Η κατάθεση του επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου στην επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έρευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, στις αρχές της περασμένης βδομάδας διέλυσε κάθε αμφιβολία στους Ευρωπαίους ακροατές του για την ηθική ποιότητα του Μαξίμου και τις μεθόδους της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
- Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
Υποχρέωσε όμως και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.. να εγκαταλείψει τη θεσμική του ουδετερότητα και να επιτεθεί στον πρωθυπουργό. Με φόρα Βρυξελλών, μάλιστα, συνέχισε την περασμένη Πέμπτη, όταν σχολιάζοντας το έγκλημα των Τεμπών δήλωσε:
«Συναισθανόμενοι την ώρα του πένθους και της οδύνης, σημειώνουμε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο και τη στιγμή που πρέπει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα ανεχθούμε ο πρωθυπουργός να αποσείει ακόμα μία φορά τις κυβερνητικές ευθύνες επικαλούμενος μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης διαχρονικές παθογένειες και την αντικειμενική πολιτική ευθύνη του υπουργού του. Οι κυβερνήσεις υπάρχουν για να αντιμετωπίζουν τις παθογένειες και όχι για να τις επικαλούνται και να τις διαιωνίζουν».
Την περασμένη Τρίτη, χωρίς να τσιγκουνευτεί τα λόγια του, ο Χ. Ράμμος, που έκανε εκτενή αναφορά στην ύποπτη δράση της ΕΥΠ, είπε απερίφραστα για το σύστημα Predator: «Είναι σαφές ότι είτε στα χέρια κρατικής υπηρεσίας είτε στα χέρια ιδιώτη μπορεί να δημιουργήσει μια κοινωνία στην οποία θα λειτουργεί η τακτική του εκβιασμού. Θα μαζεύονται αθέμιτα πληροφορίες για πρόσωπα, ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις να τεθεί θέμα νόθευσης του πολιτικού παιχνιδιού. Είναι απολύτως σαφές ότι είναι πρόβλημα».
Αυτή ακριβώς η ανησυχία του, ότι δηλαδή το παιχνίδι στην Ελλάδα δεν παίζεται καθαρά από τον Μητσοτάκη, υποχρέωσε, όπως λένε πηγές από τις Βρυξέλλες, τον πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ.. Νίκο Ανδρουλάκη να εμφανιστεί πρώτη φορά κι αυτός τόσο αιχμηρός στην ίδια επιτροπή όπου εμφανίστηκε αμέσως μετά. «Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα που λειτουργεί εύρυθμα το κράτος δικαίου θα είχαν κληθεί να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη ο κ. Δημητριάδης, ο ανιψιός του πρωθυπουργού, η εισαγγελέας κυρία Βλάχου και ο τότε διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων. Είναι προφανές ότι μετά από αυτή την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Συντάγματος δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Φυσικά αυτό δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει στο εσωτερικό τη γνωστή τακτική της αντιπολίτευσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση Πολάκη, για παράδειγμα, η Χαριλάου Τρικούπη εμφανίστηκε και πάλι απολύτως ευθυγραμμισμένη με τη γραμμή του Μαξίμου. Ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ.. Ανδρέας Σπυρόπουλος σχολίασε μεταξύ άλλων: «Θεωρώ ότι ο τρόπος που μιλούσε αλλά και τα θέματα τα οποία έθιγε ήταν σε απόλυτη γραμμή με τον κ. Τσίπρα και τις βασικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πολάκης συνεχίζει αυτή τη ρητορική εδώ και χρόνια, όχι μόνο με την ανοχή αλλά και την υιοθέτηση των απόψεών του από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα». Δεν παρέλειψε δε, όπως πράττει και η Ν.Δ., να στοχοποιήσει στη συνέχεια και τον Νίκο Παππά, που κρίθηκε ένοχος παμψηφεί στο Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες, σχολιάζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον κρατά στα ψηφοδέλτιά του, παρότι καταδικάστηκε από τη Δικαιοσύνη.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ «βράζουν» με την πολιτική ακινησία του προέδρου
Στο μεταξύ ο πολιτικός χρόνος κυλά γρήγορα, οι κάλπες είναι ήδη ορατές και πλησιάζουν με φόρα, και ο Ν. Ανδρουλάκης παρακολουθεί τη μάχη από τα… απόσκια των Βρυξελλών, όπως λένε με δυσφορία στελέχη του κόμματος, αντί «να οργώνει τη χώρα». Είναι απότοκο αυτή του η στάση μιας στρατηγικής καχεξίας, όπως παρατηρούν πολλοί στο κόμμα του. Πηγάζει, λένε, από μια εγγενή αδυναμία να κάνει κάτι σπουδαιότερο από τις οργανωτικές επιδόσεις του. Και, πάνω απ’ όλα, η πολιτική ακινησία του είναι το αποτέλεσμα αντίρροπων δυνάμεων που διατρέχουν καθέτως το κόμμα και τον υποχρεώνουν να ζυγίζει κάθε του κίνηση.
Στα δεξιά του κόμματος υπάρχει ήδη μια συμπαγής ομάδα που εκφράζεται και κοινοβουλευτικά υπό τον Ανδρέα Λοβέρδο, τη Νάντια Γιαννακοπούλου κ.ά., πρόθυμη να αυτομολήσει στην αυλή του Μαξίμου, όποτε ο Κ. Μητσοτάκης ευαρεστηθεί να στείλει ένα μήνυμα. Πώς το αντιμετωπίζει ο Ανδρουλάκης; «Η δημοκρατική παράταξη ονόμασε αυτή τη διαδικασία αποστασία. Οσοι, λοιπόν, σκέφτονται τέτοια σενάρια ας θυμηθούν το τέλος των αποστατών» προειδοποιεί και προσθέτει για το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών: «Ούτε ο Τσίπρας θέλει να συγκυβερνήσουμε ούτε ο Μητσοτάκης. Θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ. Ενα ισχυρό ΠΑΣΟΚ βάζει όρους, όρους για μια άλλη πολιτική που δεν θέλουν να ακολουθήσουν».
Ποια είναι αυτή η πολιτική; Ελάχιστοι γνωρίζουν. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι παράγοντες όπως ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και στελέχη του κάλπικου «εκσυγχρονισμού» (με… ηγερία την Αννα Διαμαντοπούλου) νοιάζονται για τη συμμετοχή του ΚΙΝ.ΑΛ. σε ένα μετεκλογικό σχήμα συνεργασίας με τη Ν.Δ. και τη μετατροπή του κόμματος σε δορυφόρο της συντηρητικής πλειοψηφίας, κατά τα γερμανικά πρότυπα, που δεν θα έχουν και μεγάλη τύχη, όπως μπορεί εύκολα να υποθέσει κανείς, αν εκτελωνιστούν μηχανικά στην καθυστερημένη Ελλάδα. Αλλωστε το πρώην ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ζεματιστεί από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά υπό τον… «Υπαρχο», όπως κωμικά αυτοχαρακτηριζόταν, Ευάγγελο Βενιζέλο. Επανάληψη του ίδιου «σφάλματος» θα προκαλέσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις που μαθηματικά θα φτάσουν μέχρι τη διάσπαση.
Διαβάστε επίσης:
Στην PEGA για τις υποκλοπές Ράμμος, Μενουδάκος και Ανδρουλάκης – «Η ΑΔΑΕ θα εφαρμόσει το νόμο»