Ο Μιχάλης Μάντικας είναι πατέρας ενός κοριτσιού της έκτης τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βαρβασίου Χίου. Με αφορμή την επίσκεψή του στο σχολείο για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, διαπίστωσε έντρομος την επικίνδυνη κατάσταση των δύο κτιρίων στα οποία αυτό φιλοξενείται, παρότι τα προβλήματα ήταν εδώ και περίπου δύο χρόνια γνωστά, οπότε θεωρούσε ότι θα είχαν αντιμετωπιστεί.
Το σχολείο στο οποίο βρίσκονται καθημερινά 40 δάσκαλοι και 180 μαθητές/τριες αποτελείται από το βόρειο κτίριο, που είναι κατασκευασμένο από το 1936 και φιλοξενεί μετά τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 σε Σάμο και Χίο μόνο το γραφείο των καθηγητών και το μάθημα της Πληροφορικής, και το νότιο κτίριο, που είναι μεν μεταγενέστερο, αλλά με πολλά προβλήματα σε δομικά στοιχεία. Σάπια σίδερα του οπλισμού στις κολόνες και στα δοκάρια, σκάλα σε άθλια κατάσταση, ετοιμόρροπα μπαλκόνια.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Espresso» ο κ. Μάντικας, ο διευθυντής του σχολείου δηλώνει ότι πρακτικά δεν υπάρχει βοήθεια και πως η μόνη απάντηση που παίρνει είναι ότι «το σχολείο είναι εντάξει κι ότι δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο».
Μετά τον σεισμό είχαν κινηθεί οι διαδικασίες από τον δήμο ώστε να έρθουν τέσσερα κοντέινερ και να χρησιμοποιηθούν ως σχολικές τάξεις για τα παιδιά που έκαναν έως τότε μάθημα στο παλιό βόρειο κτίριο. Τα κοντέινερ παραμένουν τοποθετημένα στον αύλειο χώρο ανάμεσα στα δύο κτίρια και σε απόσταση μόλις 10 μέτρων από αυτά, ενώ τα παιδιά παίζουν στα διαλείμματα ανάμεσά τους.
Ο κ. Μάντικας την επομένη (26/3) ανέβασε στην προσωπική του σελίδα στο facebook τις φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται η κατάσταση του νότιου κτιρίου. Από εκεί τις πήρε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης για ν’ αναδείξει το θέμα και από την αντισεισμική παράμετρο, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην ανάρτησή του αναφέρεται στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βαρβασίου στη Χίο με οκτώ τμήματα, κάνοντας λόγο για «σχολείο-φέρετρο», ενώ καταγγέλλει ότι «σε περίπτωση σεισμού μπορεί να βιώσουμε νέα Τέμπη». Στην ίδια ανάρτηση ο σεισμολόγος παραθέτει και το σχόλιο υπαλλήλου του Δήμου Χίου, αλλά και τη μαρτυρία κηδεμόνα παιδιού και πολιτικού μηχανικού, που υποστηρίζει ότι το εν λόγω σχολείο είναι έτσι τα τελευταία δύο χρόνια λόγω κακής συντήρησης.
Ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και άνθρωποι μέσα από τον δήμο απάντησαν με τη σειρά τους, κρίνοντας ως αντιεπιστημονικές τις διαπιστώσεις του κ. Τσελέντη. Βέβαια, μόλις στις 27/3 ο δήμαρχος ενέκρινε κονδύλι 220.000 ευρώ προκειμένου να αρχίσουν οι απαραίτητες εργασίες επισκευής του σχολείου, ενώ ενάμιση χρόνο δεν είχε γίνει τίποτα. Στην ανάρτηση-απάντηση ο δήμαρχος αναφέρει σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί: «Εξευρέθη χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την εκπόνηση μελέτης αναβάθμισης και επέκτασης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, προϋπολογισμού 460.000 ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2022. Ακολούθησε η διαγωνιστική διαδικασία και σήμερα, 27 Μαρτίου 2023, υπεγράφη η σύμβαση της μελέτης με την εταιρίΑνάπλαση Α.Ε. με συμβατική δαπάνη 220.000 ευρώ».
Ο κ. Μάντικας δηλώνει έκπληκτος από τις επιθέσεις στον ίδιο και τον κ. Τσελέντη. Στην «κόντρα» πήρε μέρος και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Ξενάκης, ο οποίος, παρότι του έδωσαν τις σχετικές εξηγήσεις, συνέχισε να επιμένει. Χαρακτηριστικά, σε σχόλιό του ο κ. Ξενάκης αναφέρει: «Δεν θα ήταν κακό, αξιότιμε κ. καθηγητή, να διασταυρώνετε τις πληροφορίες σας. Αιδώς για το υποτιθέμενο κύρος ενός επιστήμονα να παραπλανά και να διασπείρει ανυπόστατες πληροφορίες. Θα έχετε την εμπεριστατωμένη απάντηση και ελπίζω να έχετε το θάρρος να ανακαλέσετε».
Τέλος, ο κ. Μάντικας υπογραμμίζει: «Ως γονείς, εμείς θέλουμε να στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο το πρωί και το μεσημέρι αυτά να γυρίζουν. Δεν μπορούμε να προσευχόμαστε κάθε μέρα για το αν θα γυρίσουν ή όχι, ν’ ανησυχούμε μη γίνει σεισμός και καταπέσει το κτίριο».