Το «αποκαλυπτικό» σκηνικό που επικράτησε μετά την σύγκρουση των δύο τραίνων στα Τέμπη, τον πανικό, τα ουρλιαχτά, την φωτιά που έκαιγε περιέγραψαν οι στενοί συγγενείς των νεαρών παιδιών που επέζησαν.
«Λίγα λεπτά πριν τη σύγκρουση, ο Νικόλας ήταν στο βαγόνι 2, όπου πήγε να πάρει φαγητό, έψαχνε μια θέση, ο Νικόλας να κάτσει στην καφετέρια και ήταν γεμάτη από φοιτητές, γιατί το βαγόνι 2 έχει πρίζες, φορτίζουν όλοι τα κινητά τους, οι φοιτητές ανοίγουν τα laptop τους κάνουν την εργασία τους και γι΄αυτό στο βαγόνι 2 ήταν όλοι φοιτητές.Ο Νικόλας είχε εισιτήριο στο βαγόνι 7», είπε στην ΕΡΤ, η μητέρα του φοιτητή Νικόλα Κόκλα, Τερέζα που επέβαινε στην μοιραία αμαξοστοιχία. Να σημειωθεί πως τα τρία πρώτα βαγόνια έγιναν πραγματικά συντρίμμια και κανείς δεν βγήκε ζωντανός από εκεί.
Όσο για το τι έγινε μετά την σύγκρουση λέει:
«Έσπαγαν παράθυρα από τα βαγόνια, προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν κόσμο, ξαναβάζοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο, δεν σκέφτηκαν καθόλου τη ζωή τους. Έσβηναν κόσμο που είχε πιάσει φωτιά, άνοιξαν τις βαλίτσες τους, με τα ρούχα τους και έντυσαν κόσμο, γιατί είχαν καεί τα ρούχα τους».
Και συνεχίζει: «Αυτό που περάσαμε, σαν γονείς ήταν τραγικό. Όπως και αυτό που συνεχίζουμε και περνάμε… Είμαστε από τους τυχερούς γονείς πραγματικά που το παιδί μας έφτασε στον προορισμό του, έστω και καθυστερημένα αλλά είμαστε από τους τυχερούς γονείς που το παιδί μας έφτασε στον προορισμό του. Θέλουμε να χαρούμε αλλά σκεφτόμαστε και τους άλλους γονείς, που σηκώνουν τον “Γολγοθά” τους αυτή τη στιγμή, που απελπισμένα ψάχνουν μια είδηση για το παιδί τους, το οτιδήποτε.
«Ο Νικόλας μου έστειλε αμέσως ένα μήνυμα, δύο λεπτά μετά τη σύγκρουση “είμαι καλά. Όλα καλά”. Δεν είχε γίνει ακόμα γνωστό για τη σύγκρουση. Για να μην ανησυχήσω μου λέει “απλά θα καθυστερήσω να φτάσω Θεσσαλονίκη, έχουμε καθυστέρηση”. Μετά μου ξαναστέλνει ένα μήνυμα και μου λέει “μην ανησυχήσεις, απλά το τραίνο εκτροχιάστηκε από τα ράγες και θα καθυστερήσουμε”. Του στέλνω μήνυμα και του λέω “μην περιμένεις στον δρόμο, μέσα στη νύχτα στη Λάρισα κλπ, πήγαινε πάρε ένα ταξί, βρες ένα ξενοδοχείο και συνεχίζεις το επόμενο πρωί για Θεσσαλονίκη”.
Μετά με παίρνει τηλέφωνο, πανικόβλητο, με σειρήνες, “μαμά θα σου πω την αλήθεια, είχαμε σύγκρουση, να ξέρεις έχει σκοτωθεί πολύς κόσμος, εγώ είμαι καλά.” Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ο Γολγοθάς μας» προσθέτει.
«Μου είπε ότι ήταν τυχερός γιατί η διπλανή του θέση ήταν κενή και είχε ξαπλώσει. Και την ώρα που έγινε η σύγκρουση δεν πήγαινα μπρος – πίσω να χτυπήσω στο κάθισμα, αυχένα ή κεφάλι. Προστάτεψε, μου είπε, με τα χέρια του το κεφάλι του και πήγαινε σαν «βαρελάκι» μπρος πίσω στις θέσεις.
«Μετά ήρθε αμέσως βοήθεια. Ήρθε πυροσβεστική, ΕΚΑΒ. Πρώτα ήρθε η Αστυνομία και προσπαθούσε να βοηθήσει. Ήταν τραγικές ώρες. Είναι από τις στιγμές που παγώνει ο χρόνος. Λες ακούω το παιδί, είναι καλά, δεν έχει βγει ακόμα καμία ενημέρωση, εν τω μεταξύ ζούμε σε ένα νησί και δεν μπορούμε να πάρουμε το αυτοκίνητο όποια ώρα θέλουμε και να φύγουμε, να φτάσουμε κοντά στο παιδί μας, έστω και κάποιες ώρες αργότερα και απλά περιμένεις. Παγώνει ο χρόνος και περιμένεις».
Όσο για την κατάσταση του γιου της η κ. Τερέζα Κόκλα ανέφερε:
«Τώρα προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ. Και οι εικόνες και αυτά που έζησαν τα παιδιά. (…) Όταν μπήκε στο λεωφορείο και μου στέλνει μήνυμα “μαμά ξεκινάμε για Θεσσαλονίκη. Να ξέρεις έχει σκοτωθεί πάρα πολύς κόσμος”. Ήταν το τελευταίο μήνυμα του Νικόλα όταν έφυγε από το συμβάν. Ότι έχει σκοτωθεί πάρα πολύς κόσμος».
Όταν μπήκε στο σπίτι ο φοιτητής δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που βίωσε:
«Αφήστε το… Δεν το πιστεύουμε. Όταν μου λέει “δεν πιστεύω, που ήμουν, τι έγινε και που είμαι τώρα”. Κανένα από αυτά τα παιδιά που έζησαν την τραγωδία δεν πιστεύει που ήταν, τι έγινε και που είναι τώρα. Όλοι μας πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι γι΄αυτή τη γενιά».
«Μαμά μου, έλα να με πάρεις!»
Την κόλαση που βίωσε η 22χρονη κόρη του η οποία ήταν από τους ελάχιστους ανθρώπους που βγήκαν ζωντανοί από το δεύτερ βαγόνι περιέγραψε ο πατέρας της.
«Ταξίδευε από Καρδίτσα για Θεσσαλονίκη μόνη της. Είχε κάποιες φίλες στο τρένο. Ήταν τυχερή στην ατυχία της», είπε αρχικά ο πατέρας και πρόσθεσε:
«Σηκώνει το τηλέφωνο η γυναίκα μου. Ακούω ένα ουρλιαχτό ”Μαμά μου έλα να με πάρεις, τράκαραν τα τρένα και σκοτωθήκαμε, πήραμε φωτιά” είπε και μας έκλεισε το τηλέφωνο».
«Φεύγω για Λάρισα και παίρνω το 100 και ρωτάω: Πού έγινε το ατύχημα; Περίπου στα Τέμπη, μου λένε. Πήγα εκεί, βρήκα ένα ασθενοφόρο το ακολούθησα και έφτασα πιο γρήγορα. Μια κατάσταση δραματική δεν σας περιγράφω τι έβλεπα».
Φώναζα ”Κατερίνα – Κατερίνα”! Καθόταν στο τσιμέντο και τη βλέπω από πάνω μέχρι κάτω στα αίματα που δεν ήταν δικά της, αλλά, από άλλα παιδιά που χτύπησαν μέσα στο τρένο. Σώθηκε επειδή βγήκε από το απέναντι παράθυρο στα χωράφια», είπε για τον τρόπο που το κορίτσι του μπόρεσε και σώθηκε.
Δείτε τις δηλώσεις του πατέρα:
Δείτε επίσης: