Στοχοποιούνται πλέον και τα στελέχη των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Κάτι που σημαίνει πως κάποιοι, κάποια κέντρα, «ενοχλούνται από το μήνυμα και στρέφονται κατά του αγγελιαφόρου».
- εφημερίδα «Εστία»
Πράγματι οι δημοσκόποι, σε μια κανονικώς λετουργούσα δημοκρατία, αποτυπώνουν τις τάσεις της κοινής γνώμης. Δεν τις διαμορφώνουν. Απεναντίας, είναι άλλοι οι «κύκλοι» και άλλα τα «κέντρα» που χρησιμοποιούν τις καταγραφές των δημοσκοπήσεων προκειμένου να ποδηγετήσουν τους πολίτες.
Το να τις χρησιμοποιήσουν προκειμένου να αναδιαμορφώσουν την τακτική τους, να αφουγκρασθούν την κοινωνία, να πλησιάσουν τις προσδοκίες της και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της, είναι απολύτως θεμιτό και ο πραγματικός λόγος για τον οποίο πρέπει να γίνονται οι δημοσκοπήσεις. Κάποιοι όμως δεν αρκούνται σε αυτό. Αν ο σκοπός τους ήταν να προσαρμοσθούν οι ίδιοι, ουδέποτε θα στρέφονταν κατά των δημοσκόπων. Θα προσπαθούσαν μάλλον να εμβαθύνουν στα ευρήματά τους και να τα κατανοήσουν.
Αναδεικνύεται λοιπόν μια εξόχως προβληματική κατάσταση όταν οι δημοσκόποι βρίσκονται στο στόχαστρο. Άλλοι δημοσιευμάτων που τους επιτίθενται και άλλοι κανονικών εγκληματικών ενεργειών, όπως διαρρήξεων στις οικίες τους.
Πράγματι στέλεχος εταιρείας δημοσκοπήσεων βρήκε προσφάτως την οικία του «περιέργως» διαρρηγμένη. Κάποιοι είχαν παραβιάσει τις πόρτες, είχαν εισέλθει και είχαν αφήσει τα σημεία της παρουσίας τους χωρίς να αφαιρέσουν κάτι σημαντικό. Αναζητούσαν κάτι συγκεκριμένο; Ήθελαν απλώς να δώσουν ένα μήνυμα; Ένα εκφοβιστικό μήνυμα; Δύσκολο να το προσδιορίσει κανείς. Εύκολα όμως γίνεται κατανοητό πως «κάτι δεν πάει καλά».
Και τα δημοσιεύματα που αφορούν άλλους από εκείνον του οποίου η οικία διερρήχθη; Η κατάληξη ήταν «μαύρη ζωή που κάνουμε εμείς οι μαύροι κλέφτες» ενώ είχαν προηγηθεί λογοπαίγνια περί «δημοσκόπων–δημοκόπων» και άλλοι σχολιασμοί.
Την κατάσταση αυτή πυροδότησε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και οι ανοίκειες προσπάθειες κάποιων «κέντρων» να το εκμεταλλευθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Έτσι άνοιξε ένας κύκλος δημοσκοπήσεων που έδειξε τις εταιρείες να διχάζονται καθώς διαμορφώθηκαν δύο τάσεις και δύο προσεγγίσεις.
Κάποιες εστίασαν να διαπιστώσουν ότι η Κυβέρνηση υφίσταται καθίζηση, ενώ κάποιες άλλες «έβλεπαν» μικρή πτώση ποσοστών. Και οι μεν και οι δε, χάλαγαν το παιγνίδι ορισμένων, που όπως προαναφέραμε δεν είχαν σκοπό να τις χρησιμοποιήσουν για να κατανοήσουν την κοινή γνώμη, αλλά για να την ποδηγετήσουν.
Έτσι συνοπτικώς, έχουμε δει την εξής κατάσταση:
Μία εταιρεία βλέπει διαφορά 7 μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (33,7% έναντι 26,3%). Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, διαπιστώνει σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση απώλειες 3,2 μονάδων για την ΝΔ, απώλειες δύο μονάδων για τον ΣΥΡΙΖΑ και 0.8 για το ΠΑΣΟΚ.
Στο 30% βλέπει την ΝΔ δεύτερη εταιρεία με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 26%
Σύμφωνα με έτερη εταιρεία, εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία να καταγράφει 29,6% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25%. Το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο με ποσοστό 9,7%, ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 10%. Σε σχέση με προηγουμένη μέτρηση, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ χάνει 2,9 μονάδες.
Τέταρτη εταιρεία μετρά την διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει από 5,9 σε 2,9 μονάδες με το κυβερνών κόμμα να βλέπει τα ποσοστά του να περιορίζονται κατά 2,8%.
Μείωση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει και παλαιά εταιρεία, η οποία ταυτοχρόνως καταγράφει ένα μεγάλο ποσοστό (38%) να μην απαντά στις ερωτήσεις της. Έτσι η ΝΔ φαίνεται να υποχωρεί από το 32,1 στο 28,4% ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ από 25,1% πέφτει στο 24,8%.
Δεν είναι σκοπός μας να αναλύσουμε σε ποια συμπεράσματα οδηγούν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Παρουσιάζουμε την κατάσταση και εκφράζουμε τις ανησυχίες μας, τόσο για το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο, όσο και για τις αντιδράσεις «κέντρων» που επιτίθενται σε στελέχη εταιρειών τα ευρήματα των οποίων δεν «εξυπηρετούν» τους σχεδιασμούς τους.
*φωτογραφία αρχείου