«Στείλε όσα ασθενοφόρα υπάρχουν. Υπάρχει εκτροπή, υπάρχει σύγκρουση μεταξύ δύο αμαξοστοιχιών, υπάρχει φωτιά σε κάποια βαγόνια» ήταν η έκκληση γιατρού που κατέφθασε από τους πρώτους με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Γιάννη Γούλα, προέδρου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας.
«Ένα από τα πρώτα τηλεφωνήματα, τα οποία ήρθαν στο τηλεφωνικό κέντρο στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, στη Λάρισα όπου εδρεύει, έκαναν λόγο για εκτροχιασμό τρένου» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο κ. Γούλας, ένας από τους πρώτες διασώστες που έφτασαν στο σημείο της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας, αναφερόμενος στο πώς γνωστοποιήθηκε η είδηση της φονικής σύγκρουσης των δύο τρένων το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου. Επισήμανε δε ότι δέχτηκαν σχεδόν ταυτόχρονα ενημέρωση και από το 112, όσο και από τον αριθμό 166.
«Τα τηλεφωνήματα ήταν κυρίως από τους επιβάτες, οι οποίοι είχαν βγει εκτός των βαγονιών και δεν είχαν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είχε συμβεί και έπαιρναν τηλέφωνο και έκαναν λόγο για εκτροχιασμό. Κάποιοι μίλαγαν ότι βρισκόταν σε κάποια τούνελ», πρόσθεσε ο ίδιος, περιγράφοντας τη σύγχυση που υπήρξε τα πρώτα λεπτά μετά τη μετωπική σύγκρουση της εμπορικής και της επιβατικής αμαξοστοιχίας στην περιοχή του Ευαγγελισμού.
«Γνωρίζαμε ότι η φορά του ατυχήματος που θα έπρεπε να πάμε εμείς για να τους συναντήσουμε είναι από τη Λάρισα προς τη Θεσσαλονίκη», σημείωσε, κάνοντας λόγο για μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων. Πρόσθεσε δε πως η συχνότητα των κλήσεων και ο μεγάλος αριθμός τους τούς έβαλε σε υποψία ότι δεν πρόκειται απλά για ένα εκτροχιασμό μιας αμαξοστοιχίας με ελάχιστους τραυματίες.
«Ενεργοποιήθηκε κατευθείαν ο μηχανισμός και στα πρώτα λεπτά είχαμε την εικόνα ακριβώς του τι γίνεται στον τόπο του συμβάντος» είπε, επίσης, προσθέτοντας ότι στο πρώτο ασθενοφόρο που έφτασε στο σημείο της τραγωδίας υπήρχε γιατρός, ο οποίος «μας είπε “στείλε όσα ασθενοφόρα υπάρχουν, υπάρχει εκτροπή, υπάρχει σύγκρουση μεταξύ δύο αμαξοστοιχιών, υπάρχει φωτιά σε κάποια βαγόνια”».
Υπήρχε θόρυβος, ένταση, πόνος…
Δέκα ημέρες μετά την αδιανότητη εθνική τραγωδία, ο κ. Γούλας εξιστόρησε το πώς έγινε η διαχείριση των τραυματιών και των θυμάτων, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική. «Δεν ξέραμε ακριβώς πόσα ήταν τα βαγόνια και τον όγκο των τραυματιών και των θυμάτων ή εγκλωβισμένων που ενδεχομένως να υπήρχαν. Και έτσι ξεκινήσαμε να στέλνουμε ασθενοφόρα από όλη την περιοχή της Θεσσαλίας», πρόσθεσε.
Όπως είπε, στο σημείο της σύγκρουσης υπήρχε πάρα πολύ θόρυβος, ένταση, πόνος… «Υπήρχαν άνθρωποι, οι οποίοι έφευγαν κατά δεκάδες μέσα από τα βαγόνια και ερχόταν προς τους διασώστες. Ζήταγαν βοήθεια, ζήταγαν να τους βοηθήσουμε να τούς μεταφέρουμε στα νοσοκομεία», περιέγραψε για τα όσα τραγικά βίωσε εκείνη τη μοιραία νύχτα που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη σκέψη όσων συνέδραμαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των επιβαινόντων. Kαι όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «εάν δεν πήγαιναν τα ασθενοφόρα εγκαίρως, αυτήν τη στιγμή θα μιλούσαμε για μια δεύτερη τραγωδία…».
Δείτε επίσης:
- Συγκλονίζει ιερέας της Θεσσαλονίκης: «Κάνω τις κηδείες των παιδιών που βάπτισα…»
- Πώς θα αποζημιωθούν οι οικογένειες των θυμάτων στα Τέμπη – Ειδική σύνταξη και διαγραφές δανείων
- Aπό μέρα σε μέρα η έκδοση του φυλακισμένου πατέρα του μηχανοδηγού που σκοτώθηκε στα Τέμπη
- Συγκλονίζει η αδερφή θύματος: «Η συγγνώμη του Μητσοτάκη δεν μου λέει τίποτα»
- Τραγωδία στα Τέμπη: Η αγωνιώδης κλήση του μηχανοδηγού του μοιραίου Intercity μέσω VHF προς τον σταθμάρχη Λάρισας
- Θρήνος στην κηδεία της 23χρονης Φραντζέσκας με την αγγελική φωνή
- Θα θρηνούσαμε και άλλους νεκρούς στα Τέμπη – Η τυχαία συγκυρία που «έσωσε» τον προαστιακό