Αναφορά στις ιώσεις και στον κορωνοϊό έκανε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, τονίζοντας πως ο εμβολιασμός με την 4η δόση στους ηλικιωμένους είναι απαραίτητος.
Σχετικά με τις ιώσεις και τις γριππώδεις συνδρομές «τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας είναι πιο αισιόδοξα από την προηγούμενη» ενημέρωσε.
Όπως είπε, και στο κομμάτι του κορωνοϊού τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα. «Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στους θανάτους, που είναι και το τελικό αποφευκτέο θέμα, έχουμε περίπου 20 με 25 θανάτους την ημέρα. Η διάμεση όμως ηλικία είναι 85 ετών» δήλωσε.
Γι΄αυτό συνέστησε προστατευτική μάσκα στον συνωστισμό και τον εμβολιασμό με την 4η δόση στους άνω των 60 ετών, για την προστασία της ζωής τους. «Όσοι εμβολιάζονται ανεβαίνουν πολύ γρήγορα τα αντισώματα τους» τόνισε.
Για τον βήχα διαρκείας
Η κ. Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε και στον βήχα που εξακολουθεί να παραμένει για μεγάλο διάστημα μετά από μία ίωση και καθησύχασε πως δεν είναι κάτι ανησυχητικό καθώς «ο βήχας, είναι ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να παραμείνει και μετά από μια ίωση, μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού. Επομένως, πολλές φορές δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Αντιμετωπίζουμε την κύρια ίωση ή λοίμωξη και περιμένουμε σταδιακά να περάσει».
Για ενδεχόμενες παρενέργειες από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού (για τους άνω των 60 μέχρι πριν από δύο εβδομάδες διερευνάτο το εάν η 4η δόση υπάρχει περίπτωση να οδηγεί σε εγκεφαλικά επεισόδια) επισήμανε πως «οτιδήποτε, είτε εμβόλιο είτε φάρμακο και απλά φάρμακα να πάρουμε, έχουν από πίσω το χαρτί με τις παρενέργειες. Επομένως αυτό που κοιτάζουμε είναι τι κερδίζουμε σε σχέση με το τι μπορούμε να χάσουμε. Αυτό που πληρώνουμε κάθε μέρα 20 – 25 θανάτους σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ βαρύ».
«Όλα τα στατιστικά δεδομένα και τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι σε αυτές τις ηλικίες το να κάνεις το εμβόλιο σε βοηθάει πολύ περισσότερο να προστατεύσεις τη ζωή σου» κατέληξε.