Οι καλλιτέχνες βγήκαν ξανά στους δρόμους σήμερα, αντιδρώντας μαζικά στο επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο υποβιβάζει τους πτυχιούχους ιδιωτικών και κρατικών δραματικών σχολών, θίγοντας, όπως υποστηρίζουν, τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Μαζί τους αυτή τη φορά ήταν και εκπαιδευτικοί, έπειτα από τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, ενώ για τη διευκόλυνση στην κινητοποίηση, η οποία αφορούσε συγκέντρωση στο Υπουργείο Πολιτισμού και πορεία στο κέντρο της Αθήνας προς το Μέγαρο Μαξίμου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος είχε κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11.30 το πρωί έως και τις 2.30 το μεσημέρι.
Εκτός από την άμεση απόσυρση του επίμαχου Π.Δ. για τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στην τέχνη και στον Πολιτισμό, η ΠΟΘΑ διεκδικεί επίσης την «επαναφορά των επαγγελμάτων στο καθεστώς Τ.Ε. για όλους (ή Π.Ε. για όσους κλάδους ίσχυε)» και την «ίδρυση δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας».
«Ένα μήνα μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και παρά το γεγονός ότι έχει συγκληθεί διευρυμένη υπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, είμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν», σημειώνει συγκεκριμένα η Ομοσπονδία, αναφερόμενη στο Π.Δ. 85/2022 και προσθέτει πως «η κυβέρνηση δεν συνομιλεί με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνικών σωματείων, ούτε έχει προτείνει μέχρι στιγμής κάποια λύση […] Δεν μας εξηγεί, βέβαια, γιατί αρνείται πεισματικά να αποσύρει τις ειδικότητές μας από το Προεδρικό Διάταγμα, αφού ο στόχος της είναι να μην αλλάξει τίποτα, κάτι που υπόσχεται να γίνει μελλοντικά με διευκρινιστικές εγκυκλίους».
Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΘΑ ζητά «την άμεση απόσυρση του Π.Δ. 85/2022 για τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην τέχνη και τον πολιτισμό. Επαναφορά των επαγγελμάτων μας στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε). Ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας».
Η κυβέρνηση από πλευράς της δείχνει να μην υποχωρεί και να συνεχίζει να αγνοεί τον κόσμο του Πολιτισμού, με τον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ως απάντησή του στην ερώτηση που είχαν καταθέσει για το θέμα οι τομεάρχες Πολιτισμού, Εργασίας και Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., να ισχυρίζεται για ακόμα μία φορά πως το επίμαχο Π.Δ. δεν συνδέεται με την υποβάθμιση των τίτλων σπουδών των καλλιτεχνών.
- Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ: