Ελιζαμπέτε Μπότσαρη: Συνεχίζεται η περιπέτειά της για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, αλλά θέλει να μετακομίσει στην Ελλάδα!

Όσα είπε η απόγονος του αγωνιστή του 1821 αποκλειστικά στο newsbreak.gr

Must Read

Ένας δρόμος «στρωμένος» με εμπόδια

Αυτός είναι ο καταλληλότερος τίτλος για την ζωή της Ελιζαμπέτε Μπότσαρη, απογόνου του σπουδαίου αγωνιστή του 1821, Μάρκου Μπότσαρη, τα τελευταία χρόνια, συγκεκριμένα από το 2019, από την στιγμή που ξεκίνησε την προσπάθεια της να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

  • Από την Γιώτα Φλώρου

Από την στιγμή που ξεκίνησε η διαδικασία η 48χρονη ταλαιπωρείται ανελέητα από το ελληνικό κράτος και το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο συνεχώς της ζητά συνεχώς χαρτιά και υποβάλλει αιτήματα και ερωτήσεις, τα οποία, σύμφωνα με την ίδια, το μόνο που κάνουν είναι να καθυστερούν την διαδικασία που ήδη έχει χρονίσει αρκετά και τεστάρει την υπομονή της.

Η υπόθεση με την ελληνική ιθαγένεια

Το τελευταίο επεισόδιο στο «σίριαλ» ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Έλληνας δικηγόρος της κ. Μπότσαρη, Ευστάθιος Λυμπερόπουλος, έστειλε εξώδικο στο Τμήμα Ομογενών του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέροντας ότι η ελληνική πλευρά δεν θα στείλει άλλα έγγραφα και ζητώντας να ληφθεί επιτέλους μια απόφαση για την ελληνική ιθαγένεια, θετική ή αρνητική, η οποία να σταλεί στο ελληνικό προξενείο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, της χώρας που μένει η απόγονος του «Αετού του Σουλίου».

«Το Νοέμβριο έστειλα μέιλ στο ελληνικό προξενείο του Σάο Πάολο ρωτώντας για οποιαδήποτε απάντηση από τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη διαδικασία μου και ενημερώθηκα ότι δεν υπήρχε τίποτα.

Παράλληλα, ανησύχησα καθώς άνθρωποι από την ελληνική κοινότητα στο Σάο Πάολο, είπαν ότι πιθανότατα το προξενείο στην πόλη μου θα κλείσει σύντομα και ο Σταύρος Κυριόπουλος, ο διευθυντής της κοινότητας μάζευε υπογραφές για να το αποφύγει», αναφέρει αποκλειστικά στο newsbreak.gr η Ελιζαμπέτε Μπότσαρη.

Στο Πεδίον του Άρεως

Παρά την πίκρα που της έχει προσφέρει η χώρας μας, η Ελιζαμπέτε δεν σταματά να την αγαπά και να θέλει να την επισκέπτεται. Η τελευταία της επίσκεψη ήταν τον περασμένο Ιούλιο, όπου έκανε ένα ταξίδι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «προσκύνημα» καθώς πήγε σε ιερούς και ιστορικούς τόπους, όπως το Σούλι και το Μεσολόγγι και επισκέφτηκε τον τάφο του Μ. Μπότσαρη, καταθέτοντας στεφάνι.

Το Νοέμβριο πήρε την απόφαση να έρθει ξανά στην Ελλάδα για να ελέγξει τις επιλογές για να μετακομίσει, να σπουδάσει και να δουλέψει στην χώρα που αποκαλεί πατρίδα της.

«Στις 28 Νοεμβρίου έφυγα από τη Βραζιλία.  Πρώτα πήγα στο Μεσολόγγι, το Αιτωλικό και το Αγρίνιο μετά  στην Αθήνα. Εκεί,  μίλησα με πολλούς φίλους για την πιθανότητα να δουλέψω και να κάνω κάποιες σπουδές εδώ», ανέφερε η κ. Μπότσαρη.

Φυσικά, μιας και ήρθε στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με την υπόθεση της ελληνικής ιθαγένειας, λαμβάνοντας για ακόμη μια φορά απογοήτευση.

«Στις 29 Δεκεμβρίου, ζήτησα από τον δικηγόρο μου να κάνει ένα αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών για να ελέγξω προσωπικά τι συμβαίνει με τη διαδικασία μου. Επίσης, του ζήτησα να κάνει την εγγραφή μου στο ληξιαρχείο του Περιστερίου, όπου ο πατέρας μου είχε εγγραφεί και ο ίδιος».

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπερόπουλο ο οποίος πήγε στο ληξιαρχείο για να γίνει εγγραφή πρέπει να υπάρχει απόφαση από ελληνικό δικαστήριο, δεν γίνεται μόνο με το πιστοποιητικό γέννησης του εξωτερικού. Η εγγραφή σε ειδικό ληξιαρχείο γίνεται με δύο τρόπους: πιστοποιητικό γέννησης +  πράξη αναγνώρισης ή δικαστική απόφαση.

«Στις αρχές Ιανουαρίου, πήγα σε συνάντηση που είχε κλείσει ο δικηγόρος μου στο Υπουργείο Εσωτερικών.  Στις 10 το πρωί ήταν μόνο ένα άτομο που παρότι γνώριζε την υπόθεσή μου, δεν έδωσε καμία πληροφορία, μόνο ενημέρωσε ότι ο υπεύθυνος θα βρίσκεται εκεί για δουλειά από τις 9 Ιανουαρίου. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία μου βρίσκεται σε αναμονή στο γραφείο του υπεύθυνου από τον Οκτώβριο για να υπογραφεί και να υποβληθεί αργότερα στο ελληνικό προξενείο στο Σάο Πάολο.
 
Ο υπεύθυνος έχει συντάξει ένα έγγραφο για το ελληνικό προξενείο στη Βραζιλία, με το οποίο απευθύνει την ερώτηση,  αν το πιστοποιητικό γέννησης αποδεικνύει ποιος ήταν ο πατέρας μου στο δικαστικό σύστημα της Βραζιλίας, μια ερώτηση που την θεωρώ “ηλίθια” και έναν τρόπο να παραταθεί η διαδικασία.
 
Μου είπαν ότι είχαν στείλει την ίδια ερώτηση τον Απρίλιο και δεν απαντήθηκε, όμως, δεν πιστεύω ότι το έκαναν», δήλωσε η απόγονος του Μάρκου Μπότσαρη.

Τι είχε προηγηθεί

Το 2019 η 48χρονη είχε υποβάλει για τελευταία φορά τα χαρτιά της για να πολιτογραφηθεί ως ομογενής ελληνικής καταγωγής. Τον Φεβρουάριο του 2022, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που χρονίζει, όπως φαίνεται, το Τμήμα Πολιτογράφησης Ομογενών Αλλοδαπών του υπουργείου Εσωτερικών τής ζήτησε με έγγραφό του μια νομική πράξη αναγνώρισης τέκνου, που για να είναι έγκυρη έπρεπε να υπογραφεί από τον πατέρα της, Βασίλη, ο οποίος όμως έχει φύγει από τη ζωή το… 2003!

Η ελληνική πλευρά υποστήριζε στο αίτημα ότι, σύμφωνα με το δίκαιο της Βραζιλίας, η αναγραφή του ονόματος του πατέρα στη ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου συνιστά άνευ ετέρου αναγνώριση πατρότητας όταν αυτός είναι άγαμος. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, προκύπτει ότι ο Βασίλης Μπότσαρης δεν ήταν άγαμος όταν γεννήθηκε η Ελιζαμπέτε, αλλά παντρεμένος με την Κυράνη Μπότσαρη, γι’ αυτό ζήτησαν και νέα πράξη αναγνώρισης. Η αλήθεια είναι ότι ο Βασίλης και η Κυράνη ήταν πολλά χρόνια σε διάσταση, αλλά δεν είχαν πάρει επίσημα διαζύγιο.

Στο Πολεμικό Μουσείο

Σε αυτό το αίτημα η Ελιζαμπέτε απάντησε με μια ένσταση – αίτηση θεραπείας, την οποία συνέταξε ο δικηγόρος της στην Ελλάδα, Ευθύμιος Λυμπερόπουλος. Το έγγραφο ουσιαστικά ακυρώνει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς που ζήτησαν την πράξη αναγνώρισης και ενισχύει τη θέση ότι στην περίπτωση της Ελιζαμπέτε πρέπει να αναγνωριστεί το δίκαιο της Βραζιλίας.

Η σχέση με την Ελλάδα

Η απόγονος του «Αετού του Σουλίου» λατρεύει τη χώρα μας και αποτελεί πραγματική «πρέσβειρα» της Ελλάδας στο εξωτερικό, καθώς εκτός από την ενασχόληση της με την αρχιτεκτονική και την ανακαίνιση σπιτιών, είναι ιδιοκτήτρια καταστήματος με χειροποίητα ελληνικά γλυκά στο μακρινό Σάο Πάολο.

Ωστόσο, έχοντας πλέον ξεπεράσει κάθε όριο υπομονής, δεν μπορεί παρά να μιλάει με σκληρά λόγια για την ελληνική Πολιτεία. «Λυπάμαι για τον ελληνικό τρόπο σκέψης, που δίνει εθνικότητα σε ανθρώπους που δεν έχουν ούτε σταγόνα ελληνικό αίμα ή ελληνικό όνομα, όπως αθλητές, ηθοποιούς, ακόμα και πρόσφυγες» είχε πει παλιότερα.

Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Καταλήγοντας, η κ. Μπότσαρη είχε απαντήσει στο παρελθόν στην ερώτηση γιατί συνεχίζει να θέλει να αποτελέσει μέλος μιας χώρας που μόνο ταλαιπωρία και βάσανα της προκαλεί:

«Δεν θέλω την ιθαγένεια απλά για να την έχω, να έχω ένα ακόμα διαβατήριο και να λέω στους φίλους μου ότι είμαι Ελληνίδα. Η Ελλάδα είναι μέρος της ταυτότητάς μου».

Η ίδια θεωρεί πως οι ελληνικές Αρχές δεν πρέπει να κοιτούν μόνο χαρτιά για να χορηγήσουν σε κάποιον την ιθαγένεια. «Πρέπει να κοιτάνε τη ζωή του άλλου. Στο Σάο Πάολο όλοι γνώριζαν τον πατέρα μου. Ολοι ξέρουν ότι εγώ και ο αδερφός μου Δημήτρης συμμετείχαμε σε κάθε ελληνική γιορτή, ότι πήγα σε ελληνικό σχολείο, ότι βαπτίστηκα ορθόδοξη χριστιανή, ότι έχω ένα μαγαζί που προωθεί την ελληνική κουλτούρα και τις παραδόσεις. Αυτά δεν έχουν καμία σημασία;» αναρωτιέται.

Ο πατέρας της κ. Μπότσαρη, Βασίλης, γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1928 και πήγε στη Βραζιλία το 1956 για να βρει δουλειά καθώς οι συνθήκες στην Ελλάδα ήταν δύσκολες εκείνη την περίοδο. Στην Βραζιλία, εργάστηκε ως υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, έμπορος, μεταξύ άλλων. Στη συνέχεια της ζωής του, ταξίδεψε αρκετά ως ναυτικός και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Βραζιλία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This