Γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Κρήτης υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στη διάλυση των νοσοκομείων του νησιού και κατά εκείνων που απεργάζονται την απαξίωση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.
Η τραγική εικόνα που υπάρχει σε όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με τη σφραγίδα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και τις υπογραφές των Θάνου Πλεύρη και Μίνα Γκάγκα, έχει φέρει την κατάσταση στο απροχώρητο.
Σε μια επίδειξη ενότητας και διάθεσης μάχης, ενώσεις γιατρών και εργαζομένων από όλη την Κρήτη έδωσαν δυναμικό παρών στις επισκέψεις της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας στο νησί και την αποδοκίμασαν έντονα, σε σημείο να χρειαστεί να μπει από την πίσω πόρτα στο υπό διάλυση νοσοκομείο της Ιεράπετρας, ενώ και στο Ρέθυμνο η υποδοχή ήταν ιδιαίτερα… θερμή.
Γιάννης Σαριδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, 24/1/23 pic.twitter.com/2FnA5oSGga
— P.G. Papanikolaou (@PGPapanikolaou) January 24, 2023
Γιατροί και εργαζόμενοι έχουν βγάλει μάλιστα και ιδιαίτερα σκληρές ανακοινώσεις, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο Τετάρτη θα βρίσκεται στο Ηράκλειο, έχοντας λάβει (;) ίσως και την πύρινη επιστολή που του έστειλε ο Εργασιακός Σύλλογος Νοσοκομείου Χανίων.
Βέβαια, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Πρωθυπουργός θα μείνει μακριά από «δύσκολα» σημεία…
Αναλυτικά η επιστολή που απέστειλε ο Εργασιακός Σύλλογος Νοσοκομείου Χανίων:
Κύριε Πρωθυπουργέ
Κυρίες και κύριοι του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης.
Τα πράγματα είναι απλά.
Μπορούσατε και δεν θέλατε.
Μπορούσατε να διορίσετε. Δεν το κάνατε.
Μπορούσατε να μας ξεκουράσατε. Δεν το κάνατε.
Μπορούσατε να αποτρέψετε τη φυγή των συναδέλφων στο εξωτερικό. Δεν το κάνατε.
Μπορούσατε να αποτρέψετε τις παραιτήσεις των συναδέλφων μας.
Δεν το κάνατε.
Μπορούσατε να εφαρμόσετε την απόφαση του ΣΤΕ για το μισθολόγιο μας. Δεν το κάνατε.
Μπορούσατε να προστατεύσετε την Υγεία αυτού του τόπου μαζί και τη δίκη μας. Δεν το κάνατε.
Το ότι οι θέσεις που προκηρύσσονται αποβαίνουν άγονες σημαίνει οτι η ίδια σας η πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης είναι άγονη. Τα λεφτά περισσεύουν για αλλού και όχι για την υγεία.
Μπορέσατε να απαξιώσετε και να διαλύσετε το ΕΣΥ. Το κάνατε!!!
Άρα τι ήρθατε να κάνετε;…
Μήπως θα έρθετε να δείτε πως οι 6 Παθολόγοι του Νοσοκομείου Χανίων και οι 2 νοσηλευτές της βραδινής βάρδιας νοσηλεύουν με υπεράνθρωπες προσπάθειες 90 νοσηλευόμενους ασθενείς στους διαδρόμους των 2 παθολογικών κλινικών; Πως 2 ογκολόγοι διαχειρίζονται τους ασθενείς ενός ολόκληρου νομού; Πως συνάδελφοι που βγήκαν στην σύνταξη παραμένουν ως παρατασιακοί για να βοηθήσουν τις κλινικές μας; Πως οι ασθενείς περιμένουν ώρες ολόκληρες να εξεταστούν στα υποστελεχωμένα ΤΕΠ με γιατρούς και νοσηλευτές να τρέχουν ασταμάτητα; Ή να μας χειροκροτήσετε και πάλι (αλήθεια ποια είναι η ισοτιμία ευρώ-χειροκρότημα για να ξέρουμε πως να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και να ζήσουμε τις οικογένειές μας;).
Εμείς όμως είμαστε απέναντι σας, και όλοι μαζί. Γιατί απλά έχουμε ήθος και πάνω από όλα τιμάμε τον όρκο που δώσαμε.
Γιατί η Υγεία να σας θυμίσουμε … είναι ΑΓΑΘΟ και όχι εμπόρευμα.
ΕΓΕΣΥΧ -ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου – Στάση εργασίας και κινητοποίηση στις 26 Ιανουαρίου
Εν όψει της εκδήλωσης του Υπουργείου Υγείας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στις 10 π.μ. στο Επιμελητήριο Ηρακλείου παρουσία του πρωθυπουργού, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου (ΕΓΕΣΥΝΗ) προκηρύσσει εξάωρη στάση εργασίας (08:00-14:00), την οποία καλύπτει η ΟΕΝΓΕ. Καλούμε τους γιατρούς των νοσοκομείων και της ΠΦΥ του Ηρακλείου να συμμετέχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας στις 9:30 π.μ.
Με την κινητοποίηση αυτή εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας, που οδηγεί σε υποβάθμιση τα περιφερειακά νοσοκομεία της Κρήτης (κυρίως του Βενιζελείου, του Ρεθύμνου, της Ιεράπετρας) και αναγκάζει τους ασθενείς να πληρώνουν ολοένα περισσότερα για παροχές υγείας.
Η πολιτική αυτή επιβάλλεται με τον αυταρχισμό των διοικήσεων των νοσοκομείων, τους οποίους καλύπτει το Υπουργείο Υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσβλητική εκφοβιστική στάση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ απέναντι στους αναισθησιολόγους.
Πάνω από 40 θέσεις γιατρών παραμένουν κενές στο ΠΑΓΝΗ και άλλες τόσες στο Βενιζέλειο, αφού οι προσλήψεις που έγιναν ήταν πολύ λιγότερες από τις αποχωρήσεις και αφορούν κυρίως επικουρικούς. Το αποτέλεσμα είναι η εργασιακή εξουθένωση των συναδέλφων με τη συχνή υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών, τις μετακινήσεις, την περικοπή ρεπό, τις χρωστούμενες άδειες.
Η επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδηγεί σε κύμα παραιτήσεων γιατρών, το οποίο συνεπάγεται ακόμη και κλείσιμο τμημάτων. Η παραίτηση της διευθύντριας του κέντρου αίματος του Βενιζελείου επέφερε σοβαρή δυσλειτουργία σε ένα τμήμα μοναδικό σε όλη την Κρήτη. Μετά την παραίτηση της διευθύντριας του ιατροπαιδαγωγικού κέντρου και ενός (εκ των τριών) ειδικευμένων παιδοψυχιάτρων του ΠΑΓΝΗ, η πρόσβαση των παιδιών με προβλήματα ψυχικής υγείας σε δωρεάν δομές έχει περιοριστεί σημαντικά στην ανατολική Κρήτη. Η λειτουργία της πλειοψηφίας των τακτικών εξωτερικών παθολογικών ιατρείων του Βενιζελείου (Β’ παθολογικής, αντιυπερτασικό, λιπιδαιμικό) ανεστάλη μετά από μία παραίτηση παθολόγου, μια συνταξιοδότηση και μια άδεια κύησης-λοχείας, εκτός από το ηπατολογικό και το γενικό ιατρείο της Α’ Παθολογικής.
Σε μια περίοδο που οι Παθολογικές Κλινικές ΠΑΓΝΗ και Βενιζελείου γεμίζουν λόγω της έξαρσης των ιώσεων, οι διοικήσεις αναγκάζουν επιμελητές παθολόγους από τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου να καλύπτουν εφημερίες και πρωινά ωράρια στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Ρεθύμνου μετά την παραίτηση της διευθύντριάς της. Οι μετακινήσεις αυτές χειροτερεύουν περαιτέρω τους όρους εργασίας των γιατρών και ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέο κύκλο παραιτήσεων (π.χ. παθολόγων του Βενιζελείου).
Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας της κυβέρνησης να περιορίσει στο ελάχιστο τις κρατικές δαπάνες υγείας, φορτώνοντας το κόστος στους ίδιους τους ασθενείς. Αυτό επιδιώκεται και με τον πρόσφατο νόμο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που σπρώχνει τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, για να ξεπεράσουν τις τεράστιες αναμονές στα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων.
Απορρίπτουμε τα κυβερνητικά σχέδια για το νέο ΕΣΥ, αντιτασσόμαστε στην ιδιωτικοποίησή του. Απαιτούμε την ουσιαστική ενίσχυσή του με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
Διεκδικούμε:
- Πλήρη στελέχωση του Βενιζελείου, του ΠΑΓΝΗ και των δομών της ΠΦΥ του Ηρακλείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό
- Να δίνεται στους γιατρούς το σύνολο των ρεπό και των χρωστούμενων αδειών
- Να σταματήσουν οι μετακινήσεις παθολόγων στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων παθολόγων του ΓΝ Ρεθύμνου με κίνητρα
- Αυξήσεις μισθού γιατρών σε επίπεδα πριν τις περικοπές του 2012, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ
Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου: «Η Δημόσια Υγεία ανήκει στο λαό και όποιος την απαξιώνει σε αυτόν θα λογοδοτήσει!»
«Στις 16 του Γενάρη ο κόσμος βγήκε στους δρόμους του Ρεθύμνου με ενότητα και αποφασιστικότητα, να διαμαρτυρηθεί για την καταφανή πλέον υποβάθμιση και διαλυτική κατάσταση του μοναδικού Νοσοκομείου του νομού, για να διεκδικήσει το αυτονόητο δικαίωμά του σε Δωρεάν και Ποιοτική Υγεία.
Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο ήταν αναντίρρητα πέρα από κάθε προσδοκία. Άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα, φώναξαν δυνατά σε όσους επιμένουν να μην ακούνε ότι τα διαχρονικά και κλιμακούμενα προβλήματα του Συστήματος Υγείας τα επωμίζεται ο λαός.
Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και η αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση από τους τοπικούς φορείς και πάνω από 50 Σωματεία και Συλλόγους της πόλης, στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα:
- Είναι πλέον διάχυτα στην κοινωνία τα διαχρονικά προβλήματα της Δημόσιας Υγείας και εντάθηκαν ιδιαίτερα κατά την Πανδημία, παράλληλα και με τη συνεχιζόμενη φτωχοποίηση της κοινωνίας.
- Αντιλαμβάνεται ο ίδιος ο ασθενής την αποδυνάμωση μέχρι κατάρρευσης των Δημόσιων Δομών Υγείας, γιατί δεν έχει άλλη επιλογή από το να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας από την τσέπη του. Βιώνει ξεκάθαρα την εγκατάλειψη και απαξίωση του ΕΣΥ.
- Η κοινωνία συνειδητοποιεί τη δεινή θέση του Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που, αν και χρόνια προσπαθεί να κρατήσει όρθιο το ΕΣΥ, έχει πια φτάσει τα όρια του, εξαναγκάζεται να παραδώσει τα όπλα αντιμέτωπο με μια πεισματική άρνηση ουσιαστικής ενίσχυσης και αναβάθμισης από τις κυβερνήσεις. Ο καθένας κατανοεί το αδιέξοδο όταν δεν δίνεται καμία προοπτική βελτίωσης.
- Ο κόσμος διαπιστώνει πως βασικά κοινωνικά δικαιώματα, όπως η Υγεία, του ανήκουν και αποφασίζει να τα διεκδικήσει με συλλογικά, αφήνοντας στην άκρη μικροπολιτικά συμφέροντα, κοινωνικές ή κομματικές διαφορές.
- Η δημόσια υγεία ζει πρωτόγνωρες συνθήκες υποβάθμισης κι εκπέμπει σήμα κινδύνου σε όλη τη χώρα.
Δεν μπορούμε λοιπόν πια να μιλάμε για μικρά προβλήματα στην Υγεία που διογκώνονται για κομματικούς σκοπούς, ούτε ότι η υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας προέκυψε από τη μια στιγμή στην άλλη, ακόμα και αν επιστεγάζεται με το νέο νομοσχέδιο.
Ωστόσο οι παραιτήσεις των συναδέλφων γίνονται δεκτές χωρίς κανείς να απολογείται για τον εξαναγκασμό τους σε αυτές, και, ακόμα και τώρα, δεν δίνεται ουσιαστική λύση εκτός από μπαλώματα με μετακινήσεις γιατρών από επίσης υποστελεχωμένα άλλα Νοσοκομεία. (Οι συνάδελφοι παθολόγοι του Βενιζελείου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου δικαίως αρνούνται απόσπαση στο Ρέθυμνο και δηλώνουν πρόθεση μαζικής παραίτησης αν συμβεί αυτό). Αποκαλύπτεται επομένως μια μεθοδευμένη και αποδεκτή από τους κυβερνώντες υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας με σκοπό την Ιδιωτικοποίησή της.
Η επίσκεψη της κυρίας Γκάγκα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου ήταν πάλι μια από τα ίδια. Λες και ζούμε τη «μέρα της Μαρμότας». Αφού προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι τα πράγματα βελτιώνονται, μας πουν πόσες προσλήψεις έχουν γίνει, πόσος κόσμος έχει έρθει, πόσο καλό είναι το νέο νομοσχέδιο, ποσά χρήματα έχουν επενδυθεί στη δημόσια υγεία, και στο νοσοκομείο μας, μας υπόσχονται προκηρύξεις που όλοι γνωρίζουν ότι θα βγουν άγονες. Ακούν με προσοχή και σημειώνουν. Τι σημειώνουν; Ότι ένα τμήμα δεν μπορεί να λειτουργήσει με 2 γιατρούς, ότι δεν δουλεύει καλά ένα νοσοκομείο χωρίς τακτικά χειρουργεία, χωρίς ειδικευόμενους χωρίς εξωτερικά ιατρεία; Η ακούν για πρώτη φορά ότι τα κίνητρα για να γίνουν οι θέσεις δελεαστικές είναι κυρίως οικονομικής φύσεως; Μας ζητούν να κάνουμε προτάσεις. Τους προτείνουμε πάλι αυτά που έχει «μαλλιάσει η γλώσσα μας» να λέμε. Τα ίδια και τα ίδια. Σοβαρά οικονομικά κίνητρα για να αναστραφεί το κύμα παραιτήσεων και να μείνουν οι γιατροί στο ΕΣΥ και για ακόμα μια φορά -σαν να ξεκίνησαν χθες- μας λένε ότι λεφτά δεν υπάρχουν.
Οφείλεται όμως μια σοβαρή απάντηση στα αιτήματα του κόσμου για δωρεάν ποιοτική Υγεία, ιδίως μετά από τέτοιου μεγέθους κινητοποιήσεις. Δε μπορείς να απαξιώνεις έναν ολόκληρο λαό κάνοντας ότι δεν ακούς.
Μπορούμε πια μεταξύ μας να λέμε «τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη».
Γιατί όσοι υπηρετούμε τη Δημόσια Υγεία θέλουμε «να σμίξουμε τον κόσμο» να αγωνιστεί μαζί μας και με αφετηρία το Πανρεθεμιώτικο Συλλαλητήριο να συνεχιστεί ο αγώνας με κινητοποιήσεις σε Παγκρήτιο αλλά και Πανελλαδικό επίπεδο. Οφείλουν να μας ακούσουν.
Γιατί το Σύστημα Υγείας πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό, να σχεδιάζεται με γνώμονα τον άνθρωπο και όχι το κέρδος.
Γιατί πρέπει να κερδίσουμε Δημόσια, Δωρεάν και Ποιοτική Υγεία για ΟΛΟΥΣ.
Γιατί η Δημόσια Υγεία ανήκει στο λαό και όποιος την απαξιώνει σε αυτόν θα λογοδοτήσει!
Εν όψει της εκδήλωσης του υπουργείου Υγείας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στις 10 π.μ. στο Επιμελητήριο Ηρακλείου παρουσία του πρωθυπουργού, οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης προκηρύσσουν εξάωρη στάση εργασίας (08:00-14:00), την οποία καλύπτει η ΟΕΝΓΕ, και καλούν τους γιατρούς των νοσοκομείων και της ΠΦΥ της Κρήτης να συμμετέχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας στις 9:30 π.μ.
Ένωση γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου».
*πηγή φωτογραφιών: https://www.facebook.com/proistakis.giorgos/ και neakriti.gr
Διαβάστε ακόμα: