Πόλεις και χωριά ισοπεδωμένα, άνθρωποι που αναζητούσαν αγαπημένα τους πρόσωπα και η απίστευτη αγάπη που δέχονταν από τους πολίτες της Τουρκίας είναι οι στιγμές που κρατά Ελληνίδα διασώστρια που βρέθηκε στη γειτονική χώρα μαζί με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης προκειμένου να βοηθήσουν στις πληγείσες περιοχές, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.
Η 36χρονη Δανάη – Φωτεινή Μαυρουδή συγκεντρώθηκε μαζί με τους 27 εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, από τη Σάμο, τη Σπάρτη, την Αθήνα, την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου στα γραφεία της ΕΟΔ. Λίγο αργότερα αποχαιρετούσε το σύζυγο και την οικογένεια της για να μεταβεί στην Τουρκία.
«Η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη για μένα. Στην αρχή σκεφτόμουν να μην πάω. Με πίεσε και ο άντρας μου στο να λάβω την τελική απόφαση», αναφέρει η στο thestival.gr. Η στήριξή του άντρα της και η ανάγκη να σταθεί πλάι στους συναδέλφους της ήταν εκείνα που την οδήγησαν στο να λάβει την μεγάλη απόφαση. «Ο άντρας μου είπε “δεν υπάρχει περίπτωση να το χάσεις αυτό, είσαι πολύ σημαντική για να πας εκεί να συντονίσεις το κομμάτι των πρώτων βοηθειών. Θα πας”. Έφυγα με πολύ μεγάλη δυσκολία γιατί θα άφηνα τους δικούς μου ανθρώπους», προσθέτει η διασώστρια.
«Αεροσυνοδός στην Κωνσταντινούπολη έκλαιγε και μας ευχαριστούσε»
Η αποστολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, μαζί με την σκυλίτσα διάσωσης, Speedy, ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη για Τουρκία το βράδυ της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου και έφτασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης την αμέσως επόμενη το πρωί. «Στο αεροδρόμιο μας σκλάβωσαν με την εξυπηρέτησή τους διότι είχαμε 1,5 τόνο εξοπλισμό, ομαδικό και ατομικό. Μας βοήθησαν να τα ξεφορτώσουμε, να τα φορτώσουμε και πήγανε κατευθείαν να γίνει το τσεκ ιν και από εκεί για την πτήση που είχαν βάλει για να εξυπηρετήσει εμάς και μία άλλη διασωστική», εξηγεί η Δανάη.
Όταν η ελληνική αποστολή ξεκινούσε από Κωνσταντινούπολη για Άδανα μια αεροσυνοδός έκλαιγε και τους ευχαριστούμε. «Ήταν το πρώτο σοκ για το πως το βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι που πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους σε μία χώρα που έχει χιλιάδες νεκρούς», λέει η 36χρονη επικεφαλής των πρώτων βοηθειών της ΕΟΔ.
«Πόλεις και χωριά ισοπεδωμένα»
«Όταν φτάσαμε στη Αντιγιαμάν οι εικόνες ήταν δραματικές. Μία πόλη φάντασμα. Άνθρωποι γύρω από τις φωτιές προσπαθούσαν να ζεσταθούν σε θερμοκρασίες -15 βαθμών Κελσίου. Πήγαμε στην νομαρχία της πόλης όπου η Πολιτική Προστασία της Τουρκίας, η AFAD, μας έδωσε τις οδηγίες για το πού θα στήσουμε τον καταυλισμό μας για να ξεκινήσουμε να επιχειρούμε. Μια ομάδα πέντε ατόμων από εμάς μαζί με την σκυλίτσα διάσωσης μπήκαν στο πεδίο και οι υπόλοιποι πήγαμε στο μέρος που μας επέδειξαν για να γίνει ο καταυλισμός μας. Μας έδωσαν ένα χώρο μέσα στα τούρκικα πετρέλαια που ήταν έναν χώρος προστατευμένος, οι άνθρωποι ήταν εξυπηρετικοί, υπήρχαν τουαλέτες με τρεχούμενο νερό, είχε μαγειρείο κοντά μας. Ήταν ιδανικές οι συνθήκες για μια τέτοια αποστολή σε ένα μέρος που δεν ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις», περιγράφει η διασώστρια.
Όπως περιγράφει, μία από τις πιο δύσκολες στιγμές ήταν όταν οι διασώστες ανέσυραν νεκρούς από τα χαλάσματα. «Όταν ανέσυραν κάποιο νεκρό, μαζευόντουσαν όλοι, συγγενείς, γνωστοί, φίλοι. Άνθρωποι ούρλιαζαν και έκλαιγαν. Δεν υπήρχε ούτε ένας που να είχε χάσει δικό του άνθρωπο», αναφέρει. Οχήματα με πράσινους φάρους σαν ασθενοφόρα μετέφεραν τους νεκρούς.
Η ΕΟΔ βοήθησε στην ανάσυρση τριών ατόμων που βγήκαν ζωντανοί από τα χαλάσματα, ενώ επιχείρησε συνολικά σε 13 κτίρια που είχαν καταρρεύσει.
Συγκινητικές στιγμές στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Επτά ημέρες μετά την αναχώρησή τους για την Τουρκία, στις 15 Φεβρουαρίου, οι 27 εθελοντές της ΕΟΔ επέστρεψαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Οι άνθρωποι τους, τα υπόλοιπα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ήταν εκεί, να τους αγκαλιάσουν και να τους πουν πόσο περήφανοι είναι για εκείνους.
Διαβάστε επίσης: «Έστριβα τσιγάρο και κάπνιζα» λέει 60χρονος που έμεινε εγκλωβισμένος 56 ώρες στα ερείπια στην Τουρκία
Φωτό: thestival.gr