Την οριστικοποίηση της ημερομηνίας που θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το πρωί, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Οι εξετάσεις των μαθητών θα ξεκινήσουν στην 1η Ιουνίου, ενώ η υπουργός τόνισε ότι τις επόμενες μέρες ξεκινάει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε επίσης στα νέα προγράμματα σπουδών και τα πολλαπλά βιβλία ενώ επισήμανε ότι στόχος είναι να μπορούν τα παιδιά να διδάσκονται με πιο διαδραστικό και κριτικό τρόπο και να μην μένουν μόνο στην αποστήθιση.
«Δημοσιοποιήσαμε τα προγράμματα σπουδών σε 166 μαθήματα. Να μιλήσουμε για παράδειγμα για την ιστορία, αφού δεν μαθαίνεις απ΄ έξω τι έκανε ο Καποδίστριας, θα σου λένε ότι είσαι ο Καποδίστριας και πρέπει να γράψεις μια ομιλία. Έτσι τα παιδιά καλούνται να διαχειριστούν ιστορικά γεγονότα με τον πιο διαδραστικό τρόπο. Όσο για το πολλαπλό βιβλίο. Μπορεί να υπάρχουν 3-4 βιβλία. Ο εκπαιδευτικός θα επιλέγει με ποιο βιβλίο θα γίνεται το μάθημα. Το παιδί μπορεί να διαβάζει το ένα βιβλίο, αλλά θα υπάρχουν διαθέσιμα και άλλα βιβλία ψηφιακά», είπε η υπουργός και συνέχισε:
«Πάμε σε προγράμματα που καλλιεργούν όχι την αποστήθιση, αλλά την κριτική σκέψη. Πρέπει να αλλάξει όλη η φιλοσοφία. Χρειάζεται ζύμωση με τους εκπαιδευτικούς. Μιλάμε για στροφή στην εκπαίδευση των γνώσεων. Από εκεί που εστιάζαμε στην μετάδοση της γνώσης, πάμε σε μια προσέγγιση πιο κριτική, πιο διαδραστική».
Παρελθόν το διπλό Μηχανογραφικό
Με απόφαση της υπουργού Παιδείας που δημοσιοποιήθηκε προ δύο ημερών και τροποποιείται προηγούμενη απόφαση (Β΄ 643) με θέμα: “Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, διαδικασίες και όργανα σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις Γενικού Λυκείου από το 2020 και εφεξής, με το “νέο” σύστημα του Ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 100 του Ν.4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α΄) και με το άρθρο 165 του Ν. 4635/2019 (ΦΕΚ 167 Α΄) δίνεται οριστικό τέλος στην πρόβλεψη για διπλα Μηχανογραφικά δελτία.
Η εξέλιξη αυτή είχε προαναγγελθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν το ΥΠΑΙΘ εξήγγειλε την κατάργηση της διάταξης, η οποία ποτέ δεν εφαρμόστηκε από την περίοδο που θεσμοθετήθηκε. Το διπλό μηχανογραφικό που καταργήθηκε χωρίς ποτέ να εφαρμοστεί, είχε θεσπιστεί μαζί με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ωστόσο, έμεινε ανενεργό, καθώς εκφράστηκαν προβληματισμοί για πιθανές παρενέργειες από την εφαρμογή της.
Με την ίδια τροποποιητικη απόφαση, προβλέπεται ότι το πρόγραμμα των εξετάσεων θα εκδίδεται έως και τη 15η Σεπτεμβρίου του σχολικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιούνται οι πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ επίσης καθορίζεται ότι θέσεις εισακτέων για το 10% που δεν καλύπτονται, μεταφέρονται στις θέσεις των υποψηφίων που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ.