Εν μέσω σκληρών αποδοκιμασιών έφτασαν το πρωί στα δικαστήρια οι δώδεκα κατηγορούμενοι για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού από οργανωμένους χούλιγκανς του ΠΑΟΚ, ενώ η συμπλοκή μεταξύ των συγκεντρωμένων οδήγησε στο να χρειαστεί η επέμβαση των ΜΑΤ. Οι γονείς του άτυχου παιδιού ήρθαν και πάλι αντιμέτωποι με τους δώδεκα κατηγορούμενους για την δολοφονία του παιδιού τους, για να τους ακούσουν να εκφράζουν την λύπη τους, αλλά κανένας να μην παραδέχεται ότι εκείνος δολοφόνησε τον Άλκη.
«Οι κατηγορούμενοι ενήργησαν οργανωμένα και ψυχρά. Αν είχαν άλλη διάθεση, την ώρα που χτυπούσαν συνεχώς τον Άλκη και αυτός φώναζε, θα συμπεριφέρονταν ανθρώπινα. Σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν», ήταν τα συγκινητικά και μέσα από την πληγωμένη του ψυχή, λόγια του κ. Αριστείδη, πατέρα του 19χρονου. Ο ίδιος συγκλόνισε με το μεγαλείο της ψυχής του, κατά την διάρκεια της κατάθεσής του στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, για την δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ο γιος του, το μοιραίο βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου το 2022. Στην κατάμεστη αίθουσα του Δικαστικού Μεγάρου, για πρώτη φορά επικρατούσε απόλυτη σιωπή, σαν να πάγωσε ο χρόνος, και τον λόγο είχε μόνο ο πατέρας του Άλκη. Στην αρχή της κατάθεσής του, τόνισε την ποιότητα του χαρακτήρα του Άλκη, λέγοντας πως ήταν ένα ήσυχο και ήρεμο παιδί, που δεν δημιουργούσε ποτέ φασαρίες. «Η τελευταία φορά που μίλησα με τον γιο μου ήταν στις 31/1 το βράδυ. Δεν είχαμε ποτέ κάποιο πρόβλημα με το παιδί. Αντιθέτως δεχόμασταν πολλά μηνύματα για την ποιότητα του χαρακτήρα του. Θα ήθελα να πω πως ο Άλκης ήταν ο πνευματικός μου πατέρας, ήταν η φωνή της συνείδησής μου. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μου έλεγε να συμπεριφέρομαι ευγενικά και να αγαπάω τα ζώα. Τον γνώρισα κυρίως μέσα από τα γράμματα, και από τα μηνύματα που άφησαν όλοι οι φίλοι και συμμαθητές. Εγώ δεν έχω πάει ακόμα στο σημείο της επίθεσης».
Στη συνέχεια επεσήμανε πως δεν γνώριζε κανέναν από τους κατηγορούμενους, ενώ από τους φίλους του Άλκη, γνώριζε τον Άγγελο, και τον Δημήτρη τον έμαθε κατόπιν του περιστατικού. «Ο γιος μου ήταν ένας απλός φίλαθλος του Άρη που αγαπούσε την ομάδα του, δεν πήγαινε καν τακτικά στους αγώνες. Ζήτημα να έχει πάει 5-8 φορές. Δεν ήταν σε κανέναν σύνδεσμο, δεν ήταν οπαδός». Όπως κατέθεσε ο πατέρας του Άλκη, θεωρεί πως οι κατηγορούμενοι ενήργησαν οργανωμένα και ψυχρά. «Θα επικαλεστώ την στρατιωτική μου εμπειρία. Ήταν οργανωμένοι καθώς ήταν γραμμένοι στον σύνδεσμο “Θύρα 4”, στην οποία υπάρχει ένας αρχηγός και μέλη, υπάρχει μία οργάνωση. Κάποιοι κρατούσαν φονικά όπλα. Φαίνεται ότι ήταν προσχεδιασμένο καθώς απενεργοποίησαν τα κινητά τους, πριν φτάσουν στην Χαριλάου. Αυτό, στο στρατό, ονομάζεται “σιγή ασυρμάτου”, προκειμένου να μην εντοπιστούν από την αστυνομία». Σχετικά με την “συγγνώμη” που ζήτησαν κάποιοι από τους κατηγορουμένους, ο κ. Καμπανός σχολίασε «εφόσον θεωρούν ότι δεν έκαναν τίποτα, γιατί ζητάνε συγγνώμη; Καταστρέψανε μαζί με τον Άλκη, την ζωή όλης της οικογένειας». Αναφορικά με τα αιχμηρά αντικείμενα που ήταν μαζί τους, το κάραμπιτ για παράδειγμα είναι ένα φονικό όπλο. Το χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη φθορά. Συνήθως το έχουν για να σκοτώσουν, για να κάνουν φονικό, γιατί με αυτό, πολύ απλά, κόβεις ανθρώπους. Σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν».
Το επεισόδιο Κούγια – Ταουξή στην έναρξη της δίκης
Με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ζήτησε να λάβει τον λόγο ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των 12 κατηγορούμενων Βασίλης Ταουξής, προκειμένου να κάνει δήλωση, σχολιάζοντας χθεσινή τοποθέτηση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Αλέξη Κούγια, ο οποίος με αφορμή τη δίκη έκανε λόγο για κλίμα τρομοκρατίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Κούγιας απάντησε σε υψηλούς τόνους και ακολούθησαν λεκτικοί διαξιφισμοί με εκατέρωθεν βαριές εκφράσεις. Το δικαστήριο διέκοψε για λίγα λεπτά για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Η δίκη συνεχίζεται με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας. Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο πατέρας του 19χρονου Άλκη, η εξέτασή του οποίου είναι σε εξέλιξη. Κατά τη χθεσινή ημέρα, οι 12 κατηγορούμενοι, ηλικίας 21 και 26 ετών και όλοι προσωρινά κρατούμενοι, κλήθηκαν να τοποθετηθούν επί των βαρύτατων κατηγοριών που τους αποδίδονται. Όλοι αρνήθηκαν ότι χτύπησαν τον Άλκη, παρότι παραδέχθηκαν ότι ήταν παρόντες στο περιστατικό. Η πολιτική αγωγή ζήτησε την επέκταση των κατηγοριών για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της διακεκριμένης κατοχής όπλων και γι’ αυτό τον λόγο υπέβαλε μήνυση, προκειμένου να διερευνηθεί η τέλεση των παραπάνω πράξεων μετά το πέρας της δίκης, με τη διαβίβαση των πρακτικών της στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Διαβάστε ακόμα:
Συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού με τις καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας