Αποφασισμένη να κάνει το καθήκον της αναφορικά με την έρευνα στο σκάνδαλο των υποκλοπών δήλωσε η Κατερίνα Παπανικολάου, η οποία είναι νομικός και μέλος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.
Μετά τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου που «φρενάρει» την έρευνα της ανεξάρτητης αρχής στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον νομικό κόσμο, η κ. Παπανικολάου, μίλησε δημόσια τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, παρά να κάνει το καθήκον της.
«Όσοι ασκούμε από θέση αρμοδιότητας δημόσια αξιώματα, οφείλουμε να σταθμίσουμε το καθήκον μας και να το πράξουμε. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή» δήλωσε μιλώντας στο Kontra και εξήγησε: «Το Σύνταγμά μας, η Δημοκρατία, μας εξασφαλίζει προσωπικές και λειτουργικές ανεξαρτησίες. Για τέτοια ώρα υπάρχει η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, που διέπει την άσκηση καθηκόντων στα μέλη της ανεξάρτητης αρχής» είπε δηλώνοντας ότι δεν φοβάται τη δίωξη:
«Άρα λοιπόν αν με ρωτάτε, θα σας έλεγα ότι φόβο για την περίπτωση ότι θα διωχθώ για κατασκοπία ομολογώ ότι δεν αισθάνομαι. Αντίθετα, θα με προβλημάτιζε και θα μου δημιουργούσε μια ανησυχία η απόφασή μου να παραλείψω την άσκηση των καθηκόντων μου, δεδομένου ότι αυτό συνιστά παράβαση καθήκοντος» ανέφερε και πρόσθεσε:
«Σε ό,τι με αφορά και μιλάω για τον εαυτό μου, δεδομένου ότι η γνωμοδότηση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι ως νομικός δεν δικαιούμαι να μη γνωρίζω το Σύνταγμα και τον Νόμο, την τήρηση των οποίων έχω δεσμευθεί να υπηρετώ, το θεωρώ αυτονόητο (να πράξω το καθήκον μου)».
Όπως επεσήμανε, η ΑΔΑΕ είναι μια από τις 5 αρχές που ο συντακτικός νομοθέτης έκρινε τόσο σημαντικό τον ρόλο της ώστε να κατοχυρώσει την ύπαρξη και τη λειτουργία της στο Σύνταγμα: «Αυτό σημαίνει ότι ο κοινός νομοθέτης, η Βουλή, δηλαδή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαμορφώνεται κάθε φορά μετά τις εκλογές, δεν μπορεί με τυπικό νόμο να καταργήσει ή να περιορίσει τις αρμοδιότητές της».
Επιπλέον, η κ. Παπανικολάου σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο κ. Ντογιάκος επικαλείται τον νόμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την Ενική Υπηρεσία Πληροφοριών, μίλησε για «αφετηριακή παρανόηση» καθώς η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να γνωρίζει αν έχει περάσει μια τριετία από την παρακολούθηση αν δεν κάνει πρώτα τον έλεγχο, ούτε φυσικά να διαπιστώσει αν η άρση έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Όπως είπε, πράγματι ο νέος νόμος προβλέπει ότι το δικαίωμα γνωστοποίησης σε όποιον έχει παρακολουθηθεί προβλέπεται μετά την πάροδο τριετίας. Σημείωσε ωστόσο ότι η ΑΔΑΕ δεν θα μπορούσε να γνωρίζει αν έχει παρέλθει τριετία αν δεν κάνει τον έλεγχο, όπως επίσης δεν θα μπορούσε χωρίς να προχωρήσει σε έλεγχο να διαπιστώσει εάν η άρση έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας ή άλλους.
Δείτε επίσης:
- Συνεδριάζει για τον Ντογιάκο το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
- Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για Ντογιάκο: «Παρεμβαίνει ανεπίτρεπτα στον έλεγχο της ΑΔΑΕ»
- 16 Καθηγητές συνταγματικού δικαίου κατακεραυνώνουν τις μεθοδεύσεις με κοινή δήλωση!