Μετέωρες αφήνει η κυβέρνηση δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτησίες μετά τη στροφή 180 μοιρών στο ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης.
Λίγες ημέρες μετά τη δέσμευση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά ότι μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη θα έχει ψηφιστεί μεταβατική διάταξη για την επίλυση του προβλήματος, το Μέγαρο Μαξίμου έβαλε φρένο στη ρύθμιση, αδειάζοντας ουσιαστικά τον αρμόδιο υφυπουργό. Η απόφαση να μην κατατεθεί τελικά η σχετική διάταξη διατηρεί τα τεράστια προβλήματα που παρατηρούνται στην έκδοση οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μία διάταξη που ήταν έτοιμη, όπως ανέφερε χθες στη Βουλή ο κ. Ταγαράς απαντώντας σε σχετική επερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Βλάχου. Μάλιστα, ο υφυπουργός σημείωσε τρεις φορές ότι το υπουργείο έχει καταθέσει τη σχετική ρύθμιση, θέλοντας με τον τρόπο του να δείξει ότι η τελική απόφαση να μην κατατεθεί δεν ανήκει στον ίδιο. Μία απόφαση που κρατάει ομήρους δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η κυβέρνηση παραπέμπει την αντιμετώπιση του προβλήματος για μετά τις εκλογές.
«Πριν από μία εβδομάδα είχα πει ότι επεξεργαζόμαστε ρύθμιση που θα δίνει διέξοδο σε αυτή την κρίσιμη εκκρεμότητα και είχα πει επειδή πήραμε την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας στις 30 Μαρτίου, είχαμε ακούσει για κάποια σημεία, αλλά ολόκληρη την απόφαση επίσημα την πήραμε στις 30 Μαρτίου, γι’ αυτό και δεσμεύτηκα χωρίς να έχω όλη την εικόνα» τόνισε ο κ. Ταγαράς και συνέχισε: «Έχουμε ετοιμάσει πρόταση της ρύθμισης, που δίνει και διέξοδο στο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί, η οποία χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και διαβούλευσης για να είμαστε ασφαλείς στην απόφαση που θα περάσει ότι δίνει διέξοδο και δεν μας οδηγεί πίσω. Και επειδή είναι και περίοδος προεκλογική, γιατί ήρθε σε χρόνο προεκλογικό η απαίτηση να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα που είναι σε εκκρεμότητα άνω των 100 ετών, για αυτό πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί στην τελική ρύθμιση και όχι να δώσουμε ελπίδες και μετά να τις ξαναπάρουμε πίσω. Ακριβώς, λοιπόν, γι’ αυτούς τους λόγους το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας και διαβούλευσης».
Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΤΕΕ είχε ζητήσει να κυριαρχήσει η λογική αναφορικά με τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, τονίζοντας ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ έχει «παγώσει» η έκδοση οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές, διότι η χώρα δεν διαθέτει ακόμη νομικά αναγνωρισμένο κοινόχρηστο οδικό δίκτυο, κάτι που πλήττει χιλιάδες ιδιοκτήτες και επενδυτές, καθώς περισσότερο από το 90% των ακινήτων εκτός σχεδίου δεν μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί, ενώ η αξία τους μειώνεται. Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, η λύση απαιτεί δύο βήματα: μία νομοθετική μεταβατική ρύθμιση, προκειμένου όλα τα ακίνητα που είχαν οικοδομησιμότητα πριν από το 2003 να διατηρήσουν το δικαίωμα δόμησης μέχρι την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) το 2025. Παράλληλα, χρειάζεται η δημιουργία ειδικού τμήματος στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο ΣτΕ, ώστε οι μελέτες των ΤΠΣ που θα παραδοθούν το 2025 να γίνουν Προεδρικά Διατάγματα μέχρι το 2026.
«Αν μείνουμε στους ρυθμούς που έχουμε σήμερα, αυτά θα τελειώσουν το 2045» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Στασινός, προσθέτοντας ότι είναι υποχρεωτικό να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, καθώς υπάρχει προθεσμία η οποία σε περίπτωση που δεν τηρηθεί θα χαθεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Είναι κράτος δικαίου σε μία ευρωπαϊκή χώρα αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ένας πολίτης ο οποίος έχει ένα ακίνητο και έχτιζε κάποια τετραγωνικά, από τη μία μέρα στην άλλη, επειδή έβγαλε μία απόφαση το ΣτΕ να επέρχεται “ξαφνικός θάνατος”, να μη χτίζει και το ακίνητό του να μην έχει καμία αξία;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση ακυρώνει το σκεπτικό του ίδιου του Ανώτατου Δικαστηρίου, ότι, δηλαδή, πρέπει να υπάρχει πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός, ο οποίος, ωστόσο, για πρώτη φορά στη χώρα τώρα υλοποιείται και θα είναι έτοιμος εντός τριετίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Στασινός, από τα 250 συνολικά ΤΠΣ για τα 113 έχουν προχωρήσει οι διαγωνιστικές διαδικασίες και για το 80% αυτών υπάρχει προσωρινός ανάδοχος και οι σχετικές συμβάσεις βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έλεγχο. Εκτιμάται ότι θα υπογραφούν σύντομα, ενώ οι υπολειπόμενοι διαγωνισμοί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, θα γίνουν μέχρι τον Ιούλιο. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο καταγραφής των δρόμων στις εκτός σχεδίου περιοχές, ώστε να μπορεί το ΥΠΕΝ να αποφασίσει ποιοι δρόμοι θα είναι αυτοί που δίνουν το δικαίωμα δόμησης στα εφαπτόμενα σε αυτούς ακίνητα.
Διαβάστε ακόμα:
Έμμεση παράταση οκτώ ετών για την εκτός σχεδίου δόμηση