Στην απόφαση να γίνει ευθανασία στο λευκό τιγράκι που βρέθηκε πεταμένο στα σκουπίδια αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, σχολιάζοντας παράλληλα και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί.
«Πρόκειται για ειλημμένη απόφαση. Όσοι αντιδρούν στην απόφαση αυτή, δεν έχουν δει τις εξετάσεις που έχουν δει οι κτηνίατροι», δήλωσε ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ, μιλώντας στο Open.
Ο κ. Λεσουέρ σημείωσε πως το άτυχο ζώο είναι παράλυτο και δεν αναπτύσσεται, πέραν των άλλων πολύ σοβαρών προβλημάτων που έχει.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η ευθανασία αναμένεται να γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Τέλος, ο κ. Λεσουέρ ανέφερε «μην ξεχνάμε το παρεμπόριο άγριων ζώων, από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα, πηγαίντε μια Κυριακή στο Σχιστό να δείτε τι γίνεται».
Δείτε τι δήλωσε:
Η απόφαση
Με τραγικό τρόπο θα τελειώσει η ζωή της Χασίγια, της λευκή τίγρης, που άγνωστοι εγκατέλειψαν παράλυτη σε κάδο ανακύκλωσης απορριμμάτων έξω από το Αττικό Πάρκο στις 28 Φεβρουαρίου.
Η Επιτροπή των 12 κτηνιάτρων, που είχαν αναλάβει να μελετήσουν και να αποφασίσουν την εξέλιξη της υγείας της, κατέληξαν ότι, δεν μπορεί να βελτιωθεί η πολύ επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του, ούτε και να ξαναπερπατήσει. Ως εκ τούτου, πρότειναν την ευθανασία ως την κατάλληλη επιλογή. Η ημέρα και η ώρα που το άγριο ζώο θα ναρκωθεί και στη συνέχεια θα του χορηγηθεί φάρμακο ευθανασίας δεν έχει γίνει γνωστή.
«Η λύτρωση της Χασίγια από το μαρτύριό της πρέπει να γίνει ”χθες”» αναφέρει ο δασολόγος και μέλος της Διεύθυνσης Δασών, Νίκος Μπόκαρης, στον οποίο έχει ανατεθεί από μεριάς ΥΠΕΝ ο χειρισμός της υπόθεσης με το λευκό τιγράκι.
Οργή των φιλοζωικών οργανώσεων
Όπως ήταν φυσικό, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις των φιλοζωικών οργανώσεων, που με αναρτήσεις τους εκφράζουν τις σκέψεις και την οργή τους. Η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος αναφέρθηκε τόσο στο θλιβερό περιστατικό παράνομης κατοχής και εγκατάλειψης της Χασίγια στα σκουπίδια έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όσο και στην ευθανασία που αποφασίστηκε και στις διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας για την προστασία των ζώων.
Ολόκληρη η ανάρτηση:
«Το πρόσφατο περιστατικό εγκατάλειψης μίας μικρής λευκής τίγρης στα σκουπίδια έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, με τους αυτονόητους συνειρμούς για την παράνομη διακίνηση και κατοχή αυτού, και την διαφαινόμενη σύμφωνα με τα ΜΜΕ ευθανασία του μας εξοργίζει όλους.
Είναι γνωστό ότι το παράνομο εμπόριο ζώων, άγριων αλλά και συντροφιάς, είναι άμεσα συνδεδεμένο με το οργανωμένο έγκλημα. Η εκτιμώμενη αξία της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών εντός της ΕΕ ήταν τουλάχιστον 4,7 εκατ. Ευρώ το 2019, ενώ το από το 2017 πραγματοποιήθηκαν ετησίως κατά μέσο όρο στην ΕΕ περισσότερες από 6.000 κατασχέσεις άγριων ειδών τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο της CITES. Παράλληλα, σε εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ, εκτιμάται ότι 46.000 σκύλοι αποτελούν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Στην χώρα μας, σε κυβερνητικό επίπεδο, απουσιάζει η κουλτούρα προστασίας των ζώων. Η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των κτηνιατρικών αρχών και των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών, έχει συμβάλει στον εκμηδενισμό των ελέγχων και στην απόλυτη αναποτελεσματικότητα αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων, είτε αφορούν την άγρια ζωή ή τα ζώα συντροφιάς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι, στην περιγραφή των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Προστασίας Ζώων της ΕΛ.ΑΣ., δεν περιλαμβάνεται η παρακολούθηση των υποθέσεων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων, ένα θέμα που ανέδειξε από την πρώτη στιγμή ο φορέας μας και ασκήθηκε και κοινοβουλευτικός έλεγχος από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. ΚΑΜΙΝΗ Γεώργιο και την ανεξάρτητη βουλευτή κα ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ Αγγελική.
Όσο ευχάριστα και να είναι τα εύηχα συνθήματα ως μέρος μίας ανέξοδης και αποτυχημένης επικοινωνιακής διαχείρισης, τόσο άχρηστα είναι για την πραγματική προστασία των ζώων, όπως για ακόμα μια φορά μας απέδειξε η περίπτωση του άτυχου ζώου που βρέθηκε, ως αντικείμενο, σε έναν κάδο απορριμμάτων…Αντίθετα η πραγματική προστασία των ζώων επιτυγχάνεται, με επιμονή στη νομιμότητα και σεβασμό στην ευρωπαϊκή πρακτική, την οποία, η εθνική κυβέρνηση που ζητάει εκ νέου την ψήφο μας, έχει ήδη προσυπογράψει».
Κι άλλες εξετάσεις στο λευκό τιγράκι
Η Χασίγια έκανε κι άλλες εξετάσεις τα τελευταία 24ωρα, που επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις για τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας της, καθώς διαπιστώθηκαν τόσο γενετικές δυσμορφίες, όσο και επίκτητες από το λανθασμένο τρόπο διαχείρισης του.
«Το νεαρό ζώο αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη, τα πλευρά, καθώς και σε πολλά οστά που περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό και κάνουν επώδυνη την κινητικότητά του. Παράλληλα, λόγω του παραμορφωμένου σκελετού, συμπιέζονται κάποια όργανα, δυσχεραίνοντας έτσι ακόμα και τη λήψη τροφής ή την αναπνοή του», εξηγούσε σε ανάρτησή του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο μετά απο σειρά εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε.
Ολόκληρη η ανάρτηση από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
«Σας ευχαριστούμε για το συνεχές ενδιαφέρον σας αναφορικά με το μικρό λευκό τιγράκι, το οποίο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο έξω από τον χώρο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Το νεαρό ζώο, καθώς δεν μπορεί να τραφεί μόνο του, τρέφεται με την βοήθεια των φροντιστών μας και έχει πάρει 1 κιλό. Βρίσκεται σε κατάλληλο χώρο περίθαλψης στον οποίο η πρόσβαση στο κοινό απαγορεύεται.
Ωστόσο, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας του, την Τετάρτη 15/3, υποβλήθηκε σε περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις, μαγνητική και αξονική τομογραφία, σε εξειδικευμένο κέντρο. Τα αποτελέσματα, επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις για την σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του, καθώς διαπιστώθηκαν τόσο γενετικές δυσμορφίες, όσο και επίκτητες από το λανθασμένο τρόπο διαχείρισης του. Το νεαρό ζώο αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη, τα πλευρά, καθώς και σε πολλά οστά που περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό και κάνουν επώδυνη την κινητικότητά του. Παράλληλα, λόγω του παραμορφωμένου σκελετού, συμπιέζονται κάποια όργανα, δυσχεραίνοντας έτσι ακόμα και τη λήψη τροφής ή την αναπνοή του.
Τα αναλυτικά ιατρικά αποτελέσματα έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες εθνικές αρχές, στην ειδική επιστημονική επιτροπή της ΕΑΖΑ (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων), της οποίας είμαστε μέλος, καθώς και σε εξειδικευμένους κτηνιάτρους στο εξωτερικό, οι οποίοι μας έχουν προταθεί από οργανισμούς όπως το Born Free και το Wild Cat Sanctuary στις Η.Π.Α. Παράλληλα σε συνεργασία και μετά από αίτημά μας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, συστήνεται επιτροπή με την συμμετοχή εξειδικευμένων κτηνιάτρων, τόσο του Πάρκου μας, όσο και από άλλους φορείς, καθώς και καθηγητών πανεπιστημίου με σκοπό την ασφαλέστερη λήψη αποφάσεων για την μετέπειτα διαχείριση και υποστήριξη της υγείας του.
Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε σε επαφή με εξειδικευμένο rescue center στην Ευρώπη, το οποίο φιλοξενεί τίγρεις και προτίθεται να το αναλάβει, αν το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του».