καμία γυναίκα, είτε είναι κόρη είτε μάνα, δεν μπορεί να πέφτει θύμα κακοποίησης, όπως η Ολγα και οι γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους. Επειδή τη γυναίκα την αγαπάμε σε αυτόν τον δήμο, δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε την Ολγα τώρα που μας χρειάζεται. Συνεπώς, συμμετέχουμε στον αγώνα, για να μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια της, να πάρει τη ζωή στα χέρια της και να δώσει απάντηση στη βαρβαρότητα» είχε δηλώσει στην «Espresso» ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος.
Ο άδικος χαμός της 21χρονης φοιτήτριας Εμμας Καρυωτάκη που σκοτώθηκε σε τροχαίο από τον ασυνείδητο οδηγό στη Θεσσαλονίκη, που την παρέσυρε και στη συνέχεια την εγκατέλειψε αιμόφυρτη στο έδαφος, «μούδιασε» το πανελλήνιο. Ωστόσο, η δύναμη της ψυχής των δικών της ανθρώπων, που μέσα από τον πόνο τους έδωσαν ζωή, δωρίζοντας τα όργανά της, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης. Η καρδιά, το νεφρό, τα μάτια και το ήπαρ της άτυχης φοιτήτριας μεταμοσχεύτηκαν σε ανθρώπους που βρίσκονταν καιρό στη λίστα αναμονής και η Εμμα πλέον «ζει» μέσα από εκείνους.
Στον αντίποδα, η Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν αδιαμφισβήτητα ένα από τα πρόσωπα που συγκέντρωσαν όλη την αρνητική δημοσιότητα πάνω τους. Η 33χρονη μητέρα από την Πάτρα βρισκόταν επί σειρά μηνών στο επίκεντρο των συζητήσεων, σχετικά με τους θανάτους των τριών κοριτσιών της, με τον άλλοτε σύζυγό της, Μάνο Δασκαλάκη, να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα.
Ομοίως, ο Ηλίας Μίχος αλλά και ο πατέρας Αντώνιος τους τελευταίους μήνες του 2022 μονοπώλησαν το ενδιαφέρον σχετικά με όσα τους καταλογίζονται. Ο 53χρονος, ο οποίος βίασε και έβγαλε στην πορνεία τη 12χρονη από τον Κολωνό, βρίσκεται ήδη στη φυλακή, με τη βεντάλια των ερευνών να ανοίγει συνεχώς μετά τις καταθέσεις της ανήλικης.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Κιβωτού του Κόσμου» βρίσκεται στο επίκεντρο μετά τις καταγγελίες πρώην τροφίμων σχετικά με κακοποιητικές συμπεριφορές, παραμέληση, ακόμη και ασέλγεια, ενώ στο στόχαστρο των Αρχών τέθηκαν και ζητήματα οικονομική φύσεως, προκαλώντας ερωτήματα στον ελληνικό λαό.
Βέβαια, δύο πρόσωπα που συγκέντρωσαν αρνητική κριτική ήταν ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Δημήτρης Λιγνάδης. Οι δύο άνδρες, οι οποίοι μέχρι πριν από δύο χρόνια μεσουρανούσαν στον καλλιτεχνικό χώρο, εξακολουθούν να απασχολούν με τις υποθέσεις τους περί σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης. Αφενός οι δικαστικές διαμάχες με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Φιλιππίδη που είναι σε εξέλιξη, αφετέρου η αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη μετά την αποπληρωμή της χρηματικής εγγύησης των 30.000 ευρώ προκάλεσαν την οργή της κοινής γνώμης. Μάλιστα, στην περίπτωση του άλλοτε καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις με σκοπό τη διαμαρτυρία για την αποφυλάκισή του, ακόμη και κατά τη διάρκεια θεατρικών παραστάσεων.