Σάλο έχει προκαλέσει η προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να υπονομεύσει τις έρευνες των μελών της ΑΔΑΕ για το σκάνδαλο υποκλοπών. Με πολυνομοσχέδιο- σκούπα που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο Μάκης Βορίδης, τα μέλη της Αρχής που έκαναν το καθήκον τους, όπως ο κ. Χρήστος Ράμμος, είναι αντιμέτωπα με απειλές.
Σχολιάζοντας την ντροπιαστική διάταξη, η Ολλανδή ευρωβουλευτής και εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA για τις παρακολουθήσεις Σοφί Ιν΄τ Βελντ σημείωσε ότι «οι νέοι κανόνες που διέπουν τα μέλη των ανεξάρτητων οργάνων φαίνεται να αποδυναμώνουν, όχι να ενισχύουν την ανεξαρτησία τους».
Όπως τόνισε τόνισε η εισηγήτρια της Pega: «Αντί για τέτοιες ελάχιστα συγκαλυμμένες απόπειρες περιορισμού της ΑΔΑΕ, η κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει πλήρως τις έρευνές της».
Snuck into an omnibus law, new rules governing the members of the independent bodies seem to weaken, not strengthen their independence. Instead of such barely veiled attempts to curtail ADAE the government should give full support to its investigations. @EP_PegaInquiry https://t.co/9C517PbR7l
— Sophie in 't Veld (@SophieintVeld) April 5, 2023
Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη που κατέθεσε η κυβέρνηση αναφέρει ότι τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών και το προσωπικό τους δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράγματα που έκαναν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους εκτός αν παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή αν ενήργησαν με δόλο.
Σημειώνεται ότι η επίμαχη διάταξη μπήκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών χωρίς να τεθεί σε διαβούλευση. Συγκεκριμένα χθες βράδυ προστέθηκαν δεκάδες άρθρα, ανάμεσα στα οποία και το άρθρο 43. Η επίμαχη διάταξη έχει ως εξής:
1. Τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών και το προσωπικό τους με οποιαδήποτε έννομη σχέση:
(α) Δεν υπέχουν αστική ευθύνη έναντι οποιουδήποτε τρίτου για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ευθύνονται μόνο έναντι του ελληνικού Δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις τους από δόλο ή βαρεία αμέλεια
(β) δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους, για έκφραση γνώμης, υποβολή εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Δείτε επίσης:
Φωτογραφική διάταξη για δίωξη σε Ράμμο, Μενουδάκο έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη