Την ώρα που ο αυτισμός εξακολουθεί να αποτελεί «ταμπού» για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και ενώ από αρκετούς αντιμετωπίζεται ως «πρόβλημα» και όχι ως ένα ζήτημα που αφορά το σύνολο της κοινωνίας, υπάρχουν άνθρωποι που στέκονται ενεργά στο πλάι των ατόμων που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και το επιβεβαιώνουν έμπρακτα σε καθημερινή βάση.
- Από την Ιωάννα Τσέφλιου
Ο Ιωάννης Τσουμπρής, έμπειρος προπονητής μπάσκετ σε παιδικές ηλικίες, αποτελεί αδιαμφισβήτητα υπόδειγμα για την ανθρωπιά και το μεγαλείο της ψυχής του. Ο γιος του διαγνώστηκε στο φάσμα του αυτισμού, γεγονός που για τον ίδιο λειτούργησε ως έναυσμα, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει από το μηδέν το «Τζάμπολ Αγάπης», μία αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση, που πραγματοποιεί προπονήσεις μπάσκετ σε παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα διδασκαλίας, που άρχισε πριν από μερικά χρόνια με ελάχιστα παιδιά και σήμερα αριθμεί δεκάδες τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα, με τη βοήθεια ειδικών αλλά και εθελοντών που καθημερινά βάζουν το λιθαράκι τους ώστε αυτά τα παιδιά να απολαμβάνουν την παιδικότητα και το χόμπι τους.
«Ο μικρότερος από τους γιους μου, σε ηλικία 3,5 ετών διαγνώστηκε στο φάσμα του αυτισμού. Λόγω της πολυετούς μου εμπειρίας στην προπόνηση μικρών ηλικιών στο μπάσκετ και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι γράφω βιβλία για τη διδασκαλία του μπάσκετ, αποφάσισα να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο στο Μιλάνο το 2013, και άρχισα να μοιράζομαι στιγμές με αυτά τα παιδιά μέσα στο γήπεδο» περιγράφει μιλώντας αποκλειστικά στην «Espresso» ο εμπνευστής του «Τζάμπολ Αγάπης» Ιωάννης Τσουμπρής και συνεχίζει: «Το 2016 αποφάσισα να κάνω την πρώτη δράση με συμμαθητές του παιδιού μου, στο ειδικό σχολείο για παιδιά με αυτισμό, στον Πειραιά, και σιγά σιγά άρχισε αυτή η δράση να επεκτείνεται με ενέργειες σε περισσότερες περιοχές της Αττικής αλλά και εκτός, όπως, για παράδειγμα, στη Σύρο.
Από το 2019 και μετά, συνειδητοποιήσαμε πως το “Τζάμπολ Αγάπης” μπορούσε να γίνει μία αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση, με μοναδικό στόχο μας τη διάδοση της καλαθοσφαιρικής αγωγής στα παιδιά που έχουν διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού.
Μάλιστα, έχω γράψει βιβλίο για αυτό, με όνομα “Τζάμπολ Αγάπης: Ειδική Καλαθοσφαιρική Αγωγή”». Οπως εξηγεί ο κ. Τσουμπρής, τον Φεβρουάριο του 2022 το «Τζάμπολ Αγάπης» έλαβε την απαραίτητη αναγνώριση από την Ελληνική Δημοκρατία για την επόμενη τετραετία.
«Σήμερα, εκτός από την έδρα μας στον Πειραιά, όπου έχουμε έξι τμήματα στο ΣΕΦ, έχουμε και σε Ραφήνα, Κηφισιά, Δάφνη, Γλυφάδα, Κορυδαλλό και ετοιμάζουμε τμήμα και στη Βούλα. Εκτός Αττικής έχουμε τμήματα σε Κόρινθο, Λακωνία, Σαντορίνη, δύο στη Θεσσαλονίκη και συνεργασία με αντίστοιχα τμήματα στις Σέρρες, στα Ιωάννινα και ετοιμάζουμε στον Πύργο, στη Θήβα και την Κέρκυρα».
Σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο είναι λειτουργικά τα τμήματα, ο ίδιος απαντά: «Χρειάζεται προετοιμασία μηνών για να στηθεί το κάθε τμήμα. Πρώτα πρέπει να βρούμε τον φορέα στον οποίο θα απευθυνθούμε, δηλαδή ένα ειδικό σχολείο ή ένα κέντρο για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, που να θέλει να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος. Σε δεύτερη φάση πρέπει να βρούμε τους εθελοντές, απαραίτητα έναν γυμναστή εξειδικευμένο από τα ΤΕΦΑΑ στην ειδική αυτιστική αγωγή, και επιδιώκουμε να έχουμε και προπονητές μπάσκετ με παιδαγωγικό χαρακτήρα και ίσως εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς για να επανδρώσουν το τμήμα» εξηγεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα παιδιά που συμμετέχουν στο εγχείρημα αυτό είναι διπλά κερδισμένα, αφού, εκτός από το γεγονός ότι κοινωνικοποιούνται και προπονούνται, έχουν τη δυνατότητα να μπουν σε ομάδες μπάσκετ.
«Μέσα από τη συνεκπαίδευση, τα παιδιά που δείχνουν πρόοδο εντάσσονται σε διάφορες ομάδες. Για παράδειγμα, ο γιος μου έχει δελτίο στον Πορφύρα Πειραιά, άλλοι αθλητές μας σε ομάδες του Πικερμίου, του Αλίμου κ.λπ. Θέλουμε τα παιδιά μας όταν περνούν 2-3 χρόνια εκπαίδευσης να αφομοιώνονται από ομάδες ως ισότιμα μέλη. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει και την κατάλληλη προετοιμασία» ξεκαθαρίζει.
Σε ό,τι αφορά στους γονείς και τον ρόλο που διαδραματίζουν στο «Τζάμπολ Αγάπης», ο κ. Τσουμπρής κάνει λόγο για σχέσεις φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης. «Οι γονείς έρχονται στις προπονήσεις, το βιώνουν μαζί με τα παιδιά, χειροκροτούν σε κάθε “καλάθι” και εμψυχώνουν τους μικρούς αθλητές. Είναι ευτυχισμένοι που βλέπουν τα παιδιά να κάνουν φίλους, να φεύγουν από το τάμπλετ και ανταλλάσσουν μεταξύ τους κουβέντες κατανόησης» υπογραμμίζει και καταλήγει, λέγοντας: «Νιώθω αγαλλίαση που βλέπω όλα αυτά που έχουμε καταφέρει για τα παιδιά. Εχω γνωρίσει περισσότερα από 400 παιδιά, έχω πάρει τόσο αγάπη, που αυτό είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για εμένα».
Ιδιαίτερη αναφορά στην αγάπη που εισπράττει από τους μικρούς παίκτες κάνει και ο εθελοντής Γιάννης Δρίβας, που συμμετέχει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στο τμήμα Πικερμίου. «Αν μπορούσα να βάλω μία επικεφαλίδα σε όλο αυτό το εγχείρημα, θα ήταν πως όσα κάνουμε εμείς για τα παιδιά δεν είναι τίποτα μπροστά σε όλα όσα μας δίνουν εκείνα.
Γεμίζω συναισθήματα κάθε φορά που μπαίνω στο γήπεδο και νιώθω πως αυτό που κάνουμε λειτουργεί και ως διέξοδο για τους γονείς» επισημαίνει, μιλώντας στην «Espresso», o εθελοντής και συνεχίζει: «Μακάρι η Πολιτεία να μπορούσε να σταθεί περισσότερο δίπλα στα παιδιά και στους γονείς τους. Στα μάτια μου οι γονείς είναι οι σύγχρονοι ήρωες και χρειάζονται υποστήριξη. Εκείνοι στέκονται βράχοι δίπλα στα παιδιά τους. Επομένως, το γεγονός ότι έστω και μερικές ώρες την εβδομάδα μάς τα παραδίδουν και μας εμπιστεύονται, για εμάς είναι πολύ σημαντικό».
Κλείνοντας, ο εθελοντής της ομάδας Πικερμίου, φανερά συγκινημένος, τονίζει: «Η αγάπη που παίρνω από τους μικρούς μας παίκτες δεν περιγράφεται με λόγια. Η αγκαλιά μετά το παιχνίδι, τα χαμόγελα, το “χτύπημα” των χεριών σε κάθε πόντο είναι για εμένα δώρα ζωής».
Τη σημασία του εθελοντισμού για την επιτυχία του εγχειρήματος αυτού τονίζει σε δηλώσεις του και ο Μάκης Βουδούρης, αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας Ραφήνας – Πικερμίου και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του «Τζάμπολ Αγάπης» της περιοχής. «Εχουμε υποχρέωση να βρίσκουμε τη λύση στα προβλήματα των πολιτών μας, μέσα από τη διαφορετικότητα που διακατέχει τον καθένα από εμάς. Υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται την υποστήριξή μας και εμείς είμαστε εδώ για αυτούς. Αυτό είναι πολιτισμός» σημειώνει ο κ. Βουδούρης και συνεχίζει τονίζοντας: «Αρχισε αυτό το εγχείρημα πριν από δύο χρόνια και ένας από τους λόγους που έχει πετύχει είναι ο εθελοντισμός, γιατί το “αγκάλιασαν” πολλοί και ασχολούνται ενεργά σήμερα. Προσωπικά ανήκω σε μία τριμελή επιτροπή, έργο της οποίας είναι να παρακολουθεί την πρόοδο του “Τζάμπολ Αγάπης”. Είμαστε περήφανοι για το αποτέλεσμα και τη συνεργασία μας με τον Οργανισμό!»