Γηροκομείο – κολαστήριο στον Κορυδαλλό: Εκκένωση και «λουκέτο» με απόφαση εισαγγελέα

Την Πέμπτη θα γίνει διαμαρτυρία έξω από τη δομή - Ακόμα συγκλονίζουν οι μαρτυρίες περιοίκων και πρώην εργαζομένων

Must Read

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του γηροκομείο στον Κορυδαλλό το οποίο είχε μετατραπεί σε κολαστήριο για τους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους οι οποίοι είχαν εντοπιστεί σε άθλια κατάσταση, άρρωστοι, πεινασμένοι και καταβεβλημένοι.

Οι έλεγχοι από κλιμάκιο του Συνήγορου του Πολίτη και το σοκαριστικό πόρισμα που αποκάλυψαν τις τριτοκοσμικές συνθήκες έφεραν παρέμβαση του εισαγγελέα ο οποίο έδωσε εντολή να εκκενωθεί το γηροκομείο και να μπει «λουκέτο» μέχρι την διαλεύκανση της υπόθεσης από την δικαιοσύνη.

Παράλληλα, η υπόθεση του γηροκομείο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και έτσι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη, έξω από το συγκεκριμένο γηροκομείο στην Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στον Κορυδαλλό.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν:

«Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Ανθρώπινη περίθαλψη σε ασφαλή χώρο όλων των ηλικιωμένων, μέχρι χθες τροφίμων, του γηροκομείου της φρίκης.
• Να καταλογιστούν άμεσα όλες οι ευθύνες και να πληρώσουν άμεσα οι υπεύθυνοι.
• Άμεση ίδρυση δημόσιων γηροκομείων και ιδρυμάτων για βαριά ανάπηρους που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν με υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες ανοιχτής ή κλειστής, μόνιμης ή προσωρινής φιλοξενίας.
• Ένταξη στο δημόσιο των υπαρχόντων ιδιωτικών που έχουν ανθρώπινες προδιαγραφές και μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων και όσα είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα να κλείσουν με μεταφορά των περιθαλπόμενων σε δημόσιες δομές μαζί με τους εργαζόμενους».

Το πόρισμα «φωτιά»

Κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη παρέστη σε αιφνίδια αυτοψία των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας στις 22 Νοεμβρίου 2022, μετά από καταγγελία πολίτη για τις κακές συνθήκες διαβίωσης στη μονάδα, όπου και διαπίστωσε πως οι 56 άνθρωποι που βρίσκονταν τότε στη δομή, η οποία, μάλιστα, δεν διέθετε άδεια λειτουργίας, φιλοξενούνταν σε συνθήκες εντελώς ακατάλληλες.

Οι τρόφιμοι ήταν ατημέλητοι και απεριποίητοι και φορούσαν βρώμικα ρούχα, τα οποία δεν ήταν δικά τους. Στη μονάδα όταν γινόταν εισαγωγή κρατούνταν όλα τα ρούχα, τα οποία τοποθετούνταν σε ντουλάπα και μοιράζονταν τυχαία. Όλοι οι τρόφιμοι ήταν ακίνητοι, δεν μιλούσαν και δεν επικοινωνούσαν, ενώ πουθενά δεν υπήρχε κάποιου είδους στοιχείο απασχόλησης ή διασκέδασης όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο, βιβλίο ή κάποιο επιτραπέζιο.

Η ατμόσφαιρα στον χώρο ήταν αποπνικτική, μύριζε ούρα και στα κρεβάτια τα στρώματα ήταν πολύ λεπτά και με βρώμικα κλινοσκεπάσματα. Τα στοιχεία από το κέτερινγκ της μονάδας δείχνουν ότι αγοράζονταν λιγότερες μερίδες σε σχέση με τους τροφίμους (π.χ. 35 μερίδες για 56 άτομα) και πολλοί τρόφιμοι ανέφεραν ότι δεν είχαν φάει μεσημεριανό, παρά τις διαβεβαιώσεις του ατόμου – υπεύθυνου, ο οποίος μάλιστα φέρεται ότι είναι γιατρός.

Οι τρόφιμοι ήταν καταβεβλημένοι, αδύναμοι με πολύ χαμηλό δείκτη μάζας σώματος, αποτέλεσμα υποσιτισμού. Κάποιοι είχαν δερματικές αλλοιώσεις και άλλοι φαίνονταν να πονούν (φώναζαν ζητώντας «βοήθεια»), ωστόσο δεν υπήρχε ιατρικός φάκελος για κανέναν, ούτε κάποιο αρχείο εξετάσεων. Ο φερόμενος ως γιατρός δικαιολόγησε την απουσία των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών εξετάσεων «επειδή δίδονταν στους συγγενείς».

Παράλληλα, ενώ γίνονταν καινούριες εισαγωγές ηλικιωμένων, τα στοιχεία τους δεν καταγράφονταν πουθενά και δεν υπήρχαν οργανωμένοι ατομικοί φάκελοι. Μάλιστα κάποιοι τρόφιμοι που είχαν εντοπιστεί σε προηγούμενο έλεγχο, βρέθηκαν να απουσιάζουν, χωρίς να υπάρχει κάποιο στοιχείο για το πού πήγαν εφόσον δεν υπήρχε ούτε εξιτήριο αλλά ούτε και πιστοποιητικό θανάτου. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο πόρισμα, «υπάρχουν τρόφιμοι που φαίνεται να αγνοούνται».

Έχει δοθεί εντολή σφράγισης της μονάδας εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια

Κι ενώ οι άθλιες συνθήκες που περιγράφονται προκαλούν αναμφισβήτητα σοκ, ίσως το πλέον σοκαριστικό στοιχείο που προκύπτει από το πόρισμα του Συνηγόρου, είναι ότι ενώ όλα αυτά που περιγράφονται έχουν εντοπιστεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια και έχει δοθεί εντολή σφράγισης και μεταφοράς των ηλικιωμένων σε άλλες μονάδες, η μονάδα συνεχίζει να λειτουργεί και μάλιστα να δέχεται και καινούργιες εισαγωγές.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της αντιπεριφερειάρχου Πειραιά ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της μονάδας τον Απρίλιο του 2020, λόγω του υπεράριθμου των περιθαλπομένων, των κακών συνθηκών υγιεινής και του υποσιτισμού. Πέντε μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, διατάσσεται από την Περιφέρεια η σφράγιση της μονάδας και η μεταφορά των περιθαλπομένων. Όμως, η εταιρεία προσφεύγει δικαστικά στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά και καταφέρνει να ακυρωθεί η ανάκληση της άδειας και η σφράγιση.

Από τον Οκτώβριο του 2020 έως και τον Σεπτέμβριο του 2021 η Περιφέρεια πραγματοποιεί οκτώ ελέγχους στη μονάδα, διαβιβάζοντας τις εκθέσεις αυτοψίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά και ζητώντας επίσης αναστολή λειτουργίας και σφράγιση της μονάδας. Όμως, όταν η αίτηση ακύρωσης τελικά συζητείται ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, απορρίπτεται για γραφειοκρατικούς λόγους (μη κατάθεση παραβόλου).

Τον Φεβρουάριο του 2022 η Περιφέρεια επανέρχεται με απόφαση σφράγισης, αλλά την ημέρα εκτέλεσης της απόφασης η μονάδα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία με 47 φιλοξενούμενους, αναφέρει η έκθεση του Συνηγόρου.

Ακολουθεί ενημέρωση της υφυπουργού Εργασίας, η οποία ζητάει να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να διακοπεί η λειτουργία με τη συνδρομή της αστυνομίας. Επίσης, να μεταφερθούν οι περιθαλπόμενοι και να ενημερωθούν οι οικείοι τους. Όλους τους επόμενους μήνες η Περιφέρεια ζητεί κατ’ επανάληψη τα στοιχεία των ατόμων που φιλοξενούνται στη μονάδα, χωρίς να λαμβάνει απάντηση. Σε αιφνίδια αυτοψία διαπιστώνει ηλικιωμένη δεμένη και ξαπλωμένη σε μαύρη σακούλα απορριμμάτων.

Ωστόσο, η μονάδα εξακολουθεί να δέχεται νέες εισαγωγές και παράλληλα ο νέος της ιδιοκτήτης –ο οποίος έχει ποινικό μητρώο– υποβάλλει αίτηση άδειας ίδρυσης ΜΦΗ (Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων), η οποία απορρίφθηκε από την Περιφέρεια, μια ημέρα πριν από τη διενέργεια της τελευταίας αυτοψίας με τον Συνήγορο του Πολίτη.

Οι σοκαριστικές μαρτυρίες

Αναφορά στις τρομακτικές αποκαλύψεις για το γηροκομείο στον Κορυδαλλό, που φαίνεται πως αποτελούσε τόπο βασανισμού για δεκάδες ηλικιωμένους, έκαναν ένας περίοικος της δομής και μια πρώην εργαζόμενη στο γηροκομείο. Όπως έχει γίνει γνωστό αυτές τις μέρες, περίπου 38 ηλικιωμένοι βρέθηκαν υποσιτισμένοι.

Όπως είπε η πρώην εργαζόμενη, «εκτός από υποσιτισμένους ασθενείς, υπήρχαν άλλοι που δεν ελάμβαναν πλήρως την φαρμακευτική αγωγή που έπρεπε», καθώς δεν τους χορηγούνταν όλα τα φάρμακα τους και συμπλήρωσε: «Τους έδεναν στα καλοριφέρ και στα κρεβάτια, με την δικαιολογία ότι οι τρόφιμοι είναι επιθετικοί. Όταν ένας ψυχιατρικός ασθενής παίρνει ελλιπή αγωγή, προφανώς θα είναι επιθετικός».

Μάλιστα, επεσήμανε πως το επισκεπτήριο των συγγενών επιτρεπόταν τις ώρες 17:00-20:00 και η διεύθυνση του γηροκομείου πίεζε το προσωπικό να είναι όλα στην εντέλεια στις 17:00 για να μην αντιληφθούν κάτι όσοι συγγενείς πήγαιναν στον χώρο.

Ένας γείτονας του γηροκομείου επεσήμανε ότι από την ημέρα που ξεκίνησε να λειτουργεί το γηροκομείο, πριν από πέντε χρόνια, γέμισε σχεδόν αμέσως.

«Αλλά ενώ στην αρχή έρχονταν ασθενοφόρα, μετά άρχισαν να φεύγουν συνέχεια νεκροφόρες και ο κόσμος απηύδησε. Ποιος τολμούσε να μπει μέσα; Δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να έχει σχέσεις με τους ασθενείς. Χθες στις 14:30 πήραν κάποιον παππού να τον πάνε σε κάποιο γηροκομείο. Όταν βρουν άλλο κρεβάτι θα πάρουν και τους άλλους. Θα κλείσει, δεν υπάρχει περίπτωση» κατέληξε.



Οι συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων ήταν πραγματικά άθλιες και απάνθρωπες, καθώς το προσωπικό τους έδενε και τους άφηνε αφυδατωμένους, ενώ όπως αποκαλύπτει στον ΣΚΑΪ πρώην εργαζόμενη στο ίδρυμα, έβγαζαν τους νεκρούς νύχτα για να μη γίνονται αντιληπτοί! 

«Έφερναν νύχτα τα φέρετρα»

Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους αυτό που συνέβαινε στο γηροκομείο στον Κορυδαλλό. Πρώην εργαζόμενη στη δομή καταγγέλλει πως ο ιδιοκτήτης και οι εργαζόμενοι έδεναν τους ανήμπορους ηλικιωμένους, ενώ έφερναν νύχτα φέρετρα για να μην τους βλέπει η γειτονία!

«Οι συνθήκες διαβίωσης των ασθενών ήταν απερίγραπτες, ήταν αξιολύπητες. Εκτός από επιθετικές συμπεριφορές του ιδιοκτήτη της κλινικής, του γιατρού, ήταν και του προσωπικού. Όλο το προσωπικό κακοποιούσε. Νύχτα έφερναν φέρετρα. Κάθε φορά που πέθαινε κάποιος, γιατί μπορεί και μέσα σε μία ημέρα να είχε και δύο θανάτους, έφερναν τα φέρετρα νύχτα για να μην τους βλέπει η γειτονιά», αποκάλυψε η πρώην εργαζόμενη.

«Έδενε τους ασθενείς, είτε αυτό ήταν στα κρεβάτια, είτε αυτό ήταν σε κάποιο καλοριφέρ με τα χέρια πίσω. Αυτός ο άνθρωπος για μένα είναι εγκληματίας. Τους έδενε και μπορεί να τους άφηνε ώρες με ακαθαρσίες επάνω τους. Τον ένοιαζε καθαρά το πως θα γεμίσει την τσέπη του», συμπλήρωσε.




Διαβάστε επίσης: Αποκαλύψεις – σοκ για το γηροκομείο στον Κορυδαλλό:«Φώναζαν βοήθεια, οι νοσοκόμες τους μίλαγαν χυδαία, πέθαιναν καθημερινά»

Βέβαια κάθε φορά που υπήρχε επισκεπτήριο όλα άλλαζαν ως δια μαγείας, όπως λέει η ίδια.

«Συνήθως τα επισκεπτήρια όσο εργαζόμουν εγώ εκεί, ήταν από τις 17:00 μέχρι τις 20:00. Πριν, στην απογευματινή βάρδια δηλαδή 15:00 πίεζε πάρα πολύ το προσωπικό να τα έχουν όλα στην εντέλεια, έτσι ώστε 17:00 που θα έρθουν οι συγγενείς να είναι όλα τέλεια και 20:00 μόλις έκλειναν οι πόρτες ξεκινούσε το μαρτύριο για αυτούς τους ανθρώπους. Δεν ήταν επιβίωση, ήταν αργός θάνατος», σχολίασε.

«Το βράδυ κατέβαζαν εκείνους που ήταν παραμελημένοι από τους συγγενείς τους, που δεν είχαν κάποια επαφή με τους συγγενείς τους και έμεναν εκεί πέρα με τη σύνταξή τους, δηλαδή πλήρωναν με τη σύνταξή τους, όπου τους συγκεκριμένους τους κατέβαζε στο ισόγειο σε ράντζα, με παλιοκουβέρτες πάνω τους και τους άφηνε εκεί όλο το βράδυ. Δεν είχαν δηλαδή κάποιο δωμάτιο αυτοί οι συγγενείς. Τις ώρες του επισκεπτηρίου τους έβαζε κανονικά στους ορόφους σε καρέκλες , σε τραπεζαρίες για να μην αντιληφθούν τίποτα οι συγγενείς», πρόσθεσε.

«Βρωμιά και καμία προσοχή από τις νοσοκόμες»

Μια γυναίκα αποφάσισε να απομακρύνει τον θείο της από το συγκεκριμένο γηροκομείο. «Ηταν πολύ χάλια. Ηρθε η μητέρα μου σπίτι και μου είπε ότι θα τον πάρουμε. Ότι ήταν βρώμικα – από νοσοκόμες καμία προσοχή», περιγράφει.

Μετά τις αποκαλύψεις που έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο αρχίζουν σιγά σιγά να ανοίγουν και τα στόματα στη γειτονία.

«Συνθήκες απ’ ο,τι έβλεπα άθλιες – περισσότερες αλλοδαπές – δούλευαν 10-20 μέρες κι έφευγαν», ανεφέρει γείτονας.

Ώρες αγωνίας ζουν και οι συγγενείς των 38 τροφίμων που παραμένουν στο γηροκομείο – κολαστήριο. Από νωρίς το πρωί φτάνουν στο σημείο προκειμένου να πάρους τους δικούς τους ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης: Γηροκομείο – κολαστήριο στον Κορυδαλλό: Ηλικιωμένοι αφυδατωμένοι και με ψώρα!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This