Έφυγε από τη ζωή, ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Β’ Γκλύξμπουργκ, μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε τις τελευταίες εβδομάδες. Νοσηλευόταν στην εντατική ιδιωτικού θεραπευτηρίου των Αθηνών, ενώ στην πρωτεύουσα σύσσωμη η οικογένειά του εδώ και μέρες «διαπραγματεύεται» με την κυβέρνηση για όλα τα διαδικαστικά της ταφής του.
Στον «πρωινό» καφέ αποφασίζεται το τελετουργικό της κηδείας
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχετικά με τα διαδικαστικά της ταφής του τέως βασιλιά θα συζητηθούν αναλυτικά σήμερα σε διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Το βασικό ερώτημα είναι εάν θα ταφεί με τιμές αρχηγού Κράτους, κάτι το οποίο φέρεται να επιθυμεί η οικογένειά του. Προς το παρόν, άγνωστη παραμένει η ημέρα της ταφής του, όπως και το τελετουργικό που θα ακολουθηθεί για την εξόδιο ακολουθία του. Ωστόσο, η οικογένειά Γλύξμπουργκ, όσο ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, είχε ήδη επισκεφτεί το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να δει τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Το παρασκήνιο στην κυβέρνηση για το ζήτημα της τελετής και της ταφής ήταν έντονο. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη αφενός για το πού θα ταφεί, και αφετέρου για το τελετουργικό που θα ακολουθηθεί για την κηδεία του, καθώς αναμένεται να επισκεφτούν την Αθήνα «γαλαζοαίματοι» από την Ευρώπη. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η ταφή να γίνει στο Τατόϊ. Άλλωστε εκεί ετάφη και η μητέρα του Φρειδερίκη. παράλληλα, η οικογένεια του Κωνσταντίνου επιθυμεί η κηδεία να τελεστεί με τιμές αρχηγού κράτους, που σημαίνει να προηγηθεί λαϊκό προσκύνημα και όλα όσα προβλέπει το συγκεκριμένο τελετουργικό. Επιμένει, μάλιστα, ότι δικαιούνται κηδεία δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους, καθώς υπήρξε αρχηγός του ελληνικού κράτος. Το Πολίτευμα, ωστόσο, έχει αλλάξει μετά το δημοψήφισμα του 1974, ενώ ο ίδιος δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, πέρα από δανέζικο διαβατήριο χρονολογίας του 1983. Την υπόθεση διαχειρίζεται τόσο ως προς το νομικό όσο και ως προς το πολιτικό της σκέλος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Η οικογένεια του τέως έχει απευθυνθεί σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο του κέντρου των Αθηνών, προκειμένου να ενημερωθεί και να αναζητήσει τρόπους υπέρβασης των νομικών εκκρεμοτήτων που αφορούν την τελετή της κηδείας του άλλοτε μονάρχη.
Το Κοιμητήριο του βασιλικού κτήματος είναι τοποθετημένο στον περίβολο του ναού της Αναστάσεως. Εκεί βρίσκονται επίσης οι τάφοι των βασιλέων Γεωργίου Α’ και Όλγας, της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας, της πριγκίπισσας Μαρίας, του αντιναύαρχου Περικλή Ιωαννίδη – ήταν ο δεύτερος σύζυγος της πριγκίπισσας Μαρίας – αλλά και της μικρής βασιλοπούλας Όλγας. Το νεκροταφείο στο Τατόι επιλέχθηκε από τη βασίλισσα Όλγα και καθιερώθηκε τότε, το 1880, ως τόπος ταφής των μελών της βασιλικής οικογένειας.
Διαβάστε ακόμα:
Πέθανε στα 82 του ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος