Στη «φάκα» μέλη σπείρας που άδειαζε τραπεζικούς λογαριασμούς – 2 εκ. ευρώ η λεία!

Συνελήφθησαν 15 μέλη και ταυτοποιήθηκαν άλλα 34

Must Read

Χειροπέδες σε ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 15 άτομα κατάφεραν να περάσουν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης καθώς ήταν μέλη μιας πολυμελούς σπείρας που έστηνε απάτες μέσω κινητού και διαδικτύου σε ανυποψίαστους πολίτες και εταιρείες αδειάζοντας τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Η λεία που είχαν καταφέρει να αποκομίσουν ήταν πραγματικά εντυπωσιακή καθώς αγγίζει τα δύο εκατομμύρια ευρώ! 

Για την εξάρθρωση της συμμορίας συνεργάστηκαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κατερίνης, με διάφορα τμήματα της ΕΛΑΣ και με τη συνδρομή και της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, μετά από πολύμηνη έρευνα και παρακολούθηση.

Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες σε περιοχές της Αττικής, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας συνελήφθησαν 15 άτομα και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 34 ατόμων, μελών της εγκληματικής οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος 233 δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι παρείχαν στο κύκλωμα τα στοιχεία ταυτότητάς τους, τις κάρτες των κινητών τηλεφώνων τους και τους κωδικούς e-banking, έναντι αμοιβής 300 έως 500 ευρώ, τα οποία οι δράστες στη συνέχεια τα χρησιμοποιούσαν για τις συναλλαγές τους με τα θύματα της απάτης, ώστε να αποκρύπτεται η πραγματική τους ταυτότητα και να καλύπτονται τα ίχνη τους.

Αμέσως μετά τη μεταφορά των χρημάτων στους λογαριασμούς των τρίτων, οι δράστες, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς που είχαν στην κατοχή τους, προέβαιναν άμεσα σε ανάληψη των χρημάτων, τα οποία στη συνέχεια δαπανούσαν για αγορές ακριβών αυτοκινήτων και προϊόντων και γενικώς για να διάγουν πολυτελή βίο.

Στην παρουσίαση της υπόθεσης ο προϊστάμενος του γραφείου ενημέρωσης δημοσιογράφων Κεντρικής Μακεδονίας, αστυνόμος Α’ Πέτρος Τάνος ανέφερε πως «μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 87 περιπτώσεις απάτης, εκ των οποίων οι 6 απόπειρες, οι οποίες έγιναν το τελευταίο οκτάμηνο σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Καβάλα και Κρήτη και σε άλλες περιοχές».

«Για μια ακόμα φορά, η Ελληνική Αστυνομία χειρίστηκε με υποδειγματικό τρόπο, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, υπόθεση με ηλεκτρονικές απάτες, που συνιστούν μια από τις προκλήσεις της νέας ψηφιακής πραγματικότητας», τόνισε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο ηενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, ταξίαρχος Γεώργιος Τζήμας, και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση αποκάλυψης της δράσης της σπείρας.

Ο τρόπος δράσης

Οι δράστες ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία για να ξεγελάσουν τα θύματά τους.

Αρχικώς, τηλεφωνούσαν σε εταιρείες, επιχειρήσεις, καταστήματα ή φυσικά πρόσωπα, δήθεν για εξόφληση χρέους ή καταβολή επιδόματος ή ακόμα και για αγορά μέσω διαδικτυακής αγγελίας. Στη συνέχεια έστελναν μήνυμα στο κινητό ή στο email των παθόντων, με υπερσύνδεσμο, που ανοίγοντάς τον, εμφάνιζε ιστοσελίδα, η οποία προσομοίαζε σε επίσημη ιστοσελίδα της τράπεζάς τους και τους ζητούσαν τους κωδικούς τους για να επαληθευτεί η συναλλαγή.

Με αυτόν τον τρόπο, οι απατεώνες αποκτούσαν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς των εξαπατηθέντων, τους οποίους και άδειαζαν, μεταφέροντας τα χρήματα στους λογαριασμούς των ατόμων, που είχαν «στρατολογήσει» για τον ρόλο του ενδιάμεσου έναντι αμοιβής και στη συνέχεια προέβαιναν σε άμεση ανάληψη των χρημάτων.

Η σύσταση της εγκληματικής οργάνωσης των ημεδαπών –μεταξύ αυτών και δύο γυναίκες, τα στοιχεία των οποίων ταυτοποιήθηκαν- εντοπίζεται τουλάχιστον από τον περασμένο Ιούλιο, με πολυάριθμα μέλη, με διαρκή δράση και με διακριτούς ρόλους και με σκοπό την απόσπαση χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών και επιχειρήσεων.

Διέθεταν, δε, καλή γνώση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καλή οργάνωση ώστε να δρουν σε περιοχές της ηπειρωτικής αλλά και της νησιωτικής Ελλάδας και ιδιαίτερη πειθώ στις τηλεφωνικές επαφές με τα θύματά τους, που ήταν όχι μόνο φυσικά πρόσωπα, αλλά και εταιρείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι αφαίρεσαν χρηματικό ποσό άνω των διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ από δύο μόνο επιχειρήσεις!

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν:

– 38 χρεωστικές κάρτες και υπολείμματα από 514 κατεστραμμένες κάρτες,

– 10 βιβλιάρια καταθέσεων,

– 75 κινητά τηλέφωνα,

– 20 φορητοί υπολογιστές, 6 αυτοκίνητα,

– 2 συσκευές καταγραφής εικόνας, διάφορα κοσμήματα,

– το χρηματικό ποσό των 8.310 ευρώ, πλήθος εγγραφών μεταφοράς χρημάτων,

– ένα πιστόλι με γεμιστήρα και τρία φυσίγγια, ένα πιστόλι κρότου και ένα κυνηγετικό όπλο.

Οι εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ υπενθύμισαν στους πολίτες ότι οι τράπεζες δεν στέλνουν ποτέ sms και email, ζητώντας τους προσωπικούς κωδικούς του e -banking και παρέπεμψαν για αναλυτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής απάτης στην επίσημη ιστοσελίδα της αστυνομίας.

Δείτε βίντεο:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This