Σε αναβρασμό βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι αγρότες όλης της χώρας, με τους καλλιεργητές της ανατολικής Θεσσαλονίκης να έχουν βγάλει τα τρακτέρ τους στην πλατεία της Επανομής, διαμαρτυρόμενοι για τον Ειδικό Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) και δηλώνοντας αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εάν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα.
Αφορμή για τον νέο κύκλο των διαμαρτυριών των αγροτών αποτελεί ένα αίτημα το οποίο επανήλθε στην ατζέντα τους και αφορά το Ελληνικό Κτηματολόγιο και τη σχέση του με την υποχρεωτική αναγραφή ΑΤΑΚ στη δήλωση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Το ΑΤΑΚ, είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε ακίνητο. Ο αριθμός αυτός υπάρχει στον πίνακα Ε του εκκαθαριστικού σημειώματος. Διορθώνεται στο έντυπο Ε9 σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων ή διαγραφής του ακινήτου.
Το πρόβλημα, όπως λέει στο grtimes.gr ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Στεφανίδης, εντοπίζεται στην εμπλοκή των καλλιεργητών με το ΑΤΑΚ, το οποίο ουσιαστικά δεν υφίσταται, αφού τα αγροτεμάχια αυτά δεν έχουν δηλωθεί, με συνέπεια να μην περιλαμβάνονται στη δήλωση Ε9. «Πρόκειται για ένα πρόβλημα του κράτους, που καλούμαστε να λύσουμε εμείς. Ουσιαστικά, μας ζητούν να επιλύσουμε το ιδιοκτησιακό πρόβλημα όλων των χωραφιών του κάμπου», λέει κατηγορηματικά ο κ. Στεφανίδης, γνωστοποιώντας πως «σε περίπτωση που δε δοθεί στον ΟΣΔΕ το ΑΤΑΚ, τότε δε θα δικαιούμαστε επιδοτήσεις και αποζημιώσεις».
Ο γ.γ. του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, εξηγεί τα κωλύματα της συγκεκριμένης διαδικασίας, λέγοντας τα εξής: «Πρέπει να συλλεχθούν αρχικά τα αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τα χωράφια που εκμισθώνουμε, ώστε να δηλωθούν στο Ε9 και έπειτα να διαμορφωθεί το ΑΤΑΚ. Αυτό είναι δύσκολο, καθώς τα στοιχεία αυτά, εάν μάλιστα είναι διαθέσιμα, τα έχουν οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων με τους οποίους είναι δύσκολη η επικοινωνία. Κι αυτό διότι ο καλλιεργητής που συχνά νοικιάζει το χωράφι, θα πρέπει να συνεννοηθεί με τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι μπορεί να είναι ακόμη και… έξι και μάλιστα, ίσως να μη μιλιούνται καν μεταξύ τους. Άλλοι μπορεί να μην έχουν προχωρήσει ούτε στην αποδοχή κληρονομιάς σε ό,τι αφορά τα χωράφια, ενώ υπάρχουν και ιδιοκτήτες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Όλο αυτό δημιουργεί μπέρδεμα και πρόβλημα, για το οποίο ζητούμε επιτακτικά τη λύση».
Το μέτρο αυτό έχει θεσπιστεί από το 2018, δίχως ωστόσο να τηρείται. Έκτοτε, όπως και κάθε χρόνο, παρατείνεται η προθεσμία για τη δήλωση του ΑΤΑΚ. Εκείνο που ζητούν επιτακτικά οι αγρότες, είναι είτε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε η ΑΔΑΕ, να έρθουν σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες των χωραφιών, ώστε να συλλέξουν τα απαραίτητα στοιχεία. Έτσι θα δηλωθούν τα ακίνητα στο Ε9 όπως προβλέπεται και έπειτα θα μπορούν να προχωρήσουν κι εκείνοι από τη δική τους πλευρά στη διαμόρφωση του ΑΤΑΚ.
«Σε μία περιοχή που δεν έχει καν τελειώσει η διαδικασία των εγγραφών στο Κτηματολόγιο, δε γίνεται να ασχολούμαστε με το ΑΤΑΚ», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο καλλιεργητής που δραστηριοποιείται επίσης στην ανατολική Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Στύλος. «Στην περιοχή μας, όπως και σε πολλές άλλες φυσικά, γίνονται ανταλλαγές κτημάτων μεταξύ των αγροτών προκειμένου να μην ταλαιπωρούμαστε», προσθέτει, εξηγώντας τις δυσκολίες στο ξεκαθάρισμα στα ζητήματα ιδιοκτησίας της γης που πρέπει να δηλωθεί στο Ε9 και έπειτα να προκύψει το ΑΤΑΚ.
«Η γεωργία είναι άλυτη στην Ελλάδα»
«Η γεωργία είναι… άλυτη στην Ελλάδα», τονίζει, λέγοντας πως σήμερα ήταν η 4η ημέρα των κινητοποιήσεων των αγροτών, «οι οποίες θα συνεχιστούν, ώσπου να εισακουστούμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
Ο κ. Στύλος ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που δεν επιλυθούν τα χρόνια αιτήματα των αγροτών, «θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας και ίσως να φτάσουμε και στα μπλόκα. Ξεκαθαρίζουμε όμως ότι δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να ταλαιπωρήσουμε ένα εκατομμύριο κόσμο, κλείνοντας δρόμους», συμπληρώνει.
*πηγή φωτo: αρχείο, grtimes.gr