Δομικές αλλαγές και τροποποιήσεις έχουν συντελεστεί στον φάκελο της «υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Χαρακτηριστικό του αέρα… αλλαγής που διαπνέει πλέον το πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, το οποίο εναρμονίζεται με τα αντίστοιχα προηγμένων χωρών, είναι το γεγονός πως σήμερα εξετάζεται το αίτημα μοναχικού άνδρα να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας.
Αυτή τη στιγμή το νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλέπει κάποια ρύθμιση για τον μοναχικό άνδρα που επιθυμεί την απόκτηση παιδιού με παρένθετη κυοφόρο. Αντίθετα, ο νόμος έχει πρόβλεψη για τη μοναχική γυναίκα που μπορεί να αποκτήσει παιδί με σπέρμα δότη ως μονογονεϊκή οικογένεια. Ηδη η Εθνική Αρχή λαμβάνει υπόψη της μια δικαστική απόφαση που κάνει δεκτή την αίτηση μοναχικού άνδρα για απόκτηση τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΑΙΥΑ επεξεργάζεται το ενδεχόμενο έναρξης συζήτησης για τη συγκεκριμένη κατηγορία πιθανών υποβοηθούμενων προσώπων.
«Το δικαστήριο, επικαλούμενο την αρχή της ισότητας του άρθρου 4 του Συντάγματος, εφαρμόζει αναλογικά τις διατάξεις για την παρένθετη μητρότητα στην περίπτωση του μοναχικού άνδρα και κρίνει δεκτή την αίτησή του για μεταφορά στο σώμα της κυοφόρου γονιμοποιημένων ωαρίων ξένων προς αυτή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την προϋπόθεση ιατρικής αδυναμίας απόκτησης τέκνου με φυσικό τρόπο του αιτούντος. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» ανέφερε ο πρόεδρος της ΙΥΑ Νικόλαος Βραχνής.
Αιτήματα
Την ίδια στιγμή, οι πρόσφατες εξελίξεις στη νομοθεσία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής φέρνουν στα γραφεία της Εθνικής Αρχής πολλά αιτήματα υπογόνιμων ατόμων, τα οποία μέχρι πρόσφατα ήταν αδύνατον να υλοποιηθούν στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών είναι τα αιτήματα για την απόκτηση παιδιού που έχουν καταθέσει πολλά οροθετικά, αλλά και διεμφυλικά άτομα.
Εν τω μεταξύ, μέσω του Μητρώου Δοτών και Δοτριών Γενετικού Υλικού, που δημιουργήθηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο στην Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ) όποια στοιχεία απαιτούνται, ώστε να διασφαλίζονται η καλύτερη ιχνηλασιμότητα του γεννητικού υλικού από τον δότη στον λήπτη, αλλά και η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του εν λόγω μητρώου.