Την αγανάκτηση του εμπειρότατου ιατροδικαστή Α τάξεως και προϊσταμένου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά Ηλία Μπογιόκα προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να τον αντικαταστήσει από μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ιατροδικαστών με την ιατροδικαστή Β τάξεως και κατά το παρελθόν υποψήφια βουλευτή με το ΛΑΟΣ και το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, Ρουμπίνη Λεονταρή.
Όπως αποκάλυψε το newsbreak.gr, στις 24 Μαρτίου ορίστηκαν στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο των Ιατροδικαστών ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Αθήνας Νίκος Καρακούκης και αναπληρώτρια του η Ρουμπίνη Λεονταρή, απομακρύνοντας τον με εμπειρία άνω των 30 ετών ιατροδικαστή Α τάξεως Ηλία Μπογιόκα.
Αντιδρώντας ο κ. Μπογιόκας έστειλε υπηρεσιακό έγγραφο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με το οποίο ζητά εξηγήσεις για την ανατροπή της ιεραρχίας. «Έχει ανατραπεί και για ποιους λόγους η ιεραρχική δομή της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, οπότε οι αρχαιότεροι ιατροδικαστές Α Τάξεως θα κρίνονται από ιατροδικαστή Β Τάξεως», επισημαίνει στην αναφορά του και συμπληρώνει επικαλούμενος την κοινή λογική: «Είναι μάλλον άκομψο το φαινόμενο αυτό, διότι είναι αδύνατο και κόντρα στην κοινή λογική να κρίνεται πχ ο στρατηγός από συνταγματάρχες».
«Ενόψει των ανωτέρω και πλήρους πικρίας και αγανακτήσεως, απαιτώ από τους πάντες τουλάχιστον τον σεβασμό της προσωπικής μου ιστορίας» τονίζει ακόμα ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, ο οποίος ζητά να του αναφερθούν οι εισηγήσεις προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα με βάση τις οποίες αντικαταστάθηκε από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
Αξίζει να σημειωθεί πως το υπηρεσιακό συμβούλιο των ιατροδικαστών είναι πενταμελές και συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από:
α) έναν προϊστάμενο γενικής διεύθυνσης της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή τον αναπληρούντα αυτόν, ο οποίος προεδρεύει του συμβουλίου, με τον αναπληρωτή του,
β) έναν προϊστάμενο γενικής διεύθυνσης του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τον αναπληρωτή του,
γ) έναν ιατροδικαστή Α` τάξης των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τον αναπληρωτή του. Αν δεν υπάρχουν ιατροδικαστές Α` τάξης, ορίζονται ιατροδικαστές Β` τάξης.
Στην προκειμένη περίπτωση παρακάμφθηκαν οι ιατροδικαστές Α Τάξεως Ηλίας Μπογιόκας και Σουλτάνα Μαριανού προκειμένου να επιλεγεί η ιατροδικαστής Λάρισας Β Τάξεως Ρουμπίνη Λεονταρή η οποία είχε επιληφθεί για τους 57 θανάτους του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Ευθύνες στον Τσιάρα
Τις ευθύνες του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ως προς την παράνομη σύνθεση του νέου Υπηρεσιακού Συμβουλίου των Ιατροδικαστών, θέτει μιλώντας στο newsbreak.gr ο νομικός Γιάννης Απατσίδης ο οποίος κατά το παρελθόν έχει εκπροσωπήσει ιατροδικαστές:
«Καταρχάς ο κύριος Ηλίας Μπογιόκας είναι ένας εγνωσμένος ιατροδικαστής με ευαισθησία και εμπειρία. Παρακάμφθηκε ώστε να διοριστεί κατώτερη στον βαθμό ιατροδικαστής που όλως τυχαίως ήταν υποψήφια βουλευτής στο παρελθόν με 2 δεξιά κόμματα δηλαδή το ΛΑΟΣ και το κόμμα της κατά τα άλλα ιδιαίτερα συμπαθούς κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, αδελφής του νυν πρωθυπουργού.
Ομοίως παρακάμφθηκε και η κυρία Σουλτάνα Μαριανού από την συμμετοχή στο υπηρεσιακό συμβούλιο, η οποία είναι εξίσου ιατροδικαστής Α’ Τάξεως. Ο νόμος είναι σαφής και δεν επιτρέπει την παράκαμψη των ιατροδικαστών Α’ Τάξεως. Ακόμη κι εάν το επέτρεπε, δεν υπάρχει κανένα απολύτως κριτήριο επιλογής της συγκεκριμένης ιατροδικαστού, πρώην υποψήφιας Βουλευτού μάλιστα, μεταξύ άλλων συναδέλφων της Β’ Τάξεως.
Εκπροσωπώντας πολλούς ιατροδικαστές του Υπουργείου Δικαιοσύνης και έχοντας εκπροσωπήσει άλλους τόσους κατά καιρούς, μεταξύ των οποίων και τον προϊστάμενο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών κύριο Νικόλαο Καρακούκη, ο οποίος αμετάκλητα δικαιώθηκε τόσο ποινικά όσο και αστικά για την συκοφαντική επίθεση που υπέστη, τόσο ο ίδιος όσο έμμεσα και η σύζυγός του, ανώτατη δικαστική λειτουργός, έχοντας δηλαδή την ελάχιστη εμπειρία από θέματα ιατροδικαστικής και της υπηρεσιακής τους κατάστασης, διερωτώμαι πως είναι δυνατόν ο υπουργός Δικαιοσύνης κύριος Τσιάρας, αφενός να επέτρεψε την σύσταση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου ιατροδικαστών με παράνομη σύνθεση, αφετέρου μετά την δημοσιοποίηση του θέματος να μην έχει ανακαλέσει την παράνομη απόφαση και να μην έλαβε νόμιμα μέτρα σε βάρος όσων τον εκθέτουν».
Κίνδυνος ακύρωσης αποφάσεων
Νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως εφόσον αποδειχθεί πως είναι παράνομη η σύνθεση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου των Ιατροδικαστών, τότε μπορούν να ακυρωθούν αποφάσεις του οργάνου λόγω κακής σύνθεσης.
Ο κ. Απατσίδης αναφέρει σχετικά:
«Όλες οι αποφάσεις που θα λάβει το υπηρεσιακό συμβούλιο ιατροδικαστών με την συγκεκριμένη σύνθεση θα είναι άκυρες και θα μπορούν να προσβληθούν από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον όπως π.χ. αποφάσεις μεταθέσεων, αποσπάσεων, χορήγησης άδειας ιδιωτικού έργου, π.χ. ταριχεύσεων! κλπ.
Πρόκειται για τεράστια αστοχία προφανώς στοχευμένης εμπνεύσεως. Περιμένω και την αντίδραση του κυρίου προϊσταμένου της Ι.Υ. Αθηνών που έχει αρμοδιότητα για όλους τους ιατροδικαστές. Εάν είχε συμβεί παρόμοιο θέμα στα υπηρεσιακά συμβούλια των δικαστών, τότε θα είχαμε πειθαρχικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου και αντιδράσεις από τις ενώσεις δικαστών και Εισαγγελέων. Θέλω να πιστεύω ότι τα θεσμικά όργανα των ιατροδικαστών δεν διαπλέκονται με σκοτεινά συμφέροντα στο υπουργείο Δικαιοσύνης».
«Ιατροδικαστές χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους για ιδιωτικό έργο»
Εξάλλου, ο γνωστός δικηγόρος θέτει ένα θέμα ηθικής τάξης προς τον υπουργό Δικαιοσύνης γιατί παρέμεινε στη θέση της στη Λάρισα η ιατροδικαστής Ρ. Λεονταρή αν και ήταν υποψήφια βουλευτής, ενώ καταγγέλλει πως κάποιοι ιατροδικαστές χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους για ιδιωτικό έργο!
«Θα ήθελα να μου απαντήσει ο κύριος Τσιάρας πως είναι δυνατόν ιατροδικαστές που υπηρετούν στην επαρχία πάνω από 20 χρόνια όπως η κυρία Λεονταρή και έχουν ψηφοφόρους ως υποψήφιοι βουλευτές να μην έχουν μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες όπως είπε και η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Μαρία Γεωργίου για τους δικαστές με πολύ λιγότερα ηθικά κωλύματα και διλήμματα. Πλέον μετά τον διορισμό τόσων ιατροδικαστών οι μεταθέσεις δεν είναι μόνον αναγκαίες αλλά και εφικτές χωρίς συνέπειες. Όσο για τις ταριχεύσεις, μπορεί να μας πει ο κύριος Τσιάρας ποιοι ιατροδικαστές χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους για να συνεχίζουν να ασκούν ιδιωτικό έργο; Νομίζω ότι αρκετά κάποιοι έχουν ευτελίσει τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες και το τιμωρητικό πρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν μπορεί να δείχνεται μόνο στους έντιμους και αντιδραστικούς ιατροδικαστές», καταλήγει ο κ. Απατσίδης.
Διαβάστε ακόμα: