Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διοργανώθηκε από εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού ενάντια στο νομοσχέδιο για τη μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ, στην οποία συμμετείχαν επίσης καλλιτέχνες και σπουδαστές δραματικών σχολών, οι οποίοι με τη σειρά τους αντιτίθενται στο επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του grtimes.gr, διαμαρτυρία μετά… μουσικής έλαβε χώρα έξω από το μουσείο από εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού, με αφορμή το νομοσχέδιο με τίτλο «εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς», το οποίο τίθεται προς ψήφιση αύριο Δευτέρα 13/2 στη Βουλή και με το οποίο μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Εργαζόμενοι τόσο από το Αρχαιολογικό, όσο και από το Βυζαντινό Μουσείο, που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, καταγγέλλουν πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όχι μόνο δεν θα εκσυγχρονιστούν τα μουσεία, αλλά αντίθετα η λειτουργία τους θα επηρεαστεί αρνητικά σε μεγάλο βαθμό, χάνοντας την εξωστρέφεια και τη δυναμική τους, αλλά και τον κοινωνικό τους ρόλο.
Κάνουν λόγο μάλιστα για «εμπορευματοποίηση» της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως σε πρώτη φάση τα διοικητικά συμβούλια που θα συσταθούν για τη διοίκησή τους θα μπορούν ακόμα και να παραχωρούν χώρους ή εκθέματα, ενώ σε δεύτερη φάση το πολιτιστικό προϊόν και όλες οι λειτουργίες των μουσείων θα ενταχθούν σε μια λογική ιδιωτικοποίησης με λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Σχετικά με τις αντιδράσεις για το νομοσχέδιο, το μέλος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού, Νίκος Τσιγάρας, ανέφερε τα εξής:
«Από μουσεία για τους πολλούς, θα μετατραπούν σε μουσεία για λίγους», αναφέρει με τη σειρά του ο Γιάννης Καρλιάμπας, πρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας Θράκης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτή τη στιγμή έχουμε μουσεία ζωντανούς πολιτιστικούς οργανισμούς, ανοιχτούς σε όλη την κοινωνία, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, ενώ με τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ, επιχειρείται η δημιουργία μουσείων που θα απευθύνονται σε λίγους και εκλεκτούς, σε μια ελίτ».
«Γιατί η βασική τους στόχευση δεν είναι η βελτίωση των ήδη παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά η εμπορευματοποίηση της λειτουργίας τους», επισήμανε ο κ. Καρλιάμπας.
Σε ένδειξη συμπαράστασης στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, συμμετείχαν και μουσικοί, οι έπαιξαν διάφορα τραγούδια, αντιδρώντας με τον τρόπο τους στο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, το οποίο αποτελεί ξεκάθαρα απόπειρα ιδιωτικοποίησης του Πολιτισμού.
*πηγή βίντεο: grtimes.gr